Pages

Monday, December 15, 2008

Ce holograma: intelectualul roman. De "dreapta".

Intelectualii de-a dreapta lui Basescu
Ce holograma: intelectualul roman. De dreapta. Pentru ca in Romania postdecembrista asta e la moda, asta e rentabil (intelectual, desigur), asta te face vedeta: sa fii de dreapta. Ce inseamna sa fii de dreapta? Poveste lunga si incilcita. Ai nostri intelectuali cam asta au inteles: sa fii anticomunist. Si daca nu ai comunisti? Nu-i nimic, ii inventam. Altfel, cu cine luptam?
Salvarea
Intelectualul roman are un foarte exact instinct al supravietuirii. Dupa Revolutie, a simtit imediat care-i trendul: sa fie de dreapta. Intr-o tara iesita din dictatura e nevoie de asa ceva. Si-au facut grupuri, asociatii, Occidentul i-a luat sub aripa sa. Poporul, zapacit si el de ce se intimpla, s-a uitat spre ei cu speranta: ei sint elita, de la ei vine salvarea.Si ei s-au luat in serios si au inceput sa creada ca au o misiune divina. Bine, au un destin stelar, au o opera de scris, ei traiesc in sferele inalte ale gindirii. Dar cum aceasta biata tara, onorata ca ei s-au nascut chiar aici, are nevoie de ei, gata, se ofera sa-si faca putin timp pentru a o salva. Exista un mai mare sacrificiu?
Un mister al istoriei
O lupta grea si frumoasa. Si, cum se spune, plina de satisfactii, Iliescu a fost destul de salon cu ei: ba ceva posturi pline de miere, ba niste fundatii generos sponsorizate de stat. Il injurau destul de urit dar marele comunist stia el ce stia: asta-i fisa postului.Constatinescu, venit dintre ei, le stia toate trucurile. L-au urit de moarte. Nici acum, dupa atitia ani, nu l-au uitat.Debusolati, intelectualii de dreapta nu stiau ca salvarea e chiar linga ei: Basescu. Cum de nu-l observasera pina atunci pe feciorelnicul copil de casa al democratiei romanesti? Unul din marile mistere ale istoriei.
Iluminarea si elicopterul
Pina la Basescu mai e un lung si intortocheat drum al trecutului. Mai ales in epoca de aur a lui Ceausescu. Atunci au crescut, au invatat, si-au scris cartile intelectualii de dreapta. E adevarat ca atunci nu stiau ca sint de dreapta. Iluminarea a venit dupa scena cu elicopterul.
Amintiri de dreapta
Cum era atunci? Nu-i chinuiesc amintirile. Dintr-un motiv simplu: amintirile s-au nascut dupa ce elicopterul a aterizat la Tirgoviste. Sint amintiri simple, pozitive, de dreapta. Au luptat din greu cu regimul comunist.
Operele lor erau pline de virgule necrutatoare la adresa regimului opresiv. Nu cu puncte si nici - era prea periculos - cu semne de intrebare. O dedicatie pe o carte trimisa Conducatorului? O slabiciune de moment, vremurile, in lupta trebuie sa stii sa te retragi strategic.Un banc, o conversatie despre Europa Libera au devenit in amintirile de dreapta mari momente ale luptei anticomuniste.O intilnire intimplatoare cu securistul institutiei care intreba la ce etaj e WC-ul s-a transformat intr-o mitica infruntare cu raul absolut al Securitatii.Conversatiile de la restaurantul Uniunii Scriitorilor (mincare multa si ieftina, bautura la pret redus), imprumuturile (rareori date inapoi) de la Fondul Literar au devenit si ele lovituri grele date sistemului. Altii au un trecut cu iz de Primaverii. Da, dar asta-i face cu atit mai legitimi: au cunoscut oroarea sistemului totalitar si de aceea iluminarea este cu atit mai profunda.
Nesimtit popor
Intelectualii de dreapta sint iubiti de popor. Care, ocupat si de altceva, isi imagineaza ca el, intelectualul sufera (asa a invatat el la scoala): sta intr-o camaruta mica, mica de tot, plina ochi de carti, e friguroasa, unde la o masuta mica, mica de tot, pe un scaun mic, mic de tot, intelectualul sta pina noaptea tirziu si la lumina mica, mica de tot a unei luminari (banuiti cum e luminarea) sta si scrie. Nesimtit popor, daca el crede asa ceva.
Starlete
Intelectualul roman de dreapta traieste bine. Ai carte, ai parte ba de-o bursa (Occidentul, salvarea noastra), ba de-o sponsorizare (sa-i ajutam pentru ca ei pot salva tara de comunisti), ba de-o functie bine platita (de multe ori fac totul varza dar nu-i poti cere unui intelectual sa se descurce bine intr-o functie lumeasca), lucreaza la moguli (pe care-i injura mai ales daca au pus casieria departe, chiar la capatul coridorului), si cum s-ar spune, se descurca. Pentru ca ei au reusit un lucru deosebit: au devenit starlete ale lumii intelectuale. Si cistiga bani buni din asta. Meritul lor, sa-i felicitam!
Sint la moda
Grupul lor e foarte inchis. Sint doar citiva care stau sus, la balconul regal. Nu intra oricine. Gardurile sint inalte si bine pazite. Ei sint initiatii. Publica si la tirgurile de carte, ei sint vedetele. Se aseaza chiar la intrare, linga trepte. Nu-i poti ignora ( n-ai pe unde sa treci). Aici are loc ritualul de sanctificare. Cu ochii plecati (de modestie, desigur), cu umerii coplesiti de nenorocitele pro-bleme ale acestei tari nenorocite, isi primesc modestele (numai la superlativ) laude. Toata lumea le cumpara cartile. Sint la moda. Putini ii citesc. Dar, vind. Au reusit performanta de a deveni o moda.
Stau in Olimp
Ii critici? Se supara. Devin violenti (in limbaj, desigur). Dispretuitori (pot ei sa ne inteleaga?). Ei sint sus (nemuritori). Isi duc cu demnitate soarta de Sisif (cum poti rezolva astfel problemele cetatii?). Stau acolo, in Olimp. Cum de-au coborit in lume?
De-a dreapta lui Basescu
I-a chemat Zeus, cel intrupat lumeste in trupul lui Basescu. Te intrebi: cum de i-a fascinat un personaj care nu-i citeste, ii intelege vag si care mare parte din viata lui, nici nu auzise de ei? Simt ei, intelectualii de dreapta, nevoia unui stapin? Vad in Basescu ceea ce le-ar fi placut sa fie? Ce explicatii sa gasesti? Intelectualii de dreapta au devenit vizibili prin discursul anticomunist. Basescu le-a confiscat si aceasta tema. Si-au devenit intelectuali de-a dreapta lui Basescu. Care-i pune la munca. Fiecare hachita a presedintelui ei trebuie sa o justifice. Basescu parca le zice: eu fac o prostie, voi trebuie s-o transformati in ceva de bine. De-aia sinteti... cum ziceti voi? intelectuali de... poftim? da, de dreapta.
Meniul
Ce poveste balcanica: alianta PSD-PD-L. PSD? Comunistii care vor sa distruga tara. Si ei? Au trait atitia ani din lupta cu PSD-ul. Baricade, razboaie de gherila, singe (ideologic) ca la Plevna. Si acum? Tatuca le-a facut-o. Doamne, chiar acum de Sarbatori trebuie sa inghiti o broasca riioasa. Dar, au inghitit-o. Cum e? Mmmm... foarte buna! Si nu stiu ca Basescu le pregateste un meniu pe masura.
Delicatesa
Iar au ales prost. Si-au pierdut ce aveau ei mai de pret: imaginea. Invataceii lor (multi, agresivi, creduli) nu mai stiu ce sa creada: alergi 1000 de ani si afli ca ai luat-o intr-o directie gresita. Ei sint amaritii, bietii, fraierii. Initiatii se salveaza: broasca nu era deloc riioasa. E chiar o delicatesa. Ce stiti voi?
NEXT
Dar, sa nu-i caricaturizam. Scriu carti, mediteaza, incearca sa inteleaga rostul lumii. Ambitii, patimi, orgolii chiar suferinta. Trece timpul si visul lor din tinerete le da tot mai des tircoale: ce va spune Posteritatea despre opera mea? Si viseaza ca le spune doar atit: Dragii mei, nici n-am auzit de voi. Din timpul vostru l-am retinut doar pe unul, Basescu, primul presedinte suspendat. Asa ca, imi pare rau. NEXT!
P.S. Evident ca nu e vorba de toti intelectualii din Romania. Doar de citiva. E adevarat, ii poti numara pe degetele unei singure miini. Sau doua. Sau 100. Nu mai conteaza. Nu e nici un text antiintelectual. Pentru ca cei mai multi nu sint asa. Un adevarat intelectual te invata sa gindesti liber, pentru cit mai multi si nu doar pentru citiva. Si nu pentru politicieni populisti. Un intelectual adevarat este cel care te invata ce e aceea democratia. Si nu cel care iti baga degetele in ochi.
Gheorghe Voicu
7 PLUS

No comments: