Pages

Thursday, August 7, 2008

Scrisoare Deschisa catre Doamna Herta Muller: Cine ingroapa scandalul turnatorilor ICR/GDS?


Stimata Doamna Herta Muller,

Am citit astazi Scrisoarea dvs (ajunsa de data aceasta mult mai repede in presa romana) si m-am intristat.
Afirmati: "Prins de febra instrumentalizării politice a acestui caz, ziarul Ziua pare că a „uitat” adevărata problemă: promovarea pe bani publici a doi foşti informatori ai Securităţii."
Cred ca va aflati intr-o grava eroare indusa probabil prin bombardamentele telefonice la care ati fost supusa in ultima saptamana de undeva de pe strada Paris. Toate textele noastre fac referire la aceasta problema: dovada sta, si va astepata sa o consultati, liber, pe internet.
Iar din punctul meu de vedere, povestea cu "poneiul roz" este inflamata artificial tocmai pentru a fi acoperit complet scandalul cu turnatorii ICR/GDS.
Aproape ca ma faceti sa ma simt eu vinovat ca ICR se foloseste de informatori la Berlin si Paris (Mihnea Berindei a conferentiat in iunie gratie ICR-Paris si dlor H Roni Patapievici si Volodea Tismaneanu). Ca si cum noi am fi responsabili de trimiterea lor si nu conducerea ICR. Si daca aceasta este responsabila nu este normal, ca in orice stat de drept, sa si plateasca? Si, daca nu-si da demisia nu este normal sa ii fie ceruta? Sau, de fapt, nu este nimeni vinovat si Dvs ati vrut, prin interpelarile publice din presa germana, doar "sa se revizuiasca ceva dar sa nu se schimbe nimic"...
Draga Doamna Muller, va intreb: cand ati invinuit gratuit Ziua ati cercetat cate alte ziare din tara au tratat aceasta problema? Si cum. Stiti ca, timp de o saptamana de la publicarea primei dvs Scrisori Deschise in presa germana, aici, in toata presa din Romania, a existat o Omerta generalizata, cei vizati inchipuindu-si ca poate vor reusi sa o tina asa pana se stinge scandalul si in Germania? Stiti cate presiuni au existat in toata "presa libera si independenta" de aici pentru a se impiedica aparitia primelor randuri despre informatorii ICR, de frica reactiei, firesti, a opiniei publice, care a si venit?
Va intrebati de ce nu se revolta si unde sunt intelectualii?! Iata-i: Cartarescu, "confuzul", dupa cum spune si Richard Wagner, sare din baie in apararea celor doi turnatori numindu-i "iubitii lui prieteni", Mihaies "anticomunistul" nu mai vorbesc, e intrat in priza ignorand fara jena conflictul penal de interese in care se balaceste zilnic, Plesu tace din umbra iar Liiceanu se solidarizeaza NU cu Dvs si demersul Dvs, Doamna Muller, ci cu... poneiul roz!
Poneiul roz e mult mai important pentru "intelectualii publici" la care faceti Dvs apel, ca din pustiu, decat eliminarea imposturii si ticalosiei din randurile lor.
Astazi, la conferinta de presa a ICR, reporterul ZIUA (si numai el) a intrebat ce explicatie are Dl P. in privinta promovarii celor doi informatori ai Securitatii la Berlin.
Prezidiul a fost "ultragiat", bruscandu-l verbal: "Nu acesta este subiectul conferintei, domnule!".
Totusi i s-a dat o explicatie de catre Dl. P., in timp ce i se smulgea microfonul din mana: i s-a spus ca profesorii germani l-au invitat pe Antohi si cei austriecii pe Hoisie, stiind ca acestia sunt fosti informatori. Adica, ICR doar a raspuns solicitarilor Austriei si Germaniei Dumneavostra, Doamna Muller!
Si, a mai declamat Dl P. cu ochii spre cer: "Ce facem cu informatorii care nu au comis crime?", declarand imediat inchisa conferinta.
Dar, ce au facut cei doi prin turnatoriilor lor de zeci de ani impotriva disidentilor anticomunisti din Iasi, de exemplu a lui Liviu Cangeopol si Liviu Antonesei, a lui Dan Petrescu si a Terezei Culianu Petrescu, cum se numeste, Doamna Muller? "Probitate profesionala"?!
Si, cum ramana cu raspunsul lui Ernest Wichner, la intrebarea "care ar fi relatia dintre moralitate si profesionalim stiintific sau intelectual, se pot ele exclude uneori?" "Niciodata"?! Poate sunt, intr-adevar separabile (pentru "ai nostri"), si gresiti si Dvs, Doamna Muller, si Richard Wagner si Ernest Wichner si noi, ca ne luam dupa primele Dvs pozitii.
Si poate ar trebui sa uitam de "amoralitatea" ICR si de scandalul "informatorilor publici" "nedispensabili" "societatii academice romane" si sa ne solidarizam, in grup, cu... poneiul roz al domnilor Liiceanu si Patapievici!
Imi pare rau, draga Doamna Muller: nu noi suntem cei care ingropam acest caz, al turnatorilor ICR/GDS, ci chiar cei pe care-i aparati azi, calcandu-va in picioare propriile convingeri.
Cu dezamagire,
Victor Roncea

1 comment:

Anonymous said...

Pensionar:
O gasca de nemernici, indeed!
La munca, taraturilor!

Conferinta de presa ICR-Poneiul Fascist 1/5:

http://www.youtube.com/watch?v=lFYf03kp-lk

Conferinta de presa ICR-Poneiul Fascist 2/5:

http://www.youtube.com/watch?v=S6g8gflRulU

Conferinta de presa ICR-Poneiul Fascist 3/5:

http://www.youtube.com/watch?v=B6mX0zi6slc

Conferinta de presa ICR-Poneiul Fascist 5/5:

http://www.youtube.com/watch?v=Bh4HSt3fE6Q

Uitati-va la acesti impostori, aceste... "spirochete tertiare", care nu stiu ce-i munca (in schimb dispretuiesc pensionarii - vezi mai jos - care au muncit cinstit si din greu, toata viata) cum gesticuleaza cuprinsi de panica, exact ca Ceausescu de la balcon, cand a inceput sa inteleaga cu mintea lui de bibilica ca-i cam groasa! Din nefericire si foarte regretabil pentru cultura romana "emergenta", la conferinta de presa a lipsit tocmai "Coordonatorul Cultural", "artistul" si "scriitorul" Cristian Neagoe, fiindca, in avionul spre Bucuresti, a facut o overdoza de cristale de pipi cu stupefiante in timp ce-o radea pe "doamna" directoare la... muntele lui venus!!!

----------
Intr-un alt text, cica editorial pentru o revistuta culturala, Neagoe se prezinta ca un consumator de droguri:

"Cahcahnari la pensie joacah table pe sub tei muie bah. Dabiai vedeam printre frunze cum ishi mishka lenesh bratzele pahroase dah proletari mpula mea, doar cah spahrgeau linishtea aia de pranz cu zarurile lor shi cu shaseshasele cand mai prindea vrunu shi dahdea cateun urlet dhala de tzi se fahcea pielea gahinah. Gahina udah miroase urat. Pielea lor bahtranah, tatuatah cu zar, miroasea urat. A uzinah, a inutil. Candeala aia dah sandilhau expirat mah face sa borahsc. Chiar vodca pute altfel in muia ahlora. Shi Fres pahshea linishtit, parcah plutea prin valurilealea de fierbintzealah de la ora trei.Boshorogi. Ashteaptah sa le rupah mecla pe la umbrah. Sa mor dacah nu. "Dah, tataee shi tu ceva de drinkschnitt, traitziar!" Shtiam io, trebuia sa fie asta. Iote bouu cah vine cu ciomagu dupah el. Talpan gurah.Asha era el. Nu trebuia sa stai prea mult prin preajmah ca sahtzi dai seama."
http://www.badin.ro/2008/08/diplomatul-pipi.html