Pages

Saturday, August 9, 2008

Cea mai veche biserica paleo-crestina de pe teritoriul Daciei, descoperita in Mehedinti

O bazilica paleo-crestina, datand din prima jumatate a secolului IV, a fost descoperita in localitatea mehedinteana Izvoarele, cu ocazia sapaturilor arheologice efectuate in ultimele doua luni.

Biserica, cu o lungime de 12,80 metri si latimea de 6,50 metri, este cel mai vechi asezamant de cult cunoscut in fosta provincie Dacia, a declarat directorul Muzeului Regiunii "Portile de Fier", dr. Ion Stanga, transmite Antena 3.

"In urma cercetarilor, am ajuns la concluzia ca aceasta nu a fost distrusa nici de incendii si nici de interventia omului, ci din cauza eroziunii solului, ea fiind situata in imediata vecinatate a Dunarii", a precizat Stanga.

In incinta ruinelor bazilicii, arheologii mehedinteni au gasit si monede din bronz batute in vremea imparatului Constantin cel Mare (337-377 i.e.n.).

Descoperirea bazilicii demonstreaza "continuitatea populatiei autohtone pe meleagurile din stanga Dunarii si faptul ca, din cele mai vechi timpuri, acestia aveau cultul zeilor romani", a adaugat Ion Stanga.
Sursa: Ziare.com

1 comment:

Anonymous said...

Poate 306 - 337 după Hristos.