Pages

Friday, August 8, 2008

Însemne masonice pe pereţii Primăriei Capitalei

Mulţi funcţionari cred că aceasta este dovada că primăria se află sub influenţă masonică

După aproape 100 de ani de la darea în folosinţă, clădirea Primăriei Capitalei nu este cunoscută în totalitate de cei care lucrează aici. Nu numai camerele unde funcţionează serverele şi centrala telefonică rămân secrete pentru funcţionari. Unii continuă să descopere lucruri interesante, neluate în seamă cu toate că se află la loc vizibil. Aşa se întâmplă cu însemnele masonice aflate pe zidurile interioare. Chiar la intrare, sub cupolă, delegaţiile oficiale care intră în Primărie sau în Prefectură pot vedea aceste semne pe pereţii casei scării de onoare: compasul, echerul, raportorul, ciocanul. Or, este cunoscut faptul că masonii se consideră constructori, chiar cuvântul mason însemnând „zidar” în limba franceză. Se mai ştie că însemnele celor mai multe grade se bazează pe simboluri precum compasul şi echerul ori pe forme geometrice: triunghiul, cercul, pentagrama, Steaua lui David.

Mulţi funcţionari mai vechi ai municipalităţii vorbesc şoptit, cu oarecare teamă, despre bazoreliefuri. Ei sunt convinşi că semnele dovedesc impunerea intereselor masoneriei în toate activităţile Primăriei Capitalei. Alţii spun că, de fapt, bazoreliefurile sunt doar simboluri gândite de arhitectul Petre Antonescu pentru viitorul sediu al Ministerului Lucrărilor Publice, care a funcţionat aici de la inaugurare până în1912. De atunci, aici s-a mutat Primăria Capitalei.

Dar, în cazul acesta, adepţii ideii că sunt semne masonice se întreabă de ce arhitectul nu le-a eliminat în 1948. Pentru că atunci clădirea se ştia că va rămâne sediu al primăriei şi a fost modificată şi supraînălţată, iar semnele au rezistat chiar şi în faţa demolatorilor comunişti.

Titus Liviu VULPE
Foto: Andrei Spirache
www.gandul.info

1 comment:

Anonymous said...

oK.dar pe pertii exteriori ai casei presei libere(casa scinteii) v-ati uitat?acolo insemnele masonice au fost puse de comunisti caci ei au construit-o!!!

ochi de vultur