Pages

Sunday, August 3, 2008

Mariana Nicolesco despre sacralitatea cantului

"Am instaurat la Braila un spirit unic"
Tinere talente artistice din mai multe tari si continente se afla zilele acestea la Braila pentru Cursurile de Maiestrie Artistica pe care le ofera soprana Mariana Nicolesco. La Concursul International de Canto "Haricleea Darclée" vin de obicei in jur de 170 de concurenti din circa 25 de tari. Am stat de vorba cu marea soprana despre acest concurs.

"Este adevarat ca spiritul instaurat de mine la Braila este recunoscut ca unic in Europa si in lume: este un spirit amical, in care suntem chemati sa facem muzica impreuna, sa invatam cu totii marea lectie de bucurie si de rigoare pe care aceasta ne-o rezerva. Aici, la Braila s-a format si s-a afirmat prima noastra generatie mozartiana, cu Don Giovanni si Idomeneo, apoi au venit succesele cu Boema de Puccini, Barbierul din Sevilla de Rossini, sau cu cele trei capodopere donizettiene prezentate, anul trecut, Anna Bolena, Maria Stuarda si Roberto Devereux. Faptul ca le-am stat mereu aproape tinerilor mei prieteni, aparand chiar alaturi de ei intr-un personaj de prestigiu ca Donna Elvira in Don Giovanni, incurajandu-i si indrumandu-i, le-a dat multora certitudini si aspiratii noi, adeseori confirmate. Zeci de tinere vocatii care au pornit de la Braila canta azi pe scene internationale. Si totusi este un adevar ca ambitia de-a aborda marile roluri, de-a infrunta marele destin de artist liric de superperformanta se stinge repede in cele mai multe cazuri, odata cu pozitiile financiare caldute ocupate in teatrele occidentale". Interesandu-ne ce artisti romani s-au consacrat dupa Braila, Mariana Nicolescu, ne divulga: "Fiecare trebuie sa-si asume efortul de-a onora la superlativ darul ce i-a fost incredintat de Creator, si caut sa-l ajut sa ajunga pe culmi, asa cum e cazul a doi artisti romani de nivel mondial ale caror arme s-au faurit sub aripa mea, si de la care putem astepta foarte mult: tenorul de virtuozitate Bogdan Mihai, care este unul dintre cei doi sau trei tenori din lume capabili sa cante aria Cessa di piu resistere din Barbierul lui Puccini, de obicei taiata din cauza extremei dificultati, arie de altfel interpre­tata de el in premiera absoluta pentru Romania - un triumf. Si apoi Aurelia Florian, soprana lirica ce dispune de accente dramatice deosebite. A terminat studiile cu brio si anul trecut a castigat Marele Premiu Darclée. Aurelia Florian interpreteaza acum, alaturi de alti laureati ai Concursului Darclée, cele trei eroine feminine din Tripticul puccinian, Giorgetta in Il Tabarro, Suor Angelica in opera cu acelasi nume si Lauretta in Gianni Schicchi, lucru care nu este la indemana multor soprane aflate pe culmile carierei. Sunt mandra astfel ca, in Anul International Puccini, aducem marelui compozitor care in 1900 a scris opera Tosca pentru legendara soprana Haricleea Darclée, un omagiu exceptional. Si ca pregatim in acest fel inca de pe acum celebrarea, in 2010, a 150 de ani de la nasterea ilustrei noastre predecesoare".
Ce o intristeaza pe marea soprana? "Mitizarea publicitara a unor artisti pentru motive comerciale. Un loc obscur, cu mici si bere, nu e tot una cu Teatrul alla Scala!", spune artista. "Tocmai de aceea este interesant de notat ca, in sens invers, multi tineri artisti constienti de acest declin cauta uneori cu disperare sa identifice marile traditii, avand pornirea nobila de-a servi arta sacra a cantului, si nu de a se folosi de aceasta. Iar eu sunt fericita sa le transmit aceste traditii pe care le-am preluat de la maestra mea si de la marii artisti alaturi de care am cantat pe scenele lumii. Peste 1600 de tinere talente din cinci continente si 45 de tari au venit pana acum la Braila. Prezenta lor, Festivalul si Concursul, Cursurile de Maiestrie Artistica sunt modul meu de-a onora locul nasterii, in 1860, si al debutului, in 1881, al Haricleei Darclée, soprana care a dominat lumea lirica timp de un sfert de veac".
Victor RONCEA

No comments: