Pages

Wednesday, November 4, 2009

EDITORIALUL DE SEARA. Corneliu Vlad: Go, Russia!, Russie, en avant! sau HAI RUSIA!?

Go, Russia!

de Corneliu Vlad

Go Russia!Presedintele Medvedev a mai dat o lovitura de imagine – e greu de spus daca si asta a intentionat – cu un articol pe care l-a publicat pe site-ul Kremlinului si intr-un ziar electronic. De obicei, sefii de stat si mai ales cei ai Rusiei, nu se adreseaza, cand au ceva foarte important de comunicat, urbi et orbi, prin mass-media, ci recurg la ambiante somptuoase, de pilda din Kremlin prin televizor sau de la vreo inalta tribuna (de pilda a Parlamentului sau a ONU). De data aceasta, seful statului s-a exprimat prin presa, ceea ce vrea sa insemne ca a vrut sa o spuna direct, pentru toata suflarea rusa.

A vorbit despre imperativul modernizarii Rusiei, adica a facut ce fac, de secole, marii conducatori istorici ai acestui popor, de la Petru cel Mare si alti tari luminati, prin Lenin-Stalin (in felul lor, desigur), pana la Andropov ( care n-a prea avut mult timp) si Gorbaciov (cu rezultate contrariante) si Putin.

Rusia, cat e ea de mare si plina de resurse, n-a fost niciodata motorul prim al civilizatiei mondiale moderne, cel putin pana acum. Intotdeauna si-a dorit sa fie la nivelul celor/celui dintai in lume si apoi sa-i/sa-l si depaseasca ( si a facut-o intr- o serie de domenii, de pilda cel al explorarii spatiului cosmic), dar n-a fost de regula un antemergator. Nici actualii lideri de la Moscova nu-si propun neaparat asa ceva. (In 2000, Putin fixa ca obiectiv depasirea PIB-ului pe locuitor al Portugaliei).

Articolul lui Medvedev enunta obiective ambitioase, dar cam general formulate si nu ne vom referi acum la ele pentru ca, in mod sigur, ele vor fi concretizate si dezvoltate in proximul mesaj despre starea natiunii al presedintelui rus. Pana atunci, speculatiile asupra demersului prezidential din presa au toata libertatea sa curga cu duiumul. Unii se intreba daca mesajul va fi inteles ori ii va putea mobiliza pe cetatenii Rusiei, altii il asemuiesc, fara temei, perestroikai lui Gorbaciov, altii se intreaba daca e o continuare a noului curs deschis de Putin sau un nou inceput etc.

Oricum, articolul poate fi considerat ca pregatirea de artilerie pentru apropiatul mesaj anual, devenit traditional, al liderului de la Kremlin. Titlul articolului a fost tradus de englezi si americani prin “Go Russia!”, iar de francezi prin “Russie, en avant!”. In romaneste i-am putea spune “Hai Rusia!”, dar prea ar semana cu un slogan presidential de cu totul alta factura sau cu indemnurile adresate Nationalei de fotbal inaintea unui meci cu miza mare.

Miercuri, 04 Noiembrie 2009

www.inforusia.ro

No comments: