Pages

Wednesday, November 4, 2009

CHISINAU: O Asociatie crestina solicita Parlamentului modificarea Legii cu privire la actele de identitate

 O ASOCIAŢIE CREŞTINĂ SOLICITĂ PARLAMENTULUI MODIFICAREA LEGII CU PRIVIRE LA ACTELE DE IDENTITATE

Chişinău. Asociaţia Creştinilor Ortodocşi din Moldova „Fericita Maică Matrona” solicită Parlamentului modificarea legii cu privire la actele de identitate şi cele de stare civilă.

Elena Bîtcă, consilier juridic al Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove, a menţionat marţi în cadrul unei conferinţe de presă la INFOTAG că o bună parte a creştinilor din R.Moldova se împotrivesc deţinerii Codului de identificare din buletinul de identitate.

“Creştinii consideră această atribuire a Codului o asemănare vădită cu prorocirile apostolului Ioan Teologul despre pecetea antihristului şi o jignire a sentimentelor religioase. Creştinii consideră că atribuirea acestui Cod contravine concepţiilor religioase şi umilesc demnitatea umană”, a spus consilierul juridic al Mitroopoliei.

Potrivit sursei citate, în urma unul şir de proteste desfăşutate anterior, creştinii au reuşit să obţină o variantă de alternativă buletinului de identitate – Formularul Nr.9, eliberat de Ministerul Dezvoltării Informaţionale.

Protoiereul Anatolie Cibric, paroh al Bisericii “Cuvioasa Parascheva” din Chişinău, a menţionat însă că în acest condiţii creştinii care deţin Formularul Nr.9 sînt lezaţi în dreptul, aceştia fiind lipsiţi de posibilitatea de a obţine credite de la bancă, de a li se acorda primul ajutor medical, de a vinde sau cumpăra un imobil, de a naşte un copil în maternitate, a primi pensie sau a achita impozite.

„Reieşind din aceste împrejurări, cerem Parlamentului să modifice Legea cu privire la actele de identitate, astfel încît cei care nu doresc să deţină Codul de identificare, să primească buletinul de identitate, fără acest Cod. Totodată, cerem ca şi instituţiile abilitate în diferite domenii să ne permită să realizăm diverse tranzacţii fără a fi lezaţi în drepturi”, a spus protoiereul.

Potrivit Elenei Bîtcă, la moment circa 10 mii de persoane dispun de Formularul Nr.9.

Asociaţia a anunţat că miercuri dimineaţă creştinii se vor aduna în faţa Palatului Republicii pentru a cere Parlamentului să modifice legislaţia şi să nu-i îngrădească în drepturi.

Sursa: www.infotag.md

No comments: