Pages

Monday, August 3, 2009

ZARVA-N MORGA COTIDIANUL: Punerea lui Patrasconiu pe faras a starnit cardul de deontologi. "Prosti, prosti dar multi!". Urmeaza IT Morar VEZI LISTA

Paradoxul maimutei: "Se spune ca un ziar bun e cel in care te regasesti, care-ti confirma opiniile. Si cred ca asta era Cotidianul din ultimii ani pentru generatia mea. O sa-mi spuneti ca nu avea vanzare…Stiu, habar n-am de ce! Totusi era cel mai bun!" - Catalin Striblea (?!)

UPDATE: "Cenzorul" Nistorescu şi procurorii presei
Furtuna de pe net
31 comentarii

În câteva ore, cotidianul.ro publică zeci de pagini despre nebunia stârnită de amânarea unui articol şi de venirea lui Cornel Nistorescu la direcţia ziarului Cotidianul. Isterii, opinii, comentarii, bârfe, acuze şi profeţii, toate într-o antologie palpitantă şi aiuritoare care va fi tipărită şi în ediţia de print.
Nistorescu le va răspunde într-un editorial celor care îl acuză de cenzură ori au postat pe bloguri comentarii referitoare la această decizie controversată.

HotNews: Cornel Nistorescu i-a anuntat astazi pe jurnalistii de la Cotidianul ca publicistul Cristian Patrasconiu, senior editor, nu va mai scrie la ziar nici un text si ca atunci cand se va intoarce din concediu va primi preaviz, au declarat pentru HotNews.ro surse din ziar. Patrasconiu urma sa scrie astazi un comentariu. Ziaristii l-au intrebat pe Cornel Nistorescu care este motivul concedierii lui Patrasconiu, iar explicatia noului director editorial ar fi fost ca nu se conformeaza genului de ziar pe care vrea sa-l faca. Cornel Nistorescu a refuzat sa-si explice decizia. Contactat de HotNews.ro, a declarat: “N-am nici o treaba cu HotNews.ro. Te rog sa nu-ti mai permiti sa suni la mine cu acest tip de gazetarie la telefon.”, relateaza Camelia Moga de la HotNews.

Treptat-treptat, internetul s-a inflamat cu ga-ga-urile cardului de deontologi, asociind preavizul lui Patrasconiu cu "cenzurata" (maine-i gata) Corlatan si cazul Romosan. Voi prelua din balivernele lor mai jos, nu inainte de a da stirea pe scurt.

Plecarea lui Patrasconiu urmeaza totusi si dupa insultarea lui Adrian Paunescu, unul dintre poetii preferati ai lui Vintu (si nu numai), pe care, intr-o postare recenta, il categoriseste - desigur intelectualiceste si deontoligeste - drept o LICHEA. Parca asta era, totusi, Liicheanu!... Valul de abia de acum incepe sa se piarda in nisipul plajei media. Si, pe el, sunt, pana acum: Patrascoiu, IT Morar, Turcescu, Istodor, Fumurescu, Corlatan, Ilie, Teodorescu, Vintilescu, Vighi, Baconsky, Avram, Rogozanu, Oprea, Antonesei, Sutu, Lucescu (daca nu a zburat deja), etc., etc...

Acum, sa revin la isteria deontoloagelor cu cioc:

Ioan T Morar (urmatorul pe lista)- O mişelie: concedierea lui Cristian Pătrăşconiu

N-am fost aproape de computer de cînd am aflat de concedierea abuzivă a lui Cristian Pătrăşconiu de către fostul ziarist Cornel Nistorescu. Aşa că reacţia mea poate părea tîrzie. Dar nu e aşa. Mă solidarizez total cu Cristian Pătrăşconiu. Gestul concedierii este o mişelie! Cornel Nistorescu va păti pentru toate astea. Mai devreme sau mai tîrziu. Protestez împotriva acestui gest discreţionar, ilogic şi anti-democratic! După victimele din rîndul motocicliştilor, Cornel Nistorescu a ales să facă victime şi în rîndul ziariştilor!

ISTODOR: Patrasconiu-solidaritate

Fara motiv a fost dat afara Patrasconiu. Nu se poate sa nu reactionez. Cotidianul renascut de Catavencu a murit. Si se asteapta trei zile ca scandalul sa moara, ursii sa traga la miere. Ba, unde se duc ziaristii? Ciriie cit ciriie, trece! Pai, ei nu-si stiu limitele? Ei fac stirile, ei sint o stire. Totul trece. Le trece. Se adapteaza. Si postul asta miine nu mai e ca altul vine in loc, doar nebun sa fii sa sustii aceeasi cauza mult timp, doar nu esti nebun, nu? Asa ca Patrasconiu e dat afara aberant. Dupa cenzura pe Romosan. Cine uita la fel pateste.

Catalin Maruta: Nistorescu îl concediază pe Pătrăşconiu. Plus actualizări

Noul director al “Cotidianului” a anunţat redactorii şef adjuncţi şi şefii de secţie că a decis să-l concedieze pe senior editorul Cristian Pătrăşconiu, care gestionează paginile de Comentarii, pe motiv că este incompatibil cu noua linie a ziarului. Cristian Pătrăşconiu e în concediu şi a aflat de la un coleg, telefonic.
ACTUALIZĂRI:
1. Nistorescu a motivat doar cu faptul că Pătrăşconiu nu se “conformează” ideii sale de ziar. Cei prezenţi la şedinţă au cerut explicaţii aproximativ o oră, dar n-au primit nimic concret. Nu-l vrea şi gata. Îi va da preaviz la întoarcerea din concediu.
2. “Primul lucru la care mă gândesc este să evaluez dacă ceea ce mi-aş dori eu să continue la acest ziar poate fi realizat cu oamenii care sunt”, declară Nistorescu într-un interviu acordat pentru paginademedia.
3. “A fost decizia boardului, nu am fost consultat, mi s-a comunicat şi am fost de acord”, susţine Sorin Ovidiu Vântu într-o declaraţie pentru EvZ, referindu-se la numirea lui Nistorescu. “Mie mi-a venit ideea”, afirmă noul director în interviul citat mai sus. Oare ambii mint?
4. Întrebat de unul dintre şefii de secţie care sunt criteriile pe baza cărora a evaluat activitatea lui Cristian Pătrăşconiu, Nistorescu a răspuns: “Niciodată n-am avut un criteriu. Sper să nu urmezi tu.”
5. “Stăm cu ochii mari şi nu ne vine să credem”, spune un om din redacţie. “E o tristeţe maximă”, zice altul.
6. Concedierea lui Pătrăşconiu e o decizie “pe care nu am înţeles-o, nici eu, nici colegii mei”, scrie Cristian Şuţu, şeful secţiei Politic, pe blogul lui.
7. Nistorescu a dat dispoziţie ca blogul lui Cristian Pătrăşconiu să fie scos de pe cotidianul.ro.
8. “Domnul Nistorescu e amintirea tot mai îndepărtată a unui fost mare ziarist”, scria Cristian Pătrăşconiu anul trecut, pe blogul său.
9. Potrivit unor surse din RealitateaTv, Nistorescu ar avea-o în vedere pe Nicoleta Savin pentru postul de redactor-şef. “Nu ştiu nimic despre această poveste”, declară ea pentru reportervirtual.
10. Consiliul Director al grupului Realitatea-Caţavencu se întruneşte pentru a discuta despre scandalul numirii lui Nistorescu.
11. “Da, am fost dat afară de la Cotidianul de domnul Cornel Nistorescu!”, acesta e titlul mesajului postat de Cristian Pătrăşconiu pe blogul său, ca răspuns la decizia de dimineaţă. “E cel mai dificil, mai absurd şi mai nedrept moment al carierei mele”, scrie el.
12. “Fără motiv a fost dat afară Pătrăşconiu. Nu se poate să nu reacţionez”, scrie Eugen Istodor pe blogul său, găzduit încă şi de cotidianul.ro.
13. “Gestul concedierii este o mişelie! Cornel Nistorescu va plăti pentru toate astea. Mai devreme sau mai tîrziu. Protestez împotriva acestui gest discreţionar, ilogic şi anti-democratic!”, reacţionează şi Ioan T. Morar.
14. Şi Robert Turcescu renunţă să mai semneze în “Cotidianul”. (Mulţumesc, Alex C!)
15. În numărul de azi al “Cotidianului”, din caseta tehnică a fost scos aşa-numitul Consiliu Editorial (Buşcu, Dinescu, Hurezeanu, Ursu), cu tot cu fotografiile aferente. Acel Consiliu era o formă fără fond, însă dizolvarea sa transmite, totuşi, un semnal edificator.

LOVIN: Indepartarea de Cornel Nistorescu

Inainte de toate: Nistorescu il da afara pe Patrasconiu, aflat momentan in concediu (vedeti ultimele postari si veti intelege). Via Mihnea Maruta. Este doar primul de pe o lista lunga. Macelul e abia la inceput. Rogozanu a sarit sa-i ia apararea, iar Nistorescu i-a amintit ca l-a adunat de pe strada si nu-i permite.
In a treia zi de sefie peste Cotidianul, Cornel Nistorescu a ajuns deja persoana non-grata in redactia pe care ar trebui sa o pastoreasca. Costin Ilie – redactorul sef de la cotidianul.ro- s-a intrebat daca trebuie sa-l mai mire ceva (evident se referea la numirea stranie a lui Nistorescu), iar noul sef al ziarului l-a lamurit printr-o miscare facuta chiar inainte de a-si intra in atributii: a scos de pe online un articol. Costin a fost amenintat ca de luni este cazul sa-si faca bagajele pentru ca-i va fi desfacut contractul. Motivul: si-a permis sa reposteze articolul despre “amicul Petru Romosan”, amicul maestrului. Si intr-adevar cel amenintat a plecat, dar nu de luni, ci de duminica, si nu pentru ca i-a zis boss-ul, ci pentru ca a intrat in concediu.
Tot in concediu se afla si autoarea articolului cenzurat: Mirela Corlatan, care continua pe blogului ei sa dea de peretii virtuali cu Nistorescu si Romosan. Blogurile de la Cotidianul au inceput deja opozitia mai pe fata, mai mascata. Catavencii se vor retrage in grup, iar Liviu Avram, redactorul sef adjunct si unul dintre cei mai buni gazetari de investigatie, s-a desolidarizat de actiunea lui Nistorescu: “era un material publicabil”. Revin ca vad o stire la Mihnea (e sus deja). Istodor sustine ca demisia lui Nistorescu ar fi binevenita. Ioan T. Morar refuza sa mai colaboreze cu ziarul din trust. Il vor urma si altii, iar Nistorescu va ramane tot mai singur. Mi-a placut si Teodor Tita, care face revista presei la Cotidianul. Un tip cu/de caracter. Sunt curios in cat timp va injumatati redactia Nistorescu sau daca el va fi demis asa cum am cerut: ca un simplu cititor care considera ca ziarul Cotidianul este cel mai bun de pe piata si-n vremuri grele. Conducerea trustului are de luat astazi maine (s-a amanat sedinta board-ului) o decizie extrem de dificila: sa parieze tot pe mana lui Cornel Nistorescu, vecin de vila si partener vechi de-al lui Vantu, cu riscul de a ramane fara oameni, sau sa renunte la el si sa-i pastreze cei care au ridicat gazeta.
De ce l-ar pastra? Pentru ca este un gazetar bun, pentru ca-l dusmaneste pe Basescu si ar putea face jocul PSD, pentru ca este vechi amic de-al lui Vantu.
De ce nu l-ar pastra? Pentru ca a inceput cu stangul si a terfelit deontologia de care facea vorbire prin interviuri, pentru ca este partizan politic, pentru ca oamenii vor sa plece, pentru ca impresia cititorilor este anti, pentru ca are probleme mult mai mari decat a oricarui sef de gazeta.
Update1: Sutu scrie despre demiterea lui Patrasconiu si puncteaza foarte bine ce se intampla acolo: “Cotidianul a făcut un preinfarct“.

In cat timp il putem demite pe Nistorescu?

Tiberiu Lovin 3 August 2009, 1:20 am · Categoria: Campanii RV
In cateva cazuri, internetul si-a aratat forta. Mi-as dori si acum sa o faca. Propunerea: solicitam demiterea lui Cornel Nistorescu din functia de director editorial al ziarului Cotidianului. Noi, cei care citim ziarul sau suntem interesati de respectarea deontologiei profesionale. Motivul principal: cenzurarea articolului despre Petru Romosan, considerat turnator dupa documentele de la CNSAS, dar amic de zeci de ani cu noul sef si platit ca publicist comentator pentru Foaia de Transilvania (publicatie editata de Qmedia, firma lui Nistorescu). Directia: toate postarile de pe bloguri vor fi trimise conducerii Trustului Realitatea-Catavencu, care deja a pus la cale o sedinta azi pe acest subiect. Credeti ca puteam sa-l demitem pe Nistorescu? In cat timp? Cred ca mobilizarea noastra ar face posibil acest lucru in cateva zile. Doar daca binevoiti sa va inhamati pentru o idee in care credeti: libertatea de exprimare. In cazul in care sunteti prea ocupati, situatia e simpla: postati o stire in care scrieti ca subscrieti cu link aici. Ehe, acum sa vedem daca putem schimba ceva. Cineva imi spunea ca este o utopie ceea ce vreau. Evident ca nu noi il demitem, ci doar inclinam balanta. Si se poate!
Mai jos aveti o serie de articole care va pot convinge ca Nistorescu merita sa fie demis. A avut o sansa, dar a ratat-o in trei zile.
Reporter Virtual. “Prima masura a lui Nistorescu: cenzura” (primul articol despre poveste).
Mihnea Maruta: “Articolul scos de Nistorescu de pe Cotidianul.ro” (al doilea, potrivit google reader, si cel cu link catre materialul ascuns pe site).
Mirela Corlatan (autoarea articolului cenzurat). “Romosan catre mine: Va asigur ca ca scot din presa“.
Ioan T.Morar. “Un bezmetic acru: Cornel Nistorescu” si “M-a sunat Nistorescu” (despre caracterului lui Nistorescu si refuzul lui Biju de a lucra in continuare pentru Cotidianul).
Evz. “Fantoma lui Nistorescu” si “Sedinta de spiritism” de Mircea Mihaes, apoi “Nistorescu, start cu scandal la Cotidianul” (despre caracterul lui Nistorescu, cenzura si amenintarea redactorului sef de pe online ca-l demite pentru ca a pus pe site articolul scos de el, respectiv Costin Ilie).
Istodor: “Biju, nu uita, sunt de partea ta“- catavencul care crede ca demisia lui Nistorescu ar fi un gest normal (de aici si ideea campaniei).
Dan Tapalaga pe Hotnews: “Nistorescu, libertatea si cenzura“. De citit obligatoriu .
Dan Andronic: “Scrisoare deschisa catre Nistorescu” (2004), mesaj in care aflati despre bogatia gazetarului si cum a facut-o, dar si despre presupusa colaborare cu securitatea sub numele Camil.
Ion Cristoiu: “Scrisoare deschisa ” (2004). E trist ce spune Cristoiu. Sa fi fost in locul lui Nistorescu…cred c-as fi fugit in lume.
Saptamana Financiara: “Averea lui Cornel Nistorescu“.
Caricatura: Bogdan Petry.
Nota: In seara de vineri, 31 iulie, cand am scris in exclusivitate despre cenzura de la Cotidianul, nu mi-am imaginat ce taraboi va iesi. Mi-ar fi placut ce-i drept sa vad “sursa Reporter Virtual” pe toate site-urile si blogurile care au publicat informatia, apoi o revenire pe fagasul jurnalistic a lui Nistorescu. El n-a avut taria insa sa renunte la amicia de zeci de ani cu Petru Romasan, care este si colaboratorul sau la Foaia de Transilvania, apoi informatiile ne conduc catre acelasi drum in ambele cazuri: CNSAS. Petru este informatorul “Robert”, iar Cornel ar fi “Camil”. Vom vedea.

SI DEMENTA - Proteste la Cotidianul?

Tiberiu Lovin 3 August 2009, 13:51 pm · Categoria: Bârfoteca
Update1: Pana una alta, Nistorescu doreste sa preia controlul asupra cotidianul.ro si cat de repede sa- zboare din pagina virtuala pe catavencii Ioan T. Morar si Istodor.
Update 2: Mihnea Maruta scrie ca surse din Realitatea tv o vad pe Nicoleta Savin viitor redactor sef la Cotidianul. Bineinteles c-am sunat-o: “Sunt surprinsa. Nu stiu absolut nimic de aceasta poveste”. Deci nu.
In sfarsit, presa a inceput sa se miste, iar ziaristii sa fie solidari. Ultimele zvonuri: vom avea o actiune de protest la Cotidianul. Azi. Astept cu nerabdare sa vad cine o sa mai scrie la ziar daca toti jurnalistii vor pune pixul jos. Sper ca aceste discutii se vor concretiza nu doar pe holuri. Nistorescu nu poate scrie mult de un editorial, iar Mihaela – o tipa de la Documentarea din cadrul Realitatea tv – va umple patru pagini despre cazul Petru Romosan si numirea noului boss la gazeta lui Vantu.
NOTA: Daca se intampla ceva, va rog sa trageti un semnal aici. Eu voi lipsi 30 de minute. E 14.00 acum.
PS Intre timp, am citit la Grosu (fost redactor sef la ziarul in cauza) despre cum Cotidianul isi devoreaza propriul brand, iar la Istodor cum a fost dat afara de la Realitatea si de la Cotidianul in doar trei saptamani, apoi a mai ramas si cu leafa bucatelita.

ZOSO (simpatic): Nistorescu grăbeşte sfârşitul Cotidianului

Pentru ca nu mai insemna nimic pentru nimeni si pentru ca Doru Buscu si Adrian Ursu erau incapabili sa ia decizii logice si sustinute de realitatile presei, VAntu a adus la Cotidianul un dur. Unul destul de nebun si destul de prost pentru a vrea sa se bage in troaca si sa ia porcul (nu de paunescu e vorba) de coarne. Nistorescu e ala. Si asa nu are nimic de pierdut. Si asa lumea crede despre el ca e securist/prost/jigogie. Deci? Imi pare rau, Tiberiu, dar nu intelegi ca moartea Cotidianului e un lucru bun. Lumea s-a saturat de cocosei cu pretentii de maresali. Tapalaga spune ca ziaristii de la Catavencu vor lupta sa isi recupereze influenta in trust. Vantu a fost baiat destept si i-a pus pe toti cu botul pe labe. Na, ma, emisiune! Ah, nu esti destul de bun sa faci audienta? Hai ca te tin aici, poate mai am nevoie de tine. Hai, pupa mana. Ia mah ziar si condu. Ah, nu poti sa faci perfomanta, vrei mai multi bani? Bine, hai pupa mana si ia de aici. Tu? Vii din print de la alt trust. Ia, baga-te aici si condu printul. Ah, nu te pricepi. Bine, treci la quality. Nici aici. HAi pupa mana si te fac sef la online. Ziaristii coiosi de la Catavencu de alta data sunt acum mieluşei. Tot trustul e condus de mielusei multumitori stapanului Vantu ca baga bani in curul lor de manageri incompetenti. Pentru ca presa sa mearga mai departe, Cotidianul trebuie sa moara.

HOTNEWS conchide:

Astazi este programata si o sedinta a board-ului Realitatea-Catavencu, unde se va decide daca va fi sanctionat Costin Ilie, redactor sef la Cotidianul.ro, editia online. Costin Ilie a refuzat vineri sa scoata de pe prima pagina o ancheta realizata de Mirela Corlatan despre colaborarea lui Petru Romosan cu Securitatea. Romosan este bun amic cu Cornel Nistorescu. Alti jurnalisti de la Cotidianul se asteapta sa fie concediati de Cornel Nistorescu, numit vineri director editorial. Fostul director, Doru Buscu, a refuzat sa comenteze atat oprirea anchetei despre Romosan, cat si concedierea lui Patrasconiu. Liviu Avram, redactor sef adjunct: Nu inteleg decizia lui Cornel Nistorescu cata vreme nu stiu care este conceptul viitor al ziarului. Dupa ce a luat decizia si a anuntat-o, a spus ca ziarul va avea mai putine opinii si mai multe informatii.

Obae publica un interviu decent din care retin:

Obae: Tot în interviul pentru paginademedia.ro spuneaţă că ziarul Cotidianul este „o sumă de opinii, de bună calitate, unele scrise foarte frumos şi foarte inteligent, unele partizane, dar o sumă, o însumare de opinii.(…) Putem admite că în Cotidianul sau în alte ziare sunt treizeci de opinii sclipitoare, asta nu înseamnă jurnalistică.”
Nistorescu: Îţi răspund scurt: Nu o să mai fie o sumă de opinii. Pentru că 20-30 de opinii şi editoriale nu fac un ziar, fac o adunătură de opinii şi editoriale. Ziar nu înseamnă colecţie de opinii.
Obae: Dar ce o să fie?
Nistorescu: Ceea ce trebuie să conţină orice ziar de referinţă: investigaţii, reportaje, anchete, dosare. Nu cunosc alte forme noi de exprimare în presă decât cele care sunt consacrate. Depinde cum le aplici.

No comments: