Pages

Tuesday, August 4, 2009

RONCEA si APOLOGETICUM citati de presa din Bacau in scandalul interzicerii Conferintei Dictatura Biometrica in ciuda drepturilor constitutionale

ZIARUL de BACAU: Interzicerea unei conferinte publice la Onesti s-a lasat cu scandal
George Martin
4 August 2009
O manifestare organizata la Onesti, constind dintr-o lansare de carte si o conferinta publica, s-a transformat intr-un adevarat scandal, dupa ce primarul municipiului a interzis actiunea, cu doar doua ore inainte de debutul acesteia. Conferinta, denumita “Dictatura si martiraj”, si lansarea volumului “Dictatura biometrica” au fost organizate de Asociatia pentru Libertatea Romanilor, un ONG din Bacau, si ar fi trebuit sa se desfasoare vineri, de la orele 17,00, in aula Bibliotecii “Radu Rosetti” din Onesti. In acest sens, cu citeva zile inainte, organizatorii au facut o cerere catre Primaria Onesti, au obtinut aprobarea de la primar si au platit aproape 11 milioane de lei vechi pentru inchirierea aulei. Dar lucrurile nu s-au desfasurat asa cum era prevazut.
“Cu vreo doua ore inainte de inceperea conferintei, am primit un telefon de la o bibliotecara, care ne-a spus ca, din ordinul domnului primar, se supenda toata actiunea, fara a ne furniza prea multe explicatii”, ne-a povestit Nicolae Livada, presedintele asociatiei bacauane. Insa aproape 100 de onesteni s-au adunat in fata bibliotecii, nestiind ca manifestarea a fost interzisa. Pe geamurile bibliotecii erau lipite doua anunturi, in care se preciza ca biblioteca este inchisa intre orele 15,00 si 19,00 si ca “se suspenda conferinta”. Nedumeriti si nemultumiti, organizatorii, participantii si reprezentantii presei l-au cautat pe primar, pentru a cere lamuriri, iar explicatia venita de la edilul-sef i-a lasat perplecsi pe cei prezenti la manifestare. Primarul a spus ca nu poate permite “lansarea unei carti pornografice, legionare sau naziste” si ca preotul invitat sa conferentieze, parintele Filotheu, de la Manastirea Petru Voda, “nu are binecuvintarea” sa tina astfel de conferinte.
De fapt, volumul trateaza tema pasapoartelor biometrice, care a fost dezbatuta in toata tara, iar organizatorii conferintei de la Onesti au fost de parere ca, de fapt, este vorba de o dictatura comunisto-popeasca a administratiei publice din municipiu, care interzice libertatea de gindire si de exprimare. “E cenzura pe fata, exact ca in timpul comunismului”, a apreciat presedintele asociatiei din Bacau, Nicolae Livada. Faptul s-a confirmat tot vineri, putin mai tirziu, cind cei prezenti in fata bibliotecii au avut initiativa sa se deplaseze in parcul municipal, la foisor, pentru a tine conferinta in aer liber. Dar au aparut gardienii de la Primarie, care au incercat sa disperseze multimea si i-au legitimat pe cei prezenti, in vederea aplicarii unor amenzi. Pina la urma manifestarea s-a desfasurat, dar sub atenta supraveghere a agentilor de paza angajati de Primarie. “Noi stim sigur ca s-a intervenit de sus, pe linie bisericeasca, pentru ca primarul, daca nu-i convenea tema conferintei, ne-ar fi spus inainte de a da aprobare si de a se face plata pentru inchirierea spatiului”, ne-a declarat Nicolae Livada.

“Dictatura si impostura in orasul cu nume onest: Onesti”

Onestenii prezenti la manifestare sustin ca ar fi intervenit protopopul Constantin Alupei si Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, insa informatiile nu au fost confirmate. “Eu nu am interzis si nu am intervenit pentru interzicerea manifestarii - ne-a spus parintele protopop. Dar banuiesc ca a fost o imixtiune in cadrul protoieriei si parohiilor din Onesti, pentru ca noi avem o rinduiala aici, iar la noi nu a venit nimeni cu vreo binecuvintare de la episcopie pentru a organiza aceasta manifestare”.
“Noi suntem un ONG, deci nu avem nevoie de aprobare din partea bisericii, iar parintele Filotheu si judecatoarea Carmen Paduraru, de la Piatra Neamt, au fost doar invitati sa participe la conferinta”, a replicat presedintele Asociatiei pentru Libertatea Romanilor, Nicolae Livada. Asociatia a solicitat sa i se returneze banii platiti Primariei, insa este posibil sa actioneze si in instanta de judecata, pentru daunele produse.
Primarul Emil Lemnaru nu a raspuns ieri la telefonul mobil, dar secretarul municipiului, juristul Daniel Spinu, ne-a declarat ca nu s-a incalcat legislatia, pentru ca orice manifestare pe domeniul public necesita aprobare din partea Primariei, iar biblioteca si parcul se afla pe domeniul public. “Daca era pe o proprietate privata, nu era nici o problema”, ne-a spus Spinu. Insa primarul si inaltele fete bisericesti si-au atras critici dure pentru interzicerea manifestarii de la Onesti, care au fost postate si pe YouTube, dar si pe o multime de site-uri si blog-uri (http://apologeticum.wordpress.com/, http://victor-roncea.blogspot.com/2009/08/conferinta-dictatura-biometrica.html, http://danalungu.ro/ si altele). In multe dintre aceste articole se vorbeste de spre “dictatura si impostura” de la Onesti, despre “manipularea”, “diversiunea” sau “santajul” practicate in municipiu.
Puteti adresa un mesaj primarului de Onesti pe adresa: primarie@onesti.ro

No comments: