Pages

Thursday, June 4, 2009

EPIGONII lui Iliescu si Tismaneanu le calca pe urme si in ce priveste Blogul Roncea

Dupa ce paleo si neo-trotkistii Iliescu si Tismaneanu m-au atacat direct, epigonii lor le merg pe urme si, ce sa vezi?, sunt promovati chiar pe blogurile lor.
La postarea RASPUNSURI bloggerul si clubberul de la Bucuresti Ion Iliescu scrie, cu referire la subsemnatul:

1. Sorin Platon – sunt de acord cu constatarea pe care o faci, ca unele reactii rautacioase la adresa reuniunii “Clubului de la Bucuresti”, sunt adevarate feed-backuri care certifica interesul fata de Club si eficienta aparitiei sale publice.
Este, intr-adevar, aplicabila, si in acest caz, vorba populara :”caravana trece…in ciuda latratorilor de pe margine”

Raspunsurile privesc urmatoarele comentarii "pertinente":
SorinPLATON Says: 01/06/2009 at 11:28 am
Stimate d-le presedinte,
Luand-o pe calea logicii “inverse”, nu poate decat sa bucure exaltata energie critica ce acompaniaza activitatea Clubului. Cu alte cuvinte orice critica din anumite parti…interesate.., poate fi interpretata ca si feed-back de productivitate, sau orice altceva decat inactivitate si superficialitate, ce in mod traditional caracterizeaza institutia romaneasca tipica. Iar in ceea ce priveste asemanarea Clubului de la Bucuresti, cu traiectul, conduita si influenta unei organizatii de talia Clubului de la Roma, nu vad cu ce ar impieta imaginii si autoritatii Romaniei in lume. Cu alte cuvinte, un “Club de la Bucuresti” eficient, prolific si larg recunoscut international, fac poate cat “n” slogane discutabile de genul “Surprinzatoarea Romanie”, sau mai stiu eu ce alte artificii market-lingvistice. Adica nu stiu eu (sau stiu, dar intreb retoric) cine marcheaza mai multe puncte in contul Romaniei, o fundatie-club, dominata de activitati altruiste, sau concepte artificiale, gaunoase, necuantificabile in rezultate obtinute pe revers, dar in schimb mari consumatoare de resurse ..
In general sunt un critic acid a tot ceea ce s-a intamplat rau pana acum in societatea noastra, dar am realizat ca oamenii ce gresesc, daca vor se pot si indrepta, si asta trecand peste prezumtia generala de.. vinovatie colectiva ce se tot promoveaza fortat si fals intr-o anumita (aceeasi) mass-media. Cu alte cuvinte, impreuna cu colaboratorii promovez principiul christic al oferirii celuilalt obraz, parca mai insistent decat cei ce se declara azi mari campioni ai moralitatii crestine si al mataniilor formale batute cu ochii pe audiente… daca ma intelegeti.. ;)
Nu as vrea sa spun ca e de preferat ca aceasta caravana sa treaca pe drumul ei, oricate latraturi s-ar promova pe margini.. pentru ca acelasi principiu christic ne indeamna sa negociem pentr-un consens si cu …cainii.
Platon a lasat doua comentarii si la mine pe blog, dupa care a revenit la matca, informandu-l pe seful PSD:
SorinPLATON Says: 02/06/2009 at 1:02 pm
Din pacate d-ul Roncea recidiveaza ( http://victor-roncea.blogspot.com/2009/06/ion-iliescu-ofuscat-rau-pe-talibanii.html ) si asa ca ma simt moral obligat sa fac unele precizari.
Modelul de logo si slogan aferente “Clubului de la Bucuresti” le-am produs si avansat spre studiu doar cu titlu informativ, de exemplu, fara nicio trimitere telefonata spre organizatii ori deontologii contemporabe similare. Aici vorbim de o maniera de lucru, de principii si mai putin de logica unei asa zise ratiuni ocult-conspirationiste (cum se sugereaza depreciativ in comentariul respectiv)…
Chiar nu pot sa inteleg de ce o parte din mass-media da dovada de crunta infatilitate si-o pozitie nejustificat reactionara vis a vis de un asemenea decent proiect. Sincer ma asteptam, .. dupa cum ma astept si-n continuare.., ca si din randul presei, mai multi intelectuali sa-si faca auzita dorinta de a se alatura efortului colectiv organizational al clubului. Eu cred ca este nevoie de o larga deschidere catre toti cei ce au ceva de spus si facut in cauza interesului national (si nu numai) si nu atitudini indaratnice frustrate, ce poate ascund ceva mai mult decat simple contra-pareri si anti-opinii..
De fapt ce anume deranjeaza aici? Faptul ca se misca ceva in aceasta directie? Faptul ca dorim trezirea spiritului? Oare se doreste in anumite cercuri-laboratoare de putere ca opinia si constiinta publica sa fie prin orice mijloace ocupata cu crize economice, gripe porcine, cancan-uri sau orice altceva, pentru a li se asigura nestingherit, in continuare, spatiu de manevra politicianista.. Chiar nu inteleg.. Sau inteleg (si sunt informat despre amplitudinea jocurilor..cine-de ce-cat..), dar vreau sa vad daca si altii dintre “egali” inteleg..
SorinPLATON

El este secondat de un oarecare
Vladimir Alexe! Am citit şi eu “Viaţa Romanţată a lui Ion Iliescu” de Vladimir Alexe! Vă mărturisesc că m-am prăpădit de râs…
Care revine
Iar Victor Roncea este un naţionalist îngust, un mistic otrăvit… ăştia vă sunt duşmanii, domnule Preşedinte?! Eu unul m-aş bucura, să fiu în locul dumneavoastră! Singuri se descalifică şi alde Alexe antisemitul şi Roncea legionaroidul…

Georgescu primeste o replica sarcastica de la
emigrantul Says: 02/06/2009 at 5:39 am
Apropo de “Viata Romantata” care il distreaza pe Mihnea Georgescu
Eu, cel putin, rid aproape zilnic cind citesc pe internet viata romantata a lui Mihnea Georgescu postata aproape online prin bloguri chiar de catre Mihnea Georgescu.

Dupa amuzamentul firesc, am descoperit ca dl Iliescu ma mai gratulase cu un comentariu, privind "nobilele idealuri ale socialismului" intinate de Ceausescu:

Victor mentioneaza si pozitiile exprimate de Victor Roncea, in emisiunea in care a aparut alaturi de Magureanu. El, printre altele, scoate din context o fraza pe care am pronuntat-o eu in prima aparitie la TVR, in ziua de 22 decembrie, in care l-am acuzat pe Ceausescu ca “a intinat nobilele idealuri ale socialismului” – ca dovada ca eram inca sub influenta ideologiei comuniste !
Este o mare ticalosie pe care a folosit-o dreapta politica, in toti acesti ani, in propaganda sa impotriva mea.
Eu si astazi cred ca ideile originale ale socialismului, inca de la aparitia lor, au avut o mare incarcatura de generozitate : erau o pledoarie pentru o societate mai buna, mai dreapta, mai echitabila. Nu intamplator, ideile socialismului au avut un mare ecou in mase si au cunoscut adeziunea multor intelectuali veritabili, de-a lungul vremii. Ele si astazi insufletesc stanga politica – partidele socialiste si social – democrate.
Pentru ca marile idei si proiecte pentru o lume mai buna – au insufletit constiintele pe parcursul intregii istorii a umanitatii :
- crestinismul – a fost receptat si a influentat procesul de destramare din interior a Imperiului Roman pentru ca proclama ideea de egalitate a oamenilor in fata lui Dumnezeu !
- “ideile Revolutiei Franceze – Libertate, Egalitate, Fraternitate” au insufletit generatii intregi si au stat la baza dezvoltarii moderne a societatii si a asezarii organizarii statelor pe principii democratice.
- La fel au aparut si ideile de socialism – ca societate asezata pe principii de echitate si solidaritatea umana, de sanse egale pentru toti, contrapuse capitalismului, bazat pe individualism, polarizare sociala, defavorizarea unei minoritati in defavoarea majoritatii populatiei.
Stalinismul (iar Ceausescu era un stalinist consecvent) a compromis aceste idei generoase ale socialismului si a falimentat, tocmai pentru ca, in loc de democratie de esenta populara si de libertate pentru toti, a instaurat o dictatura despotica, iar in locul unei economii eficiente bazata pe o mai buna si rationala utilizare a tuturor resurselor materiale si umane din societate, in interesul tuturor – prin ignorarea legitatilor obiective ale pietii, a instaurat un sistem birocratic de stat care s-a dovedit incapabil sa raspunda dinamicii dezvoltarii din a doua jumatate a secolului XX si sa infaptuiasca obiectivele socialismului, provocand o saracire generalizata.
In ziua de 22 decembrie, adresandu-ma celor ce se ridicasera impotriva lui Ceausescu – care vorbea in numele socialismului, ba inca si « multilateral dezvoltat” - am tinut sa subliniez ca el nu avea nimic comun cu ideea de socialism, care a insufletit, pe buna dreptate, generatii intregi de oameni.

Of, of!

Pe urmele lui Ion Iliescu merge si fostul sau tovaras de drum Vladimir Tismaneanu: isi posteaza un adulator care il considera pe propagandistul neotrotkist drept un "guru" al "neoconilor" (de fapt a unor "neocommies"):

Să vă irit: din nou despre Tismăneanu
de Bogdan Duca
Cum campania anti-Tismăneanu continuă cred că e necesară încă o intervenţie a mea: una (pupincuristă, servilă, de discipol fidel şi câine credincios- mă gratulez eu ca să nu mă mai gratulaţi dumneavoastră) în favoarea lui Tismăneanu.
Fraţilor, surorilor,
Cred că putem să îi reproşăm lui Vladimir Tismăneanu multe. Putem să îi reproşăm că stă prea aproape de un om ce întruchipează mai bine decât oricine altcineva miticismul şi mârlănia politicianului român (şi de asta, probabil, este şi atât de votat). Putem să îi reproşăm că e prea moderat, putem să îi reproşăm că nu e paleoconservator, putem să îi reproşăm că e neoconservator, putem să îi reproşăm că nu e conectat la realitatea românească şi că atunci când vine în România trâieşte într-un balon de săpun ce îl împiedică să vadă multe…
Dar categoric NU îi putem reproşa lui Vladimir Tismăneanu că e comunist (sau neocomunist, cum o face domnul Victor Roncea)...

In alta postare, Volo se declara ultragiat ca mai sunt si altii ce gandesc si taxeaza falsitatea demersurilor lor:
Vandalizare pe site-ul Declaratiei de la Praga: Miselia paraliziei morale
Este repugnant sa vezi ca, incepind de ieri, pe site-ul Declaratiei de la Praga, interventiile unor vandali au inserat printre semnatari nume precum Hitler, Goebbels, Francisco Franco, Pinochet, Mussolini, Corneliu Zelea Codreanu, Eichmann, Miklos Horthy etc. Se urmareste crearea impresiei ca demascarea si condamnarea dictaturilor comuniste ar fi opera extremei drepte. Sub semnul unei bascalii delirante ( o semnatura, de pilda, “Lenin Tismaneanu”, aluzie stravezie la fixatiile lui Roncea ori ale unor iluzionisti si anti-”conexionisti”), se incearca demonizarea liberalismului, a conservatorismului, a libertarianismului...

Vai-vai! Intr-alta se arata ultragiat ca exista oameni care gandesc, si, deci, critica noua fata a trotkistilor - "neo-conservatorismul", in articolul din Revista Cultura Învăţătura părinţilor Sfintei Biserici Pravoslavnice a Răsăritului despre diverse...:
Textul lui Ungureanu a fost preluat pe blogul lui V. Roncea (idem si scremuta aparare semnata de M. Iovanel).

Apoi, cel mai nerusinat se arata intr-o asa-zisa aparare-demascare, de fapt o banala conspirare-cartitareala:
Iată ca acum – pe bloguri saturate de injurii şi vome caricaturale – ni se servesc lecţii de puritate doctrinară conservatoare ( lui Mircea Mihaieş, lui H.-R. Patapievici, lui Mihail Neamtu, lui Valeriu Stoica, lui Dragos Aligica, mie, etc.) de catre persoane care au fost chiar ele active in aparatul ideologic al PCR.

Ati ghicit: voma il priveste. Dar, legat de demascarea "aparatului ideologic al PCR" - din care a facut parte chiar el -, nu pot decat sa-mi fac din nou cruce in fata tupeului fantastic pe care il poate avea acest carnatar ideologic!

Dumnezeu sa aiba grija de amandoi!...

No comments: