Sunday, May 31, 2009

UN PRESEDINTE, Basescu, si un fost sef al SRI, Magureanu, sustin ca Hurezeanu are probleme cu Secu. Emil il ameninta pe Base cu Tribunalul. CE VA FI?

FILMUL (va rog):
26 Mai 2009: Intr-o emisiune tv in direct cu ministrul de Externe Diaconescu, Hurezeanu, la unison cu Nistorescu, pe Realitatea si cu Gadea si Stan, pe Antena 3, il pun la colt pe Basescu in probleme de diplomatie, in special pe relatia rasariteana.
27 Mai. Aflat in Grecia, Basescu, vizibil iritat de noul unghi de atac la adresa sa, privind relatia cu Republica Moldova, Ucraina, Rusia si politica sa externa, in general, l-a atacat in stilu-i caracteristic, mai in gluma mai in serios, pe Hurezeanu. Dupa ce i-a dedicat o poezie patriotica, a afirmat: "Doamna, va multumesc mult. Mi-ar placea atat de mult... Aseara, era o emisiune la una din televiziunile noastre - nu am urmarit-o, am vazut-o pe sinteza de presa, in dimineata aceasta - in care niste domni tocmai asta propovaduiau. Sa uitam ca am pierdut cateva milioane de romani ca sa fim liberi, sa fim independenti, si sa ne plecam cat putem in fata unei mari puteri. Asa li se parea lor, desi unul din ei - acum pot sa spun, sa formulez in felul acesta - acum vreo cativa ani se facea ca ne da lectii de democratie, de pe la Europa Libera. V-as ramane indatorat daca mi-ati da aceste versuri si o sa le trimit acestui mare ziarist, poate intelege si sufletul romanilor, nu numai placerea de a sta plecat". (vezi transcrierea mai jos, la note)
Basescu a dat de inteles ca Hurezeanu se afla mai mult in misiune in strainatate, o aluzie la o relatie a acestuia cu Securitate.
28 Mai. Chiar a doua zi, tacere pe toate posturile, liniste in presa scrisa.
29 Mai. Incepe scandalul. Interesant, in special Trustul Felix si, apoi, seara, la Realitatea, la Cap si Pajura cu CTP (iar interesant: se anunta in direct ca este ultima emisiune a celor doi, cel putin in acest format). Hurezeanu, care se vede ca a asteptat momentul infrigurat, ii ofera lui Basescu o replica apasata, bine sustinuta (o puteti vedea mai jos, de la minutul cinci al emisiunii). Ca argument final, invoca inclusiv un posibil proces cu presedinte. Ce va face Basescu? O va lasa ca-n papusoi sau isi va "repera" onoarea?
30-31 Mai. Comentarii de alcov.
1 iunie. Incepe contra-atacul. Trustul Felix, iar, varf de lance, secondat de alte publicatii, printre care si Adevarul. Pe scurt, in Jurnalul National, intr-un articol lung si plictisitor marca Badin se sustine, practic, ca dosarele Securitatii erau falsificate, mai ales in cazul celor de la Europa Libera. Conform acestei logici, desigur, CNSAS-ul ar trebui desfiintat in secunda aceasta iar toate "verdictele" de pana acum anulate, si emitentii lor trasi in judecata. Evident ca multe documente sunt falsificate; dar oare numai in anumite cazuri, cele in care vrem "noi"?
Singurul lucru notabil la acest articol este un document atasat: o scrisoare pe care Virgil Magureanu, in calitatea sa oficiala de sef al Serviciului Roman de Informatii (SRI), o trimite Serviciului de Securitate al postului Europa Libera, reprezentat de ofiterul Richard Cummings. In aceasta, seful SRI de la acea data, afirma negru pe alb ca mai multi angajati ai radioului CIA, printre care N. C. Munteanu si Emil Hurezeanu, s-au aflat in legatura cu ofiteri ai Securitatii. Asadar, daca ar fi sa dea pe cineva in judecata, Emil Hurezeanu ar trebui sa inceapa cu Virgil Magureanu.
Cum, intamplator, am fost interesat de acest subiect in trecut, am si discutat la vremea respectiva cu Emil Hurezeanu si N.C. Munteanu, exact pe aceasta tema. Si atunci, ca si acum, Emil Hurezeanu a fost extrem de transant. Atunci, ce vrea sau ce stie Basescu? Ca orice presedinte, mai multe decat noi...

Iata intrebarile ZIUA si raspunsurile celor doi in problema invocata de Basescu si Magureanu:
1.
Credeti ca Securitatea infiltra oameni in randul echipei de ziaristi de la "Europa Libera"?
2. Au fost depistati colaboratori ai Securitatii in cadrul "Europei Libere" inainte de 1989?
3. Intr-un articol aparut azi in ziarul "Adevarul" (n.r -ieri) este preluat un pasaj dintr-un interviu acrodat ziaristului Liviu Valenas de istoricul Marius Oprea, in care acesta din urma afirma ca ati fost colaboratori ai Securitatii. Ati colaborat cu Securitatea iniainte sau dupa '89?
4. Ce nume de ziaristi sau politicieni care au fost colaboratori ai Securitatii credeti ca vor fi facute publice in urmatoarea perioada?

Emil Hurezeanu: "Nu am fost omul Securitatii"
1. Nu stiu. Eu nu am fost infiltrat de Securitate la Europa Libera. Cred ca a avut, de-a lungul anilor, informatii din interiorul redactiie, pentru ca altfel nu-mi explic cum stiau cam tot ce se intampla acolo, si am aflat asta din scrisorile de amenintare pe care le trimiteau si care tradau o cunoastere buna a relatiilor dintre angajati, dintre oameni, locuintele lor, felul in care isi petreceau vacantele.
2. Nu am cunostinta despre asa ceva.
3. In 1975, am fost convocat la o ancheta a Securitatii in cazul unui scriitor geman originar din Sibiu si mi s-a confiscat corespondenta pe care o aveam cu el. Asta a fost tot. In 1982, inainte de pleca in Austria cu bursa Herder, a trebuit sa fac o lista cu persoanele pe care le cunosc, stabilite in strainatate, si pe care le cunosteam din Sibiu. Asta a fost tot. Repet, in 1975 am fost convocat la o ancheta. Ceea ce sustine dl Oprea este o marsavie. Nu am fost niciodata racolat de americani, nu am lucrat niciodata cu Securitatea. Repet: nu am fost omul Securitatii la Europa Libera. In Romania, ca student la Cluj, si inainte de a parasi Romania, cand am plecat cu o bursa in 1982, am avut de-a face cu Securitatea in imprejurarile pe care vi le-am relatat. Europa Libera nu m-a folosit, nu mi-a cerut. Nu uitati ca eu, din 1983 pana in 1989 am scris impotriva Securitatii si a lui Ceausescu, si asta i s-a intamplat si lui Neculai Constantin Munteanu. Probabil, dintre angajatii Europei Libere am fost dintre cei care am scris cel mai mult impotriva lor. Afirmatia ca as fi avut de-a face cu ei dupa 1982, dupa plecarea mea din tara, este o marsavie. Aici sunt ecourile indepartate ale luptelor de putere care au avut loc la Europa Libera dupa 1992, in conditiile in care mai multe dosare ale angajatilor au fost livrate catre conducerea SRI de atunci. S-a mai pus problema asta in trecut. Ceea ce va spun acum am afirmat si in '92 si in '97, in interviuri la Europa Libera, preluate apoi de presa din tara. Nu am fost racolat nici de Securitate, nici de serviciile americane. Este o aberatie.
4. Nu stiu. In ce ma priveste, doresc publicarea dosarului meu, doresc sa il vad. Am fost la CNSAS in urma cu doi ani, unde am vazut dosarul de "Obiectiv" al Europei Libere, unde sunt toate informatiile legate de mine, in ceea ce priveste munca mea la Europa Libera, felul in care parintii mei au fost intimidati si supravegheati, felul in care Securitate organiza scenarii de compromitere a mea si in Romania, de persecutare a parintilor mei. Ceea ce stiu este ca am primit, din 1983 pana in 1989, amenintari cu moartea. In dosarul de Obiectiv e o imagine a ceea ce facea Securitatea mea. Alte dosare nu am vazut, le-am cerut si astept sa le vad si eu.

Neculai Constantin Munteanu: "Nu ma intereseaza ce se scrie"
1. Nu am nimic de comentat. Nu cunosc acest lucru.
2. Nu cunosc.
3. Nu ma intereseaza ce se scrie despre mine si despre Securitate.
4. Nu stiu. Nu ma pot pronunta. Nu am datele necesare si nici nu sunt masura sa fac asemenea declaratii.

De abia acum vine partea mai suculenta. In principal era vorba de un scandal creat de Marius Oprea impreuna cu Liviu Valenas, legat de santajarea unor angajati ai Europei Libere pe considerente sexuale; homosexuale. Iar N.C. Munteanu si-a recunoscut aceasta latura "profunda". Toata povestea, publicata si in ZIUA, este aici: Emil Hurezeanu trebuie sa lamureasca scandalul provocat de Marius Oprea privind informatorii homosexuali de la Europa Libera .

Ca sa-mi spun si io parerea, in final, despre Europa Libera: ca erau informatori (normal) sau nu, nici nu ma intereseaza. Europa Libera a fost si a ramas un cuib de trotkisti autoexilati dupa eliminarea sovieticilor si agentilor kominternului din structurile statului roman, cu tot cu puii lor (vii) - cei mai mult regrupati dupa '89 in GDS -, unde se amesteca manipularea cu dezinformarea de nu mai stia biet roman saracul ce sa creada. Apropos, ce va spune faptul ca George Soros, sponsorul GDS, detine acum toate arhivele Radio Europa Libera (RFE)?
Un exemplu, pe scurt: Vlad Georgescu, faimosul director al RFE, fusese recrutat ca informator inainte de plecarea din tara, pe cand lucra la... Muzeul Romano-Rus.
Un alt jurnalist "disident", Petre Mihai Bacanu, se pare ca fusese pregatit tot de Securitate pentru a fi lansat pe orbita Europei Libere. Acelasi scenariu pare aplicabil si pentru Traian Ungureanu, pripasit in ultimii ani ai comunismului pe la BBC, nu inainte de a-i canta cateva ode bune lui Ceausescu, cot la cot cu colegul lui, Ioan T Morar zis si "Biju", adus la publicatiile UTC-iste centrale de la Cuca Macaii prin semnatura... Cabinetului 2 (recte Elena).
Alt exemplu, de manual: celebrul cuplu Ierunca-Lovinescu si-a imbracat artistic leninism-trotkismul in "anti-comunism", model preluat cu succes de propagandistul PCR Tismaneanu si acolitii lui din noul komintern, profitorii tuturor regimurilor. De fapt nu era nici un anti-comunism: era vorba, la fel ca si in cazurile clonelor lor strambe, de anti-romanism si punct. Cei doi nu au fost niciodata rezistenti, ca sutele de mii de anticomunisti din inchisori sau din munti, marginalizati si azi, ucisi a doua oara, exact cum si-au propus bolsevici. Ei au fost disidenti in sensul de reformatori handicapati (pt ca nu au reusit ce si-au propus) ai comunismului in trotkism sau leninism - gasca veche a RFE - si, respectiv, intr-un "socialism cu fata umana" - gasca Iliescu & comp. Personal am o scarba imensa pentru acesti tovarasei, si o mila asijderi, pentru cei inca pierduti in plasa lor.
Poate noul scandal Europa Libera - Hurezeanu vs Basescu - Magureanu va aduce, in sfarsit, lumina, asupra celor care i-au murdarit imaginea lui Emil Hurezeanu prin transferul de mizerii al adevaratului lor trecut, al imbatranitilor in rele, si de-o parte si de alta, a celor care au transformat impostura in "eroism" (aduceti-va aminte cum au fost adusi, omagiati si inmormantati cei doi cremati la Paris...).
Daca tot se face apel la dosare, mai vechi sau mai noi, poate ar fi indicat ca, pana la Emil Hurezeanu, angajat al unui post privat, sa se verifice o alta lista, "civilo"-politica, care colcaie de agenti si mai ales, de agenti anti-Romania, lista cu tovarasi pe care ii va baga in Parlamentul European, ca sa ne spurce mai bine, chiar de la Bruxelles, insusi... PDL!
Detalii: Virgil Ierunca despre mostenirea culturala a lui Lenin
Virgil Ierunca despre rolul scriitorului
Vezi si HUREZEANU schimba macazul pe "axa" Bucuresti-Chisinau-Moscova. BASESCU ii dedica poezii de la Atena
Scrisoarea lui Virgil Măgureanu către Richard Cummings, şeful serviciului de securitate de la radio Europa Liberă - format pdf

No comments: