Pages

Monday, June 1, 2009

FENOMENUL ZAICA: Hai-hui prin gradina intrebarilor. 1 iunie: "Stelele de pe cer tre­bu­iesc ca sa le ia oamenii saraci, sa le puna in pomul de iarna"

Trei decenii alături de copii
Astăzi, la ora 18, la Muzeul Literaturii Române, profesorul Zaica, cel care ne-a luminat copilăria educându-ne în ale artelor şi cuvintelor, lansează un nou volum intitulat „Hai-hui prin grădina întrebărilor“ - depozit al mărturisirilor, adunate în trei decenii de la copii pe care i-a crescut (dintre care fac parte şi eu, autor de scrieri la ziar acum).
Profesorul Zaica este unul dintre marii pedagogi ai ultimelor generaţii şi o figură cu totul aparte în rândul profesorilor noştri, dedicându-şi neobosit energia şi cunoaşterea - copiilor, cărora le-a transferat cu pasiune şi dragoste o parte din flacăra talentului său nestins. La rândul său, profesorul nostru a cules de la copii - şi a redat în noul său volum - esenţele care sintetizează şi caracterizează puterea de revelaţie a rostirii inocente. (G.R. / Curentul)
"Hai-hui prin gradina intre­barilor"
Profesorul Dorel Zaica a lan­sat azi la ora 18.00, la Mu­zeul Literaturii Romane, volu­mul "Hai-hui prin gradina intre­barilor (copilul - mesager al adevarului)" aparut la Editura Fundatiei Culturale Libra. Sub genericul "Ce zic copiii despre lume", autorul cartii, profesor de desen la Liceul Nicolae Tonitza si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, a reusit sa adune in perioada ianuarie 1973 - iunie 1985 o pretioasa colectie de ganduri si vorbe de duh ale celor mici.
"Folosesc cuiva stelele de pe cer? - Stelele de pe cer tre­bu­iesc ca sa le ia oamenii saraci, sa le puna in pomul de iarna", este doar o mostra a raspun­su­rilor date de micuti si adu­nate in volumul de fata cu daruire exemplara.
"Convor­birile cu copiii, de care m-am inconjurat, nu numai cand le-am predat desenul si pictu­ra, au germinat si apoi au dez­vol­tat una din cele mai frumoase impliniri ale vietii mele, aceea de a inalta la lumina gandurile si trairile care apartin unei vars­te de vis", marturiseste Dorel Zaica in prefata cartii. (L.P. / ZIUA)

No comments: