Laszlo Tokes in campanie "europeana"
"Noi n-ar trebui sa primim, sa obtinem de la altii Transilvania. Noua nu trebuie sa ni se dea Ardealul. Ardealul este partea noastra de drept, partea noastra pentru care ne-am luptat pret de secole si acest lucru vrem sa-l spunem si acum, peste 20 de ani, acelora care ar vrea sa intoarca din nou istoria. Ardealul este proprietatea noastra, bunul nostru de drept. Sarcina noastra este sa protestam cand unii vor sa intoarca istoria!"
Marko Bela in campanie "europeana"
Brigazile Anti-Romania din Parlamentul European
Odata cu obtinerea mandatului de europarlamentar, Tökes Laszlo a dus o campanie de promovare a ideilor separatiste si de atacare a statului roman, invocand o asa-zisa lipsa de drepturi a minoritatii maghiare din Romania.
Prin declaratiile si initiativele sale, episcopul a sustinut in permanenta faptul ca maghiarii din tara noastra isi doresc autonomia in interiorul granitelor Romaniei, idee care se regaseste si in actuala campanie electorala pentru alegerile europarlamentare, unde acesta va candida pe Lista Solidaritatii Maghiare, alaturi de candidatii UDMR Gyula Winkler, Csaba Sogor si Peter Kovacs. Tökes a lansat diversiunea existentei unui asa-zis program guvernamental secret de populare a judetelor Covasna si Harghita cu cetateni din Republica Moldova, in baza unui e-mail primit, sub forma de petitie, de presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, de la un cetatean moldovean ce invoca acest program. Tökes i-a acuzat pe europarlamentarii Adrian Severin si Victor Bostinaru (organizatorii unei conferinte in amintirea alungarii regimului sovietic de la Budapesta din 1919 de armata romana) de faptul ca se folosesc de manifestatiile de la Chisinau pentru a legitima revendicari teritoriale, invocand si faptul ca pe invitatia distribuita in PE aparea o harta ce prezenta anexarea Moldovei la Romania. Europarlamentarul Calin Chirita a declarat ca "Discursurile electorale ale domnului Tökes se situeaza in fara realitatii. Cu doar cateva saptamani inainte, acuza Romania, in mod aberant, de genocid pasnic".
Acuzatii pe banda
Sub titlul "Autonomii functionale in Europa - Tendinte autonomiste in Transilvania", la 1 mai 2009, Tökes a organizat la Miercurea - Ciuc o conferinta pe teme de autonomie, invitand, pe langa politicieni ungari, strategi ai conceptelor autonomiste, si europarlamentari din zone autonome ale Europei, unde a reluat acuzatiile antiromanesti. La finalul discursului sustinut in data de 4 mai la Sfantu Gheorghe, cu ocazia lansarii campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, episcopul a declarat ca, desi in 1989 multi spuneau ca nu va existat o revolutie, aceasta s-a produs - acelasi lucru fiind valabil astazi in privinta chestiunii autonomiei maghiarilor.
In cursul unor intrevederi avute cu presedintele Hans-Gert Pottering, in anul 2008, Tökes Laszlo a atras atentia asupra "reprimarii si umilirii continue a minoritatii maghiare din Transilvania" si a "ascensiunii nationalismului", acesta criticand "respingerea manifestata de Romania fata de aspiratiile autonomiste ale maghiarimii transilvanene".In luna noiembrie 2008, Laszlo Tökes impreuna cu Fodor Imre, presedintele CNS de la acea data, au solicitat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la sediul PE, renegocierea Tratatului de baza dintre Romania si Ungaria si actualizarea lui, pe motiv ca acesta nu intruneste conditiile necesare protectiei drepturilor minoritatii maghiare, in ciuda faptului ca este realizat in baza legislatiei internationale in materie.
Ioan TUDOR
Tökes ataca Romania cu munitie ruseasca
Europarlamentarul "roman" sustine ca "Transnistria ar merita un statut de autonomie teritoriala, la fel ca Secuimea"
Declaratiile si acuzele venite de la Moscova sunt reflectate aproape identic in Romania de episcopul reformat Laszlo Tökes. Teza lansata de candidatul la Parlamentul European "autonomie in Transnistria - autonomie in Transilvania" se regaseste in aceeasi formula in pozitiile exprimate de expertii rusi care au participat in cursul zilei de joi la Moscova, la hotelul Prezident.Forumul din capitala Rusiei a analizat evolutiile politice de la Chisinau de dupa alegerile din 5 aprilie. Au participat personaje sonore precum ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin, ambasadorul cu misiuni speciale al MAE rus Valeri Nesteruskin, deputatii Dumei de Stat Konstantin Zatulin, Serghei Markov, pretinsul ministru de externe din Transnistria Vladimir Iastrebciak, presedintele sovietului suprem de la Tiraspol Evgheni Sevciuk, presedintele organizatiei social-politice "Ravnopravie" Valeri Klimenko pe langa numerosi experti pro-rusi.
Alianta maghiara
Episcopul reformat Laszlo Tökes, europarlamentar si candidat pentru un nou mandat, s-a pronuntat, miercuri seara, la Sfantu Gheorghe, in favoarea autonomiei teritoriale a Transnistriei si a asa-zisului Tinut Secuiesc, precum si pentru acordarea dublei cetatenii pentru moldovenii de dincolo de Prut si pentru maghiarii din Transilvania. Prezent la un miting electoral, Laszlo Tökes a sustinut ca "Transnistria ar merita un statut de autonomie teritoriala, la fel ca si Secuimea", astfel "putandu-se solutiona, pe cale pasnica si democratica, situatia din cele doua tari", transmite Agerpres. Laszlo Tökes a sustinut, deopotriva, ca viitorii europarlamentari maghiari din Romania, impreuna cu ceilalti din Bazinul Carpatic, vor reprezenta in Europa "interesele natiunii maghiare". "Maghiarii de pretutindeni, mai concret din Bazinul Carpatic, se considera o singura si unica natiune si, in acest spirit, ne-am aliat si ne-am propus sa facem o campanie electorala comuna, deoarece, de data aceasta, in sanul Europei Unite vom fi laolalta in acelasi Parlament European, vom forma, cel putin la modul spiritual, o unica delegatie maghiara", a afirmat Laszlo Tökes. El a explicat astfel si prezenta, in Romania, a liderului principalului partid de opozitie din Ungaria - FIDESZ - Viktor Orban, fost premier al statului vecin si favorit la algerile din toamna, care a venit ca sa il sustina in campanie.
Formula Kremlinului
Evenimentele care au urmat alegerilor prezidentiale din 5 aprilie din Republica Moldova au aratat ca independenta Transnistriei va trebui sa fie recunoscuta de Moscova, a afirmat joi expertul rus Modest Kolerov, fost consilier pentru relatiile cu statele din CSI (Comunitatea Statelor Independente) in timpul presedintiei lui Vladimir Putin. Potrivit lui Kolerov, in prezent director general al agentiei de presa Regnum, este clar ca - asa cum se contureaza situatia din zona - Transnistrianu se va putea reintegra in Republica Moldova, iar Ucraina, cu care se invecineaza, nu este nici ea capabila sa-si asume responsabilitatea pentru viitorul Transnistriei. "Rusia trebuie sa se pregateasca pentru recunoasterea Republicii Moldovenesti Transnistrene", a afirmat expertul rus, care a facut apel la regimul de la Tiraspol sa previna un scenariu asemanator celui de la Chisinau.
George DAMIAN
http://www.ziua.ro/
VIDEO: Gayar Garda
1 comment:
Cea mai mare activitate a serviciilor KGB, se gaseste in Ungaria si Bulgaria.
Post a Comment