Pages

Friday, March 13, 2009

SURSE OFICIALE: Presedintele Ungariei se auto-invitase in "auto-guvernarea judetului Harghita si a celei din Cozmei". Ambasadorul Fuzes chemat la MAE

Ambasadorul Ungariei in Romania a fost chemat la MAE sa dea explicatii pe marginea vizitei presedintelui ungar Laszlo Solyom. Conform unor surse oficiale, ambasada Ungariei a transmis MAE ca presedintele ungar urma sa participe pe 15 martie la "serbarile organizate de auto-guvernarea judetului Harghita si a celei din Cozmei".

Ministerul roman de Externe si-a exprimat, printr-o nota verbala, ingrijorarea sa fata de vizita presedintelui Ungariei, Laszlo Solyom, in Transilvania, vizita prevazuta pentru data de 15 martie, a informat vineri agentia de presa MTI, care citeaza "surse diplomatice", transmite RADOR si NewsIn.
Potrivit unor informatii, ambasadorului Ungariei la Bucuresti Fuzes Oszkar (foto dreapta) i s-a adus la cunostinta ca autoritatile romane sunt ingrijorate ca preconizata vizita a presedintelui Laszlo Solyom "va reprezenta un semnal care nu corespunde relatiilor de parteneriat strategic dintre cele doua tari". Ambasadorul Ungariei a raspuns ca tocmai opozitia manifestata de autoritatile romane fata de respectiva vizita reprezinta un semnal contrar parteneriatului strategic existent intre cele doua state.
La randul sau, Ministerul ungar de Externe l-a convocat pe ambasadorul Romaniei la Budapesta pentru a afla care sunt motivele respectivei note verbale.
Surse oficiale au declarat joi pentru NewsIn ca autoritatile romane i-au transmis presedintelui Ungariei, Solyom Laszlo, ca vizita sa nu ar fi oportuna in aceasta perioada, luand in calcul intentia acestuia de a sustine ideea autonomiei teritoriale, folosindu-se de pretextul manifestarilor din 15 martie. Potrivit acelorasi surse, autoritatile romane vor sa dea dovada de "responsabilitate si intelepciune" pentru a nu lasa ca "atitudinea presedintelui Solyom sa afecteze bunele relatii dintre cele doua state". Sursele citate au mai declarat ca, "mai ales intr-un moment in care criza economica se agraveaza", romanii si maghiarii "au nevoie sa fie uniti, nu dezbinati". Intrebat, joi, care este opinia sa in legatura cu acuzatia potrivit careia autoritati abilitate ale statului roman l-ar fi sfatuit pe presedintele Ungariei sa nu viziteze Ardealul pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, presedintele Traian Basescu a spus ca "este problema autoritatilor romane" si nu a facut alte comentarii.
Potrivit MTI, presedintele Ungariei a decis sa efectueze vizita in Transilvania cunoscand toate aceste aspecte.

Presa maghiara: Presedintele Ungariei va merge in Romania cu masina

Presedintele Ungariei Laszlo Solyom vrea sa vina in Romania cu orice pret. Dupa ce autoritatile romane au fost acuzate de partea ungara ca i-ar fi retras permisiunea de a ateriza, duminica, la Targu-Mures, site-ul Presedentiei ungare anunta ca, Laszlo Soloyom va ajunge totusi in Romania, sambata, cu masina.
Desi i s-ar fi transmis semnale pe toate canalele diplomatice ca vizita sa in Romania nu este binevenita, conform unor surse oficiale, citate de NewsIn, mai lipseste sa aflam ca Laszlo Solyom vine pe jos.
Vineri dupa-amiaza presa din Ungaria jubila, anuntand, ca presedintele maghiar vine totusi in Romania, nu duminica ci sambata, nu cu avionul ci cu masina, pentru ca autoritatile din Romania sa nu ii mai gaseasca nod in papura.
Astfel portalul de stiri www.index.hu a anuntat, vineri, intr-un articol cu titlul "Solyom nu poate ateriza in Romania", ca presedintele Ungariei va ajunge sambata cu masina in tara noastra si va pleca, in aceeasi zi, in cursul serii, urmand sa sarbatoreasca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni in Ungaria.
"Potrivit programului modificat seful statului va inaugura un monument ridicat in memoria celor cazuti in timpul Revolutiei din 1848-1849, dupa care va sustine un discurs festiv. Seful statului va calatori inapoi inca in ziua respectiva, urmand ca duminica sa participe la ceremoniile oficiale din Ungaria", se arata in articolul de pe www.index.hu., transmite NewsIn.
Informatia a fost confirmata, vineri, si de presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, care a declarat, pentru corespodnentul NewsIn, ca Solyom Laszlo va fi prezent sambata, la ora 16.00, langa localitatea Cozmeni, unde va dezveli un monument comemorativ si va tine un discurs, dupa care va pleca inapoi in Ungaria, cu masina.
Asadar, doar programul de 15 martie de la Cozmeni se modifica de duminica pe sambata, pentru a se pune de acord cu participarea lui Solyom Laszlo.
Si site-ul unuia dintre cele mai importante ziare din Ungaria, Nepszabadsag, titreaza in editia online pe prima pagina "Solyom Laszlo nu are voie in Romania pe 15 martie", iar site-ul televiziunii ungare de stat Magyar Televisio, www.hirado.hu, scrie, tot ca material de deschidere, "S-a rasturnat programul lui Solyom!".
Ambele articole mentioneaza atat comunicatul Institutiei Prezidentiale Ungare care sustine ca presedintelui i-a fost interzisa aterizarea duminica pe aeroportul din Targu Mures, iar articolul din Nepszabadsag face referire si la o stire pe surse aparuta pe agentiile de presa din Romania joi seara, in care surse din randul autoritatilor romanesti sustin ca vizita lui Solyom ar fi inoportuna.
ZIUA ONLINE
Vezi si
Curentul - Ambasada Ungară atacă la baionetă ziarul "Curentul"
Atacul Ambasadei Ungariei asupra ziarului Curentul - in ancheta MAE

1 comment:

Anonymous said...

O, dar ce fata de expulzabil are mitocanul asta!