Wednesday, March 11, 2009

GARDIANUL: Senatorii, bombardati cu mesaje pentru a nu vota pasapoartele biometrice

♦ Scandalul pasapoartelor biometrice a declansat o reactie fara precedent. Senatorii romani au fost supusi, ieri, unui bombardament de sms-uri si emailuri in care li se solicita sa nu voteze astazi ordonanta de urgenta care instituie introducerea actelor de identitate electronice. Apelurile militantilor impotriva aprobarii acestui act normativ au fost trimise parlamentarilor atat pe adresele publice ale acestora (create pe serverele Senatului sau Camerei Deputatilor), dar si pe adresele lor private.

♦ Romania ar fi primul stat din lume care elibereaza pasapoarte biometrice, care vor cuprinde atat imaginea faciala a posesorului, cat si amprenta digitala a acestuia. Ele sunt dotate cu un cip care inmagazineaza datele personale ale posesorului. Aceste informatii sunt stocate la Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice si insumeaza 50 de elemente de siguranta, fata de cele 32 de elemente de siguranta caracteristice pasapoartelor clasice.

♦ Reactia senatorilor care au primit aceste mesaje variaza, pornind de la admiratia pentru modul agresiv in care a fost desfasurata aceasta campanie si terminand cu suspiciune privind buna credinta a expeditorilor sutelor de emailuri trimise nu numai pe adresele publice de email ale senatorilor, dar si pe cele private. Campania a fost declansata cu o zi inaintea celei de astazi, cand plenul Senatului va dezbate legea legata de pasapoartele biometrice si la doua zile dupa ce Traian Basescu a afirmat ca isi va face un astfel de pasaport.

Referitoare la multitudinea si varietatea mesajelor primite, senatorul PD-L Iulian Badescu ne-a declarat: “ ceea ce ma intriga nu este vehementa si consecventa manifestate in sustinerea unui punct de vedere care a suscitat atatea divergente, ci faptul ca cei care au trimis aceste mailuri si sms-uri au facut-o pe ascuns, oarecum nepublic, pititi in spatele unei identitati virtuale. Ca urmare, ma intreb daca initiativa este atat de dezinteresata pe cat s-a dorit a parea”. Romania ar fi primul stat din lume care elibereaza pasapoarte biometrice, care vor cuprinde atat imaginea faciala a posesorului, cat si amprenta digitala a acestuia. Ele sunt dotate cu un cip care inmagazineaza datele personale ale posesorului. Aceste informatii sunt stocate la Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice si insumeaza 50 de elemente de siguranta, fata de cele 32 de elemente de siguranta caracteristice pasapoartelor clasice. Cu o zi inainte ca aceste mailuri sa fie trimise senatorilor, presedintele Traian Basescu a declarat ca isi va lua un astfel de pasaport. referitor la acelasi subiect, vicepresedintele comisiei juridice din Senat, Iulian Urban, a declarat: “A fost o reactie a societatii civile extraordinara. Nu am mai vazut asa ceva niciodata. O mobilizare de exceptie, in contextul in care in cursul zilei Parlamentul European a adoptat cu 600 de voturi pentru, 46 impotriva si 30 de abtineri, un Raport in care se spune ca siguranta datelor biometrice nu este absoluta”.

Fragmente din mesajele de "intimidare" primite de parlamentari

Senator roman, nu ma trada!
Nu vreau sa fiu urmarit, nu vreau sa fiu spionat de nici un guvern al lumii, nu sunt infractor ca sa fiu amprentat, nu sunt terorist ca sa fiu însemnat! Nu votati pentru Pasapoarte Biometrice, fara dezbatere nationala si fara Referendum! Îti va parea rau si tie si copiilor tai! Citeste, studiaza, informeaza-te! Conform propagandei si dezinformarii Ministerului de Interne, a Patriarhiei si a unor mijloace de presa „solutia“ a fost gasita: Pasapoarte temporare. Realitatea este ca acestea sunt valabile doar sase luni de zile si genereaza automat standarde duble. Normal ar fi exact invers: ca Pasapoartele Biometrice sa fie primite doar în baza unei solicitari speciale, iar romanii sa aiba si de acum înainte libertatea de a calatori fara a fi urmariti. Practic se încearca, dupa doar 20 de ani de democratie incipienta, capturarea libertatii câstigate atât de greu în decembrie 1989, dupa 45 de ani de dictatura. Senatori care reprezentati, teoretic, poporul roman, trebuie sa raspundeti. Pentru aceasta trebuie sa votati în deplina cunostinta de cauza. Existam si nu suntem doar niste sclavi, mai mult sau mai putin fericiti. Fara noi, nu ati exista. Fara noi, fara prezenta noastra, alegerile europarlamentare nu vor exista. Cu adânca durere, dar si cu multa nadejde alerg înaintea dv., reprezentantul... si al meu, în Senatul României, chiar daca nu ma cunoasteti (fizic)... ma cunoasteti fiintial - ca fii ai aceluiasi popor greu încercat. Nu îndraznesc a va cere decât sa va cercetati adânc constiinta, mâine, când veti dezbate si vota ordonanta privind pasapoartele biometrice. ...si sa va mai deschideti si inima catre toti cei pe care îi reprezentati si sa le simtiti înainte de toate durerea! Durerea de a deveni (prin introducerea acestor acte biometrice) potentiali infractori!!! ...si nu numai!!!
Cu adânc respect, va multumesc ca m-ati ascultat si nadajduiesc ca mâine, cel mai puternic sa va fie glasul constiintei!

Stimati Domni si Doamne Parlamentari!
Daca va considerati aparatori ai libertatii umane va cerem sa votati ferm ÎMPOTRIVA Ordonantei de Guvern referitoare la pasapoartele biometrice din urmatoarele considerente:
1. Încalca drepturile constitutionale privitoare la viata intima si privata a persoanei, precum si cele referitoare la libertatea de gândire, constiinta si religie.
2. „RFID nu trebuie folosita pentru localizarea persoanelor“ (citat din documentul „TEN/293 Identificarea prin Frecvente Radio (RFID)“ - pag.16)
Dragi senatori, va rugam în numele Dumnezeului nostru si al Prea Cinstitei Maicii Sale, sa ne aparati drepturile si libertatile noastre consfintite prin Constitutie. Fiti cu bagare de seama caci aveti raspundere mare fata de sufletele acestui neam. Nu va faceti partasi la politica dictatoriala a ELITELOR acestei lumi. Fiti demni în apararea României, precum au fost si stramosii nostri Stefan si Mihai Viteazul. Vrem sa ne reprezentati mai departe cu demnitate si sa respingeti actele biometrice în România, ce au drept scop monitorizarea si manipularea fiintelor umane ca pe niste detinuti. Este pe cale de a se institui un nou lagar nazist mondial, în care pe baza datelor biometrice, vor fi create categorii de indivizi si lasati în viata doar cei care sunt „inofensivi“. Va avea loc o noua Eugenie.
Astazi voi puteti alege: biometric sau nu. De ce nu le lasati copiilor si nepotilor vostri aceeasi libertate? De ce vreti sa le puneti latul de gât? Uitati-va în ochii lor si spuneti-le, în timp ce îi încatusati, ca e spre binele lor, caci vom putea calatori în SUA, de unde le vom aduce tot felul de jucarii fabricate în China. Merita? Când merg cu tramvaiul, autobuzul sau metroul, îmi tin portofelul la piept, în buzunarul din interior. Acum e sigur. Mâine, oricine ar putea sa treaca pe lânga mine si sa-mi citeasca/scrie datele din pasaport/buletin. Poimâine o va putea face de la câtiva metri.
Am avut sansa sa merg în Japonia. Mi-a placut si m-am gândit sa ma mai duc macar o data, pâna am auzit ca nu mai pot (parca din 2006) decât cu pasaport cu cip. Mi-am zis ca nu mai merita. Daca nu ma vor decât marcat, ma lipsesc. Acum voi ma vreti la fel. Astazi la vama, maine (2011) chiar din strada (cu noua carte de identitate). Ce v-am facut?
Unde sa ma mai duc cocosat de atâtea „plecaciuni“: ale mele, ale celor din jur si ale voastre.
Oricum votati cum vreti, chiar daca va numiti „reprezentantii“ nostri.
Cristian Stanescu, Cornelia Draghici
PS personal: :-)

No comments: