Tuesday, March 10, 2009

RFID. Urmariti general prin pasaportul si actele de identitate biometrice

Studiu CES al UE despre RFID-Biometrie (DOC, 107 kB) Descarca »
Cu ajutorul documentelor biometrice, orice om poate fi depistat oriunde si de catre oricine dispune de tehnolo­gia necesara, afirma un ra­port al unei Comisii Europe­ne. "Astfel, se poate construi o retea de dispozitive de citi­re si urmarire a etichetelor RFID strategic amplasate. Acest lucru nu trebuie permis", recomanda aceeasi sursa. ZIUA va prezinta extrase dintr-un aviz solicitat de Comisia Europeana Comitetului Economic si Social European (CESE) al UE.
O dezbatere vie s-a nascut in Romania de la inceputul acestui an odata cu introducerea pasapoartelor electronice. Lip­sita de o expunere adecvata, dez­baterea a incercat sa com­penseze cele 18-36 de luni prevazute de UE pentru informare in privinta Identificarii prin Frecvente Radio (RFID) si de care Guvernul Tariceanu a uitat cand a semnat Ordonantele de urgenta pentru actele electronice. Cea privind cartile de identitate electronice a fost deja avizata in Parlament, acestea urmand sa fie introduse de la 1 ianuarie 2011, iar cea privind pasapoartele biometrice va fi votata in plenul Senatului saptamana aceasta. Mai multi senatori au sustinut posibilitatea alegerii de catre cetatean, conform drepturilor sale constitutionale: cu sau fara cip biometric. Ministerul de Interne a sustinut ca la aceasta ora se poate face aceasta alegere prin pasa­poartele temporare, pe sase luni, solicitate in regim de urgenta. Vice presedintele Comisiei Juridice, senatorul Iulian Urban a replicat MAI ca aceasta nu este o masura echitabila, mai ales ca unele tari solicita pentru a da viza ca pasapoartele sa aiba termen de valabilitate de peste trei sau sase luni si ca normal ar fi ca oamenii sa aleaga in deplina cunostinta de cauza: cu sau fara cip biometric, dupa cum cer si peste 150.000 de semnatari ai unui apel public. Din pacate, din toata aceasta disputa dintre MAI si societatea civila au lipsit chiar argumentele europene.
Raport catre Comisia Europeana
ZIUA va ofera, in exclusivitate, extrase dintr-un aviz solicitat de Comisia Europeana-Comitetul Economic si Social European (CESE) al UE cu privire la "Identificarea prin frecvente radio in Europa: etape spre realizarea unui cadru politic", pe care vi-l oferim integral in versiunea on-line a ziarului. Raportul trateaza cadrul mai larg al tehnologiei RFID, cea care este folosita in cadrul pasapoartelor electronice si admite ca "pe de-o parte, poate aduce beneficii greu de imaginat civilizatiei noastre tehnologice, iar pe de alta parte poate reprezenta cea mai mare amenintare cunoscuta la adresa libertatii si a vietii private". O alta recomandare a CESE este ca "inainte de alegerea sistemelor RFID si instalarea aplicatiilor RFID, este necesara o examinare detaliata a costurilor si beneficiilor acelor riscuri specifice legate de securitate si de protectia vietii private" si "in cazul in care se autorizeaza aplicatii RFID, instalarea acestora trebuie sa fie pe deplin transparenta pentru toti cei implicati", ceea ce la noi a lipsit cu desavarsire.
Reteaua de urmarire globala
Intre Concluziile si Recoman­darile Comitetului privind "capcana biometriei" se afla: "Daca RFID nu este foarte atent controlata, ar putea, totodata, sa incalce intimitatea persoanei, sa distruga libertatile cetatenesti si sa ameninte securitatea persoanelor si a intreprinderilor.
Codul electronic al produsului da posibilitatea oricarui obiect de pe Pamant sa aiba un numar de identitate propriu. Instalarea RFID necesita crearea unor uriase baze de date, care sa contina datele de pe etichetele unice. Aceste inregistrari pot fi asociate cu date de identificare personale, in special tinand seama de extinderea memoriilor si a capacitatii de prelucrare a calculatoarelor. Etichetele pot fi citite de la distanta, nelimi­tandu-se la raza vizuala, de catre dispozitive de citire care pot fi incorporate invizibil in aproape orice mediu in care se aduna mai multe persoane. Dispozitivele pot fi si incorporate in dale de podea, tesute in covoare, mascate in cadrul usilor sau ascunse in sertare, ceea ce face practic imposibil ca o persoana sa stie cand este scanata. Daca identitatea personala este asociata cu numerele unor etichete RFID unice, persoana poate fi localizata sau i se poate elabora profilul fara ca aceasta sa stie sau sa-si dea consimtamantul. Astfel, se poate construi o retea de dispozitive de citire si urmarire a etichetelor RFID strategic amplasate. Acest lucru nu trebuie permis. Necesitatea imperativa de a proteja viata privata si anonimatul trebuie sa constituie miezul recomandarii adresate de Comisie statelor membre."
Dispozitivul RFID poate re­prezenta cea mai mare ame­nintare cunoscuta la adresa libertatii si a vietii pri­vate - Comisia Europea­na - Comitetul Economic
si Social European.

Victor RONCEA

No comments: