Parintele Filotheu de la Petru Voda a reusit sa-i sperie pe alesi. Cand sforarii din Senat au vazut ca Ordonanta ar putea fi respinsa s-a invocat lipsa de cvorum si s-a amanat votul pentru luni!
Urban Iulian: Plenul Senatului a hotărât, miercuri, să amâne pentru luni, 16 martie, votul final pentru OUG prin care se introduc paşapoartele electronice, raportul suplimentar al Comisiei Juridice a Senatului neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat.Cu ocazia dezbaterii raportului comisiei Juridice, senatorul Urban Iulian, al carui amendament [ vezi atasament ] fusese respins in Comisia Juridica cu scor strans " 4 voturi pentru, 4 impotriva si o abtinere" a cerut Plenului Senatului sa ia act de faptul ca isi mentine amendamentul ca da posibilitatea celor care din motive de constiinta sau religioase refuza pasapoartele cu date biometrice incluse, si care vor putea solicita eliberarea unor pasapoarte simple temporare. S-a trecut la vot, si amendamentul senatorului Urban Iulian a fost initial admis de catre Senat. Cand insa s-a trecut la votul asupra raportului de admitere a legii privind pasapoartele biometrice, acest raport a fost respins de plenul Senatului; in consecinta s-a trecut la votarea respingerii ordonantei 207 din 2008, insa surpriza a constat in faptul ca, s-a votat impotriva respingerii ordonantei astfel incat votul se va relua in sedinta de luni .
Monahul Filotheu Bălan, de la mânăstirea Petru Vodă, a fost prezent, astăzi, în plenul Senatului unde a împărţit materiale împotriva introducerii paşapoartelor biometrice. Acesta susţine o variantă prin care paşapoartele electronice să fie emise la cerere, pentru cei care doresc să călătorească în Statele Unite ale Americii, în caz contrar să rămână doar paşapoartele obişnuite. "Ne propunem să modifice OUG, astfel încât cine vrea act biometric să facă cerere scrisă, iar nouă celorlalţi, care socotim că suntem atinşi în conştiinţa noastră religioasă de această măsură venită din afară şi sterecurată pe şest, fără dezbateri, să ni se dea dreptul să folosim actele pe care le avem", a afirmat părintele, precizând că vorbeşte "în numele ortodoxiei bisericii din ultimii 2000 de ani".
amendamente-oug-207-2008-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-248-2005-privind-regimul-liberei-circulatii-a-cetatenilor-romani-in-strainatate1
AGENTIILE DE PRESA despre votul din Senat
Senatorii nu au reusit, miercuri, sa ia o decizie referitoare la OUG 207/2008 privind introducerea pasapoartelor electronice, intrucat nu a fost intrunit numarul necesar de voturi, la dezbateri fiind prezent si un calugar, care a vorbit despre "semnul fiarei" care ar fi continut de aceste documente.
Votul asupra ordonantei a fost amanat pentru luni.
Raportul Comisiei juridice, prin care era prelungita valabilitatea pasapoartelor simple temporare, a fost respins miercuri cu 63 de voturi "pentru", 14 "impotriva" si 11 abtineri. Pentru adoptarea acestui raport, erau necesare minimum 69 de voturi, legea fiind organica.
Aceeasi situatie s-a inregistrat si la votarea legii de adoptare a OUG, rezultatul fiind similar cu cel al raportului Comisiei juridice.
La sedinta a participat un calugar care s-a pronuntat impotriva introducerii acestui tip de pasapoarte, sustinand ca ar contine un cip care este "semnul fiarei".
"Nu numarul ne deranjeaza, ci alte doua lucruri. Primul: este un foarte bun candidat, cel mai bun candidat, sa devina semnul fiarei, prin implant, iar al doilea, faptul ca nu este un candidat, ci un executant a ideii statului totalitar-global", a spus inaintea dezbaterii acestui proiect de lege calugarul Filoteu Balan, Manastirea Petru Voda.
De asemenea, calugarul Filotheu Balan a mai sustinut ca, prin introducerea acestui tip de pasapoarte, prin "conceptul de internet al obiectelor, care este in dezvoltare, se va ajunge la un control universal al tuturor persoanelor si a tot ce se intampla pe fata pamantului" si ca varianta pe care o propune este ca eliberarea pasapoartelor electronice sa se faca doar la cererea expresa a cetatenilor, regula de baza fiind ca autoritatile sa elibereze pasapoarte simple.
Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, a precizat ca niciun zvon cu privire la numarul 666 sau la posibilitatea ca datele din cipul existent in pasapoartele electronice sa fie citite de la distanta nu au justificare.
Totodata, el a mai mentionat ca s-a intalnit cu un inalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane, care a ridicat trei obiectii cu privire la aceasta ordonanta de urgenta, respectiv existenta, in paralel, si a pasapoartelor simple, perioada de eliberare a pasapoartelor si costul acestora sa fie similare cu cele ale pasapoartelor existente in prezent in circulatie, cerinte care fusesera rezolvate prin introducerea unor amendamente la textul ordonantei.Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 94/2008 pentru stabilirea unor masuri privind punerea in circulatie a pasapoartelor electronice, precum si producerea altor documente de calatorie, personalizarea pasapoartelor electronice se realizeaza de catre Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice, care functioneaza in structura Directiei Generale de Pasapoarte a MAI. Conform aceluiasi act normativ, producerea blanchetelor (pasapoarte in alb) se realizeaza de catre Compania Nationala "Imprimeria Nationala".
In 18 februarie, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea mai multor ONG-uri de suspendare a efectelor ordonantei privind introducerea pasapoartelor biometrice.
Comisia juridica din Senat a aprobat, in 3 martie, raport suplimentar de admitere a Ordonantei 207/2008 privind introducerea pasapoartelor electronice, reprezetantii MAI afirmand ca cifra 666 nu exista in aceste documente.
"Vreau sa va spun ca nu este vorba despre pasapoarte biometrice, ci despre pasapoarte electronice. De asemenea, Cifra invocata nu exista, pasaportul nu are cod de bare, iar in CIP nu sunt stocate decat elementele vizuale in interiorul pasaportului si cele doua elemente, respectiv imaginea faciala si impresiunea digitala a doua degete pereche. De fapt, nu putem vorbi despre un cip, ci despre un mediu de stocare electronica", declara directorul Directiei Generale a Pasapoartelor, Aurel Viorel Sime.
Sfantul Sinod a decis sa solicite modificarea normelor legale privind pasapoartele biometrice, prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenta (pasaport temporar) si la cazuri cand, din motive de constiinta sau religioase, persoana nu doreste pasaport electronic care include date biometrice.
In 18 februarie, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea mai multor ONG-uri de suspendare a efectelor ordonantei privind introducerea pasapoartelor biometrice.
Gabriel Pecheanu, politic@mediafax.ro
Senatul nu a reusit sa ia o decizie privind pasapoartele electronice
Bucuresti, 11 mar /Agerpres/ - Votul privind actul normativ al Guvernului prin care se introduc pasapoartele electronice a fost amanat, pentru a doua oara, miercuri, de plenul Senatului, acesta nereusind sa ia o decizie nici in favoarea, nici contra Ordonan]ei in materie.
Raportul suplimentar al Comisiei de resort, cea juridica, a fost respins, neintrunind numarul suficient de voturi necesar, in favoare votand doar 62 de senatori, 8 impotriva si 15 abtinandu-se.
La fel s-a intamplat si in cazul legii de aprobare a Ordonan]ei de Urgen]a - 63 de voturi pentru, 11 ab]ineri si 14 impotriva, dar si a celei de respingerea a actului normativ - 13 voturi pentru, 62 impotriva si 9 ab]ineri.
Ini]ial, senatorii au adoptat, cu 58 de voturi pentru, 22 impotriva si 9 ab]ineri, un amendament, respins de Comisia juridica, al senatorului PD-L Iulian Urban, conform caruia, in textul legii ar fi urmat sa se precizeze ca 'persoanele care, din motive de constiin]a sau religioase, refuza pasapoartele electronice sa poata beneficia de un pasaport simplu temporar'.
Presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Grebla, a aratat ca acest amendament ar ingreuna situa]ia ceta]enilor care vor solicita pasapoarte simple temporare, acestia fiind nevoi]i sa dovedeasca motivele de constiin]a sau religioase pe care le invoca.
Totodata, Toni Grebla a afirmat ca, inainte de sedin]a plenului, a avut o intrevedere cu un inalt prelat al Bisericii Ortodoxe Romane, care a formulat trei obiec]ii in privin]a Ordonan]ei. Senatorul PSD a aratat ca reprezentantul BOR a precizat ca nu are nimic impotriva circula]iei pasapoartelor electronice, dar ca doreste sa circule in paralel si pasapoartele simple temporare, cu valabilitate de 1 an, cu acelasi cost ca si pasapoartele utilizate acum si eliberate in cadrul acelorasi termene, toate aceste probleme fiind 'rezolvate prin amendamentele aduse in Comisia juridica'.
La propunerea senatorului PNL Puiu Hasotti, plenul Senatului a votat ca proiectul legislativ sa fie inclus pe ordinea de zi de luni, saptamana viitoare, pentru ca senatorii sa se pronun]e din nou. Altfel, proiectul legislativ va trece prin adoptare tacita, avand ca termen data de luni, 16 martie.
La dezbateri a participat, fara a lua insa cuvantul in plenul Senatului, calugarul Filoteu Balan de la Manastirea Petru Voda, care s-a pronun]at pentru adoptarea amendamentului formulat de senatorul Iulian Urban.
'Ne propunem sa se modifice OUG, astfel incat cine vrea act biometric sa faca cerere scrisa, iar noua, celorlal]i, care socotim ca suntem atinsi in constiin]a noastra religioasa de aceasta masura venita din afara si strecurata pe sest, fara dezbateri, sa ni se dea dreptul sa folosim actele pe care le avem'.
Acesta a declarat presei ca 'va incepe o dictatura la care Nicolae Ceausescu nu a visat', deoarece 'prin aceste acte se va sti in orice moment unde suntem'.
'Nu este vorba despre cele trei cifre. Este vorba despre sub]irimi tehnologice. Ne intereseaza ca acest biocip, prin implantare, este cel mai mai bun candidat sa devina semnul fiarei. Nu numarul ne deranjeaza, ci alte doua lucruri. Este un foarte bun candidat, cel mai bun candidat, sa devina semnul fiarei, prin implant. Al doilea, faptul ca nu este un candidat, ci un executant al ideii statului totalitar global', a precizat calugarul.
El a mai spus ca, pana in prezent, nu s-a exprimat un punct de vedere al biroului de presa al Patriarhiei, singurul act semnat fiind cel al mitropolitului Bartolomeu Anania, care a spus categoric faptul ca Biserica este impotriva introducerii acestor pasapoarte.
De asemenea, el a mai afirmat ca vorbeste 'in numele ortodoxiei Bisericii din ultimii 2000 de ani'. Proiectul de lege privind aprobarea Ordonan]ei de Urgen]a a Guvernului nr. 207/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circula]ii a ceta]enilor romani in strainatate a mai fost dezbatut de plen, fiind retrimis la comisie pentru un raport suplimentar.
Actul normativ al Guvernului introduce pasapoartele electronice cu elemente biometrice si care prevede posibilitatea ca romanii sa solicite fie un astfel de pasaport, fie unul simplu temporar.
Directorul general la Direc]ia Pasapoarte a Ministerului Administra]iei si Internelor (MAI), chestorul Aurel Vasile Sime, prezent la dezbaterile din Comisia juridica, a explicat ca nu este vorba de pasapoarte biometrice, asa cum unii le-au denumit in necunostin]a de cauza, ci de pasapoarte electronice cu elemente biometrice - imaginea faciala si impresiunea digitala.
El a precizat ca introducerea acestui pasaport este 'o aliniere la cerin]ele UE', lucru care trebuia realizat la 1 ianuarie 2007, data integrarii in Uniune, si ca au existat doua amanari, 'tolerate de UE' in introducerea acestui tip de pasapoarte.
Reprezentan]ii MAI au aratat ca nici in forma emisa de Guvern, ordonan]a nu prevede obligativitatea solicitarii unui pasaport electronic. La ora actuala, un pasaport electronic costa 234 lei, iar pasaportul simplu 64,2 de lei.AGERPRES/(Diana Dumitru)
AGENTIA NEWSIN
redactor:RAZVAN BADEA
editor:MARILENA STANCU
Senatorii au amanat pentru luni votul final la pasapoartele electronice
Plenul Senatului a hotarat, miercuri, sa amane pentru luni, 16 martie, votul final pentru OUG prin care se introduc pasapoartele electronice, raportul suplimentar al Comisiei juridice a Senatului neintrunind numarul necesar de voturi pentru a fi aprobat.
Raportul suplimentar al Comisiei juridice nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi aprobat de plenul Senatului, acelasi lucru intamplandu-se si cu adoptarea OUG in forma Guvernului. Astfel, s-a votat respingerea proiectului de lege, dar nici in acest caz numarul de voturi impotriva acestei propuneri nu a fost suficient. Totusi, Senatul a hotarat sa reia votul final asupra acestui proiect luni, pe 16 martie. Aceasta data este ultima posibilitate a Senatului pentru a lua o decizie in aceasta privinta, legea urmand sa fie adoptata tacit pe data de 16 martie.
Un calugar, Teodosie Balan, de la manastirea Petru Voda, a fost prezent, miercuri, in plenul Senatului unde a impartit materiale impotriva introducerii pasapoartelor biometrice. Acesta sustine o varianta prin care pasapoartele electronice sa fie emise la cerere, pentru cei care doresc sa calatoreasca in Statele Unite ale Americii, in caz contrar sa ramana doar pasapoartele obisnuite. "Ne propunem sa modifice OUG, astfel incat cine vrea act biometric sa faca cerere scrisa, iar noua celorlalti, care socotim ca suntem atinsi in constiinta noastra religioasa de aceasta masura venita din afara si sterecurata pe sest, fara dezbateri, sa ni se dea dreptul sa folosim actele pe care le avem", a afirmat parintele, precizand ca vorbeste ôin numele ortodoxiei bisericii din ultimii 2000 de aniö.
Acesta a explicat ca "nu numarul deranjeaza, ci alte doua lucruri. Este un foarte bun candidat, cel mai bun candidat, sa devina semnul fiarei, prin implant. Al doilea, faptul ca nu este un candidat, ci un executant a ideii statului totalitar-global. Din momentul acesta va incepe o dictatura la care Nicolae Ceausescu nu a visat", a mai spus calugarul.
Comisia juridica a Senatului a decis pe 3 martie sa trimita din nou in plen OUG nr. 207/2008, insa raportul suplimentar nu contine amendamente in plus fata de primul.
Reprezentantii ministerului de Interne au fost prezenti la sedinta de pe 3 martie a comisiei juridice a Senatului cu mape continand documentatie si specimene ale pasapoartelor biometrice. "Cifra 666 nu exista in pasaport, nu exista nici cod de bare, iar mediul de stocare contine elemente de securizare precum imaginea faciala si impresiunea digitala a doua degete pereche", a explicat Aurel Vasile Sime, seful Directiei Generale de Pasapoarte, care a adaugat ca termenul de pasaport digital e imprecis, fiind vorba mai degraba de pasapoarte electronice. "Sunt unele din cele mai sigure pasapoarte electronice din lume", a mai spus Sime.
Explicatiile acestuia nu i-au convins pe unii senatori. "Un pasaport normal costa 96 de RON, acesta va costa 266 de RON. in conditiile in care in Romania sunt noua milioane de posesori de pasapoarte, aceasta afacere se ridica la 2,4 miliarde de RON. Romania este cea mai saraca tara din UE, de ce avem noi nevoie de cea mai avansata forma de pasapoarte?", s-a intrebat senatorul PDL Iulian Urban. in acelasi ton a vorbit si pesedistul Dan Sova, care s-a intrebat la ce este buna atata tehnologie in conditiile in care, in colegiul sau, oamenii merg si acum in carul cu boi. Urban a propus si un amendament ca persoanele care din motive de libertate religioasa sau de constiinta refuza pasaportul biometric sa poata solicita eliberarea unui pasaport temporar, insa a fost respins pe argumentul ca exista deja posibilitatea refuzului pasaportului biometric.
Plenul Senatului decisese, pe 25 februarie, retrimiterea la Comisia juridica a OUG privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, dupa o dezbatere marcata de discutii aprinse despre pasapoartele biometrice.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 207/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate introduce pasaportul electronic, care contine date biometrice pentru prevenirea fraudelor si asigurarea unei cat mai bune corelatii intre detinatorul documentului si document.
Cetatenii romani nu pot detine, in acelasi timp, decat un singur pasaport simplu sau un pasaport electronic valabil.
Basescu: Eu imi voi lua pasaport biometric, cine nu vrea, sa nu isi ia
BUCURESTI (MEDIAFAX) - (stire redifuzata. stirea a fost publicata initial luni, 9 martie.)
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR, ca el isi va lua un pasaport biometric, iar cine nu doreste un astfel de document, este liber sa nu isi ia.
El a mentionat, raspunzand unei intrebari, ca pasaportul biometric nu este obligatoriu si a amintit ca nu este nevoie de pasaport pentru tarile din Uniunea Europeana.
Pe de alta parte, Basescu a spus ca pentru deplasarea in SUA, pasapoartele biometrice sunt obligatorii.
El a anuntat ca isi va procura un astfel de document, mentionand ca cei care nu doresc pasaport biometric, sunt liberi sa nu isi ia.
Comisia juridica din Senat au aprobat raport suplimentar de admitere a Ordonantei 207/2008 privind introducerea pasapoartelor electronice, reprezetantii MAI afirmand ca cifra 666 nu exista in aceste documente.
Peste 200 de persoane s-au adunat, sambata, in Dealul Mitropoliei, pentru a cere autoritatilor sa renunte la introducerea pasapoartelor biometrice, care, in opinia lor, incalca dreptul la identitate si libertatea de miscare.
Marti, 10 martie 2009 / 08:40:15
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment