Pages

Monday, March 16, 2009

AGENTIILE: Ordonanţa privind paşapoartele biometrice merge înainte. VIDEO: Parintele Filotheu Balan dupa vot: Bucurosi le-om duce toate!


MEDIAFAX
BUCUREŞTI / 16:07, 18.02.2009
Ordonanţa privind introducerea paşapoartelor biometrice rămâne încă aplicabilă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, miercuri, cererea mai multor ONG privind suspendarea efectelor acestui act normativ.
Mai multe ONG, între care "Dreptate şi Adevăr", "Civic Media", Asociaţia pentru apărarea libertăţilor publice, precum şi un avocat au susţinut, în urmă cu o săptămână, în faţa magistraţilor, că ordonanţa privind introducerea paşapoartelor biometrice încalcă drepturi din Constituţia României, precum cel la viaţă privată şi dreptul la religie.
Constestatorii ordonanţei au mai susţinut că Guvernul nu a anunţat public acest act normativ pe care nici nu l-a supus dezbaterii opiniei publice, cu intenţia ca prin această hotărâre să îndeplinească cerinţele UE fără să ţină cont de opinia publică românească.
Un alt avocat a arătat că "introducerea unor cipuri pe paşapoarte afectează dreptul la religie, deoarece transformă un nume dat de la Dumnezeu într-un număr". Avocatul a mai arătat că acest fapt este "un semnal de alarmă" pentru că urmăreşte răpirea libertăţii umane prin măsuri de urmărire şi control.
În aceeaşi zi, înainte de începerea procesului, mai multe persoane au protestat, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, cu privire la actul normativ. Protestatarii aveau icoane şi bannere pe care au scris mesaje precum "Jos dictatura cipului", "Respectaţi Constituţia, refuz cipul", "Lăsaţi-ne s-alegem, nu vrem cip", "Refuz semnul fiarei 666".
De asemenea, ei au împărţit fluturaşi în care arătau că bisericile ortodoxe din Grecia şi Serbia s-au opus implementării paşapoartelor biometrice. Printre protestatari s-a numărat şi un preot de la Sihăstria Rarău care a declarat că alţi 21 de preoţi din acest lăcaş religios sunt împotriva paşapoartelor biometrice.
Deputaţii din comisia pentru apărare au avizat favorabil, marţea trecută, ordonanţa privind introducerea paşapoartelor biometrice, deputatul PSD Georgian Pop fiind împotrivă, pe motiv că datele personale de pe cipul pe care îl conţin pot fi modificate de hackeri.
Protest pe Dealul Mitropoliei faţă paşapoartele biometrice
BUCUREŞTI / 16:13, 7.03.2009
Peste 200 de persoane protestează, sâmbătă, pe Dealul Mitropoliei, faţă de introducerea paşapoartelor biometrice, susţinând că prin introducerea acestor documente li se încalcă libertatea de gândire şi credinţă, precum şi libertatea de mişcare.
Protestatarii au în mâini hârtii pe care scrie "Refuz semnul fiarei 666", "Nu mai vrem dictatură. Refuz cipul" şi numărul 666 înscris într-un cerc tăiat, ca si "Credinta noastra nu este 'temporara'".
Aceştia susţin că se aşteptau ca Biserica Ortodoxă Română să se implice mai mult în acţiunile pentru interzicerea documentelor, iar protestul de sâmbătă este şi un reproş la adresa reprezentanţilor BOR.
În opinia protestatarilor, introducerea cipului în paşapoarte nu este o măsură de securitate, ci o încălcare a dreptului la identitate.
Protestul este autorizat de municipalitate, participanţii la acţiune susţinând că vor mai organiza şi în perioada următoare astfel de manifestări, în încercarea de a determina autorităţile să renunţe la introducerea acestor documente.
Ordonanta privind pasapoartele electronice a fost adoptata tacita de Senat
Bucuresti, 16 mar /Agerpres/ - Ordonanta care introduce pasapoartele electronice a trecut luni, de Senat, in forma initiala, in care a fost emisa de Guvern, dupa ce nici legea de aprobare si nici cea de respingere nu au intrunit numarul de voturi necesar pentru adoptarea unei legi organice. Senatorii au reluat, luni, votul asupra actului normativ, insa s-a repetat situatia de la ultimul vot, de saptamana trecuta.Raportul Comisiei juridice a fost respins, acesta intrunind doar 67 de voturi pentru, opt abtineri si 18 impotriva, iar legea de aprobare a avut doar 65 de voturi pentru, 19 impotriva si 12 abtineri. Dupa o scurta pauza de consultari, solicitata de grupul liberal, votul s-a reluat, insa ordonanta a intrunit doar 60 de voturi pentru, 16 impotriva si sapte abtineri.Nici legea de respingere nu a intrunit 69 de voturi pentru, ci doar 58, 18 impotriva si zece abtineri, astfel ca, presedintele de sedinta, senatorul PD-L Alexandru Peres, a anuntat ca actul normativ va trece prin adoptare tacita, in forma initiala, fara amendamentele din Comisia juridica. Votul privind actul normativ al Guvernului prin care se introduc pasapoartele electronice a fost amanat, pentru a doua oara, saptamana trecuta, dupa ce plenul Senatului nu a reusit sa ia o decizie nici in favoarea, nici contra ordonantei.
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 207/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate a mai fost dezbatut de plen, fiind retrimis la comisie pentru un raport suplimentar. Actul normativ al Guvernului introduce pasapoartele electronice cu elemente biometrice si prevede posibilitatea ca romanii sa solicite fie un astfel de pasaport, fie unul simplu temporar.n forma initiala, a Guvernului, valabilitatea acestor pasapoarte este de sase luni, Comisia juridica extinzand termenul, printr-un amendament, la un an. La dezbaterile de luni a participat, fara a lua insa cuvantul in plenul Senatului, din nou, calugarul Filoteu Balan de la Manastirea Petru Voda. El a declarat ulterior ca aceste pasapoarte 'anunta controlul total al unui stat global' si ca asteapta ca 'deputatii (n.r. - camera decizionala in cazul Ordonantei) sa aiba realism si constiinta'. AGERPRES/(Diana Dumitru)Redactori: /dia/can; ID: 1030507; Data: 2009-03-16 18:11:38; Slug: Politic-Senat-pasapoarte
Miting impotriva legiferarii pasapoartelor biometrice
Bucuresti, 16 mar /Agerpres/ - Membri si simpatizanti ai Asociatiei pentru Apararea Libertatilor Publice au participat, luni, vizavi de Senat, la un miting de protest impotriva legiferarii pasapoartelor biometrice.'
Solicitam fie sa se respinga aceasta ordonanta si sa fim beneficiari in continuare ai dreptului de a avea pasapoarte de tip vechi, fara cip, fie sa se voteze un amendament (...) prin care sa se instituie ca regula sa fie pasaportul de tip normal, iar exceptia sa fie pasaportul biometric, adica numai cei care vor pasaportul biometric sa-l obtina', a declarat Mihai Rapcea, voluntar al asociatiei care a organizat mitingul. Asociatia pentru Apararea Libertatilor Publice considera ca prin adoptarea pasapoartelor biometrice s-ar incalca dreptul la constiinta si religie, dreptul la intimitate, la libera circulatie, precum si prezumtia de nevinovatie, a precizat Rapcea.'Nu suntem infractori, nu intelegem de ce trebuie sa ni se ia amprentele', a mai declarat Mihai Rapcea.Adoptarea acestei ordonante de Guvern se face pe fondul 'unei puternice opozitii europene' impotriva implementarii documentelor cu cipuri biometrice, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Apararea Libertatilor Publice. AGERPRES/(Iulia Petre)
(2) RRA:Proiectul de lege privind introducerea pasapoartelor electronice
RADIO ROMANIA ACTUALITATI (16 martie, ora 19:01) - Senatul a respins astazi, iar apoi a adoptat tacit proiectul de lege privind introducerea pasapoartelor electronice cu elemente biometrice. Proiectul de lege urmeaza sa fie trimis la Camera Deputatilor, care este camera decizionala in acest caz. Catalin Gombos explica ce s-a intamplat astazi la Senat.
Reporter: Procedura de vot de astazi este una relativ noua si inedita in practica parlamentara din Romania. Proiectul de lege privind introducerea pasapoartelor electronice este unul organic, ceea ce inseamna ca pentru adoptarea sa ar fi fost nevoie de votul majoritatii senatorilor. Proiectul nu a intrunit insa decat 58 de voturi pentru din cele 69 necesare. Presedintele de sedinta, Alexandru Peres, a considerat insa ca daca legea privind pasapoartele electronice nu a fost adoptata acest lucru nu inseamna si ca ea a fost respinsa, astfel incat a propus un nou proiect de lege de respingere a acesteia. Proiectul de respingere a intrunit doar 20 de voturi pentru si 55 de voturi impotriva, ceea ce inseamna ca legea nu a fost nici respinsa. În acest caz, s-a considerat ca proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, adoptarea tacita avand loc, conform regulamentului, atunci cand Senatul este prima camera sesizata si nu se pronunta prin vot asupra unei legi in termenul constitutional de 45 sau 60 de zile. În cazul legii privind introducerea pasapoartelor electronice, camera decizionala este Camera Deputatilor./ap/op/
Dezbateri asupra ordonantei de urgenta privind introducerea pasapoartelor electronice
RADIO ROMANIA ACTUALITATI (16 martie, ora 9:01) - Radiojurnal - Reporter: Carmen ValicaRealizator: Senatul urmeaza sa ia astazi o decizie referitoare la ordonanta de urgenta privind introducerea pasapoartelor electronice. Saptamana trecuta nu a fost intrunit numarul necesar de voturi, iar daca acest lucru se va repeta astazi, ordonanta va fi aprobata tacit.Reporter: La dezbaterile de saptamana trecuta a fost prezent si un calugar. El a vorbit despre 'semnul Fiarei', care ar fi continut de aceste documente. De altfel, introducerea pasapoartelor electronice a provocat o serie de proteste in randul unor credinciosi ortodocsi. În aceasta dupa-amiaza este programat un miting, in ciuda precizarilor formulate de oficiali ai Ministerului de Interne, care au dat asigurari ca numarul 666 nu exista in aceste documente. Luna trecuta, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea mai multor organizatii neguvernamentale de suspendare a efectelor ordonantei privind introducerea acestor pasapoarte ce contin datele biometrice ale posesorilor. La randul lui, Sinodul Bisericii Ortodoxe a cerut modificarea normelor privind pasapoartele electronice, prin extinderea prevederilor referitoare la cazurile de urgenta. Astfel, cei care din motive de constiinta sau religioase nu doresc pasaport electronic, sa poata avea aceasta optiune./md/ds/

Nota mea: De observat dezinformarea care se practica in legatura cu "solutia" pasapoartelor temporare. Pasapoartele biometrice trebuie sa fie temporare!!!

No comments: