Pages

Tuesday, September 8, 2009

"EXTREMISTII" CARE AU CONTESTAT RAPORTUL TISMANEANU. Azi, disidentii anticomunisti Victor Frunza si Ionel Cana: Protest fata de "dubla morala"

Scriitorul disident Victor Frunza si Ionel Cana, fondator al celui dintai sindicat liber din Romania (SLOMR), au dat publicitatii un protest in care semnaleaza o serie de lacune ale Raportului Tismaneanu privind condamnarea comunismului din Romania si ale organizarii sedintei Parlamentului in care a fost prezentat acest raport. Va prezentam integral protestul celor doi:
"Ne numaram printre cei care au asteptat cu interes si obiectivitate raportul domnului presedinte Traian Basescu, de condamnare a crimelor comunismului, fara sa ne fi lasat influentati nici de agitatia negativa care i s-a facut inainte de citirea in Parlament, nici de atmosfera din sala in momentul respectiv. Am considerat ca acest act este o initiativa care marcheaza un moment demult asteptat si care va delimita in sfarsit trecutul de viitor, si de aceea trebuie intampinat cu o justificata aprobare.
Din pacate, in afara concluziei, in legatura cu caracterul criminal, antinational si lipsit de orice legalitate a regimului care a dominat Romania intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989, apreciere la care subscriem, intregul discurs este o opera, daca nu de diletant, atunci a unor persoane care au incercat sa acopere cu valul tacerii o seama de faradelegi ale Partidului Comunist de-a lungul istoriei sale. Este si motivul pentru care:
Protestam impotriva dublei morale care a stat la baza organizarii acestei comisii prezidentiale, in care profitori ai regimului comunist (cu una sau doua exceptii) au fost pusi sa lamureasca poporul roman cum stateau lucrurile cu suferintele sale, pe cand ei sau parintii lor faceau parte direct sau mascat dintre colaboratorii dictaturii.
Protestam impotriva amneziei voite sau din incultura politica, din care cauza in acest raport nu a razbit nici macar o data numele Basarabiei si al nordului Bucovinei, cand se stie ca un pacat structural al formatiei comuniste din Romania a constat in sustinerea neoimperialismului sovietic in aceasta problema.
Protestam impotriva cenzurarii responsabilitatii PCR si a urmasului sau PMR, in cedarea de catre el, cand era la carma tarii, a unui teritoriu national, Insula serpilor, pe baza unui simplu proces-verbal.
Protestam impotriva actiunii imorale de a-l invita pe Regele Mihai la prezentarea acestui raport, pentru a escamota faptul ca inlaturarea monarhiei prin amenintarea cu pistolul si cu declansarea unor represalii armate a fost una dintre cele mai odioase crime ale regimului comunist. Prin acest tertip, schimbarea printr-o lovitura de stat a ordinei constitutionale a fost pur si simplu omisa, la aceasta operatiune rusinoasa de extirpare comisia pretandu-se, fireste, pentru a-si merita onorariul substantial cu care este platita din banii publici.
Protestam impotriva ipocriziei de a-l fi invitat pe Lech Walessa, initiatorul sindicatului polonez Solidarnosc, in timp ce fondatorul SLOMR, dr. Ionel Cana, nu numai ca nici macar nu a fost citat, nici invitat la adunarea Parlamentului, dar este - la fel ca si alti disidenti - victima unei voite marginalizari.
Protestam impotriva cenzurii aplicate in enumerarea unor disidenti anticomunisti, a mistificarii intentionate si mai ales impotriva acelor omisiuni care indica spre posibila existenta a unei liste de nume neagreate si de aceea interzise si sub regimul Basescu, la fel cum erau sub cele ale lui Iliescu si Ceausescu."
Victor Frunza
Ionel Cana
Surse: Jurnalul National, Civic Media

No comments: