Pages

Saturday, June 6, 2009

UNIUNEA EUROPEANA UNGUREASCA la masa Transnistriei. UCRAINA ne ataca pe banii nostri. Recunoasterea Unirii BASARABIEI cu Romania

UE sta la masa cu indezirabilul Smirnov

Reprezentantul Bruxelles-ului pentru Moldova, Kalman Mizsei, legitimeaza regimul de la Tiraspol * El a participat la forumul economic organizat de liderul separatist, persona non grata in Uniunea Europeana

Reprezentantul UE pentru Republica Moldova, Kalman Miszei (beneficiar al SOROS Grup - n.m.), a participat joi la un forum economic organizat in speranta atragerii investi­to­rilor straini, intalnire gazdu­ita de liderul separatist Igor Smirnov (foto) la Tiraspol, trans­mite agentia de presa rusa Ria Novostii. Partici­parea lui Kalman Mizsei la forumul economic de la Tiraspol a fost confirmata de biroul lui din Chisinau.Conform agentiei Ria Novostii, forumul a fost deschis printr-un discurs al lui Igor Smirnov, urmat de presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evghenii Sevciuk dupa care a luat cuvantul si reprezentantul Uniunii Europe­ne, Kalman Mizsei. Diplomatul european s-a facut remarcat in anul 2006, un raport de audit al ONU constatand o serie de fraude financiare in perioada in care Mizsei a fost reprezentantul ONU la Moscova.
Continuarea la ZIUA
UE sta la masa cu indezirabilul Smirnov

Ucraina ne ataca de zor pe banii nostri

Guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a lansat o serie de acuzatii la adresa Romaniei cu prilejul unei conferinte platite din banii Uniunii Europene * "Basarabia va ramane pentru totdeauna teritoriu al Ucrainei, iar pretentiile Romaniei la aceste pamanturi nu au un caracter oficial" - guvernatorul regiunii Odesa

Conferinta internationala "Programul de vecinatate Ucraina - Romania: catalizatorul cooperarii dintre cele doua tari" ar fi trebuit sa contribuie la relansarea relatiilor dintre Bucuresti si Kiev, insa oficialii ucraineni au preferat sa acuze Romania de intentii agresi­ve, iar mass-media din Odessa a pus sub semnul intrebarii decizia din procesul de la Haga cu privire la delimitarea platoului continental din Marea Neagra, informeaza Agerpres.
Conferinta s-a desfasurat intre 4 si 5 iunie, la ea participand reprezentanti ai autoritatilor regionale, precum si circa 100 de oficiali din partea guvernului ucrainean, a executivului roman, precum si a unor structuri diplomatice. Consulatul Romaniei de la Odesa a refuzat sa ne furnizeze informatii referitoare la aceasta conferinta, indruman­du-ne catre Ministerul Afacerilor Externe, de unde nu am putut afla informatii suplimentare.

Acuzatii repetate

"Basarabia va ramane pentru totdeauna teritoriu al Ucrainei, iar pretentiile Romaniei la aceste pamanturi (judetele din Sudul Basarabiei si Bucovina de Nord) nu au un caracter oficial", a declarat joi guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, in cadrul forumului consacrat "Programului de vecinatate Romania-Ucraina", relateaza Agerpres. "Basarabia este a noastra si va fi pentru totdeauna teritoriu ucrainean, indiferent de ceea ce afirma vecinii nostri romani, mai ales ca aceste declaratii nu reprezinta pozitia oficiala a Romaniei, ci a unor organizatii publice de pe teritoriul roman", a afirmat Serdiuk, adaugand: "Cainii latra, caravana trece". Postul de televiziune ATV din Odesa care a preluat declaratiile lui Serdiuk a calificat decizia de la Haga in litigiul pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice din Marea Neagra drept "dis­cutabila". Serdiuk a remarcat totodata ca "problemele litigioase dintre Ucraina si Romania in­fluenteaza intr-un fel atmosfera derularii acestei conferinte inter­nationale". "Nu pot sa spun ca exista o cantitate mare de lucruri negative, dar predispozitia exista", a mai remarcat guvernatorul Odesei.
George DAMIAN

Recunoasterea Unirii Basarabiei cu Romania

Reproducem in randurile ce urmeaza copia scrisorii trimise de premierul britanic Lloyd George premierului roman Alexandru Vaida - Voevod in care era tratata chestiunea recunoasterii unirii Basarabiei cu Romania, precum si Declaratia Consiliului Suprem cu privire la Basarabia.

Consiliul a fost de acord...

Excelenta,
Am onoarea sa va informez, in numele participantilor la Conferinta de Pace, ca astazi Consiliul Suprem a luat in discutie cererea adresata de excelenta voastra cu privire la recunoasterea unirii Basarabiei cu Romania, de catre Conferinta. Profit de aceasta ocazie pentru a aminti excelentei faptul ca luarea unei decizii in acest sens a fost amanata de Conferinta de Pace pana in momentul in care guvernul roman isi va retrage complet trupele din Ungaria. Totusi, Consiliul Suprem a amintit de promisiunea excelentei din data de 26 februarie, conform careia evacuarea trupelor romanesti nu va fi intarziata dincolo de data fixata de Misiunea Aliatilor. Ca urmare, avand in vedere acest lucru, Consiliul a fost de acord cu recunoasterea unirii Basarabiei cu Romania, intr-o formula anexa. Oricum, aceasta recunostere nu poate face parte legal din Tratat pana in momentul in care trupele romanesti nu au evacuat complet Ungaria.In legatura cu aceasta, trebuie sa fac referire la intrebarea ridicata de guvernul roman, cu privire la incheierea unui acord de pace cu guvernul sovietic din Rusia. In replica, Consiliul Suprem ar face referire la declaratia continuta in comunicatul din 2 februarie. De aici reiese faptul ca, Consiliul Suprem a fost de acord cu faptul ca nu isi poate asuma responsabilitatea de a incuraja Romania sa continue un razboi care ar putea fi impotriva propriilor interese. Cu atat mai putin ar putea incuraja Romania sa adopte o politica agresiva la adresa Rusiei. Totusi, in cazul in care Rusia va ataca Romania in interiorul granitelor sale legitime, Aliatii ii vor acorda tot sprijinul. Conferinta considera ca aceasta recunoastere a unirii Basarabiei cu Romania ar elimina principalul obstacol in calea unor posibile negocieri dintre guvernul rus si cel roman, in eventualitatea in care Romania considera ca acest lucru este benefic.
Am onoarea,
Slujitorul supus al Excelentei,
Lloyd George

Declaratia Consiliului Suprem cu privire la Basarabia
Pana in prezent, principalele Puteri Aliate nu au reusit sa ia o decizie clara in privinta Basarabiei, atat pentru faptul ca ei considera aceasta chestiune ca facand parte din problema generala legata de fostul guvern roman cu care nu s-a putut ajunge la o intelegere, cat si datorita faptului ca acestia considera ca s-ar putea ajunge la un acord intre Romania si Rusia. Aliatii nu vad niciun motiv pentru care ar trebui sa mai amane luarea unei decizii. Guvernul roman si-a aratat dorinta de a rezolva chestiunea , in interesul Romaniei dar si al Europei, respectand si dorinta Consiliului Suprem in privinta retragerii din din Ungaria, pe baza asigurarilor date de Aliati. In acelasi timp, guvernele Aliatilor considera ca luarea unei decizii in chestiunea Basarabie este atat in interesul Romaniei cat si al statelor vecine.
Dupa ce au fost luate in calcul aspiratiile populatiei basarabene cat si caracterul romanesc al regiunii, atat din punct de vedere geografic cat si etnografic, precum si argumentele istorice si economice, Aliatii se pronunta, drept urmare, in favoarea unirii Basarabiei cu Romania, care a fost deja declarata formal de reprezentantii basarabeni, dorind sa incheie un tratat de recunoastere a acestei uniri in momentul in care conditiile mentionate sunt indeplinite. Ei considera ca in aceasta unire intersele generale si particulare ale Basarabiei ar trebui conservate, in special in privinta relatiilor cu statele vecine si in privinta drepturilor minoritatilor, care trebuie sa fie in concordanta cu cele din alte regiuni ale Romaniei. Aliatii isi rezerva dreptul ca, in cazul in care apar alte probleme legate de cele doua chestiuni mentionate anterior, sa se adreseze Ligii Natiunilor.
Ioan Tudor
ZIUA

3 comments:

Anonymous said...

Cum poate Romania sa-l dea afara pe Kalman Mizsei? Cand ii expira mandatul?

E datoria reprezentantilor Romani la Bruxel sa faca lobby improtriva lui si sa arate ca el joaca pentru interesele Rusiei.

Victor Roncea said...

Si eu i-am pus aceeasi intrebare consilierului pentru securitate al presedintelui Basescu, in interviul luat vinerea aceasta. Va fi in ziar saptamana viitoare. Mandatul ii expira in curand. Ne-a mancat zilele!
Cele bune,
V.

Anonymous said...

Multumessc Dle. Roncea pentru ca mi-ati raspuns la intrebare, si in special pentru ca l-ati intrebat be consilierului pentru securitate al presedintelui Basescu despre Kalman Mizsei. Am sa citesc articolul cand apare in Ziua.

Acesta va fii un test pentru diplomatia Romana, pentru ca sunt sigur ca ungurii o sa-l sustina.