Pages

Monday, May 4, 2009

UE - BASARABIA: Un miliard de euro contra cateva oase-n cimitir

Primarul Bucurestiului, Dorin Chirtoaca, se afla astazi la Washington, unde cel mai probabil se va intalni si cu Iulian Fota, consilierul pentru probleme de secu­ritate al presedintelui Moldovei, Traian Basescu. Asa ar trebui sa sune noua stire din Washington Times, dupa cea in care Basescu a fost desemnat oficial de ziaristii americani drept continuator al lui Stefan cel Mare. E drept ca s-a rugat la mormantul sfantului de la Putna, de Paste, si ca a promis repararea unei nedreptati istorice prin recunoasterea cetateniei romane pentru fratii basarabeni, dar, cred, mai are totusi pana sa devina (si) presedinte al Moldovei.
Revenind la momentul actual, este important totusi ca un consilier special al presedintelui Romaniei a prezentat, conform Washington Times, la reputata institutie German Marshal Fund, realitatile si repercusiunile violentelor din Moldova. Poate si mai important e ca tanarul politician roman aflat acum la Primaria Chisinaului este primul basarabean invitat sa conferentieze la Harvard despre aceleasi probleme ale micutului stat aproape romanesc de la portile Europei. Chirtoaca este si primul dintre noii deputati de la Chisinau care si-a depus, ieri, mandatul, anuntand ca nu renunta la cetatenia romana, dupa cum il obliga legea abuziva a regimului Voronin.
Altii, din asa-zisa opozitie, actionasera dimpotriva: Vladimir Filat, seful "PDL" de la Chisinau si Serafim Urechean, ex-primar al orasului timp de 11 ani, nu (mai) au aceasta problema. Ambele cadre cu care este obligat acum sa se incuscreasca Dorin Chirtoaca erau acuzate in campania electorala, chiar de catre acesta, ca sunt doar niste profitori ai regimului Lucinschi, poate cel mai anti-roman conducator al statului de peste Prut de dupa 1988, pana la Vladimir Voronin, "dictatorul luminat". Voronin, care e din ce in ce mai sigur pe sine, din ce in ce mai puternic, mai ales cand primeste intariri chiar de la... Europa. Poate de aceea s-a si dus Chirtoaca in SUA.
ZIUA a mai scris, negru pe alb, despre "complicii europeni"ai lui Voronin: Kalman Miszei - "emisarul UE" la Chisinau, socialista Marianne Mikko - fosta ziarista sovietica azi sefa a Comisiei Parlamentului European UE - Moldova, Marinus Wiersma - vicepresedinte al Grupului socialist din Parlamentul European, unde pune paie pe foc si PSD-ul nostru.
Iata ca acum, Dorin Chirtoaca, proaspat intors de la Bruxelles, inainte de a decola spre Washington, face la Chisinau o dezvaluire-bomba, privind "negocierile europenesti": "Haideti sa facem cumva 'conciliere'... - un miliard de euro credite Republicii Moldova... Lasam totul asa mai pe tacute si mergem inainte..." Aceasta ar fi fost oferta oficialilor europeni inaintata opozitiei pentru impacarea cu comunistii, a afirmat Dorin Chirtoaca pentru Deutsche Welle, preluat la greu de media de la Chisinau. "Nu e corect asa! Dar cat costa viata lui Valeriu Boboc si a celorlalti doi tineri? Dar cat costa tortura oamenilor in comisariatele de politie? Dar cat costa sutele de oameni batuti? Dreptatea, adeva­rul nu se negociaza!", a fost raspunsul lui Chirtoaca la "oferta"oficialilor europeni, potrivit declaratiilor sale. Interesant.
Mai mult decat interesant. Practic, iata ca iese la iveala, poate pentru prima oara in istoria "ueuropeneasca" a relatiilor cu spatiul romanesc, o asemenea negociere murdara. Daca biata Moldova nici nu e in UE si este supusa la un asemenea troc pe cadavrele tinerilor ucisi in urma revoltei anticomuniste, a "revolutiei orfanilor"- care s-ar putea usor defini ca mita politica, spaga, coruptie la nivel inalt - sa ne imaginam la ce santaj a fost supusa Romania, pana a pupat talpile oficialilor de la Bruxelles (si nu numai). Pentru aceasta revelatie, Dorin Chirtoaca merita felicitat. Sa speram ca nu va beneficia de acelasi tratament "ingaduitor" la adresa comunistilor si la Washington. Desi, avand in vedere "alianta votca-cola", cine stie?...
Tot ieri, Guvernul Moldovei si-a dat demisia. Astazi are loc prima reuniune a noului Parlament. Deputatii "opozitiei" au declarat ca vor boicota alegerea presedintelui. Voronin insa, are nevoie doar de un singur vot. Cat de greu poate fi? Tatuca deja a propus "opozitiei", la randul sau, un troc umilitor: "impartim proportional functiile in Parlament, dar Guvernul si Presedintia raman comunistilor", la fel ca si sefia Parlamentului. Si-atunci, ce mai ramane din "revolutia orfanilor"? La fel ca si dupa "revolutia"si mineriadele de la noi: cateva oase-n cimitir.
Vezi si

1 comment:

Anonymous said...

Judecata si Pedeapsa vor veni de la Dumnezeu. Nimic din ceea ce facem nu ne este necantarit. Doamne-ajuta! Ionel