Un deputat UDMR susţine că paşapoartele biometrice ridică unele probleme de siguranţă
SFÂNTU GHEORGHE (MEDIAFAX) - Deputatul UDMR de Covasna Edler Andras, membru în Comisia de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, a declarat, luni, că paşapoartele biometrice ridică unele probleme de siguranţă, cum ar fi posibilitatea ca datele personale ale cetăţenilor să fie "furate".
Edler Andras a declarat, într-o conferinţă de presă, că tehnologia folosită pentru paşapoartele biometrice se bazează pe radiofrecvenţă, ceea ce înseamnă că datele "se pot citi" la distanţă, transmite corespondentul MEDIAFAX. Astfel, potrivit deputatului UDMR, odată introdus un chip în paşaport, apare riscul scanării actelor, existând posibilitatea "citirii" datelor.
Edler a adăugat că, în plus, datele personale vor fi stocate pe un server, iar până acum s-a dovedit că toate serverele pot fi sparte, astfel că datele ar putea fi furate fără ca titularii actelor să ştie.
"Dacă mi s-a furat amprenta şi dacă cineva cu această biotehnologie o va reproduce pe o piele sintetică, mâine mă pot trezi că am spart o bancă sau am participat la o crimă pentru că s-a găsit amprenta mea la faţa locului", a explicat parlamentarul.
Astfel, Edler Andras propune folosirea tehnologiei optice la realizarea actelor electronice, respectiv a paşaportului biometric sau a cărţii de identitate, pentru a creşte gradul de siguranţă a datelor personale.
Elena Ciocan, director adjunct în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Direcţia Afaceri Europene, le-a spus, la finalul lunii aprilie, deputaţilor din Comisiile de apărare, drepturile omului şi politică externă, că obligaţia României este de a înlocui paşapoartele diplomatice, pe cele de serviciu şi pe cele simple cu paşapoartele electronice, paşapoarte care vor trebui folosite în afara graniţelor UE.
Ciocan a apreciat că este importantă introducerea paşapoartelor biometrice, că cip-ul din aceste paşapoarte nu este introdus în coperta paşaportului şi este protejat cu patru folii, că datele personale nu pot fi citite de la o distanţă de zece centimetri sau dacă paşaportul este închis.
Potrivit Elenei Ciocan, Direcţia Generală de Paşapoarte nu are dreptul să stocheze amprentele şi imaginea facială a persoanelor care-şi fac paşapoarte biometrice, funcţionarii care ar face acest lucru fiind pasibili de închisoare.
Ciocan a spus că în spaţiul din UE cetăţenii români pot călătorii cu cărţile de identitate, dar că aceste cărţi de identitate vor trebui să conţină, la propunerea Comisiei Europene, elemente de siguranţă suplimentare. Elena Ciocan a menţionat că a fost prorogat până în 2011 termenul de introducere a acestor cărţi de identitate.
Deputaţii din Comisiile de apărare, drepturile omului şi politică externă au avut atunci păreri diferite faţă de introducerea paşapoartelor biometrice, unii spunând că datele personale din aceste documente nu vor putea fi protejate, iar alţii că România trebuie să-şi repecte angajamentele faţă de UE. (Mediafax)
DEZBATERI LA PARLAMENT SI MITING MIERCURI: ACUM SE FACE ISTORIA !
Miercuri, 6 mai 2009, orele 10-14, APADR, membra a Coalitiei Impotriva Statului Politienesc organizeaza un miting impotriva adoptarii Ordonantei nr. 207/2008 privind pasapoartele biometrice. In acelasi timp cu mitingul nostru, cele trei Comisii de fond ale Camerei Deputatilor vor dezbate si isi vor da avizul (favorabil sau nefavorabil) cu privire la aceasta Ordonanta infama. Numai presiunea strazii si nemultumirea deschis exprimata a cetatenilor poate impiedica adoptarea acestei Ordonante de Guvern.Va rugam sa participati in numar cat mai mare. Este in joc viitorul copiilor nostri, libertatea lor. ACUM SE FACE ISTORIA !
Sursa: www.refuzimplant.blogspot.com
OCHII PĂRINTELUI JUSTIN. Privirea Duhovnicului României în fotografiile
Cristinei Nichituș Roncea. 101 ani de la nașterea Mărturisitorului de la
Petru Vodă
-
A privi în ochi Sufletul iradiază din trup, din chip, se face auzit prin
grai, dar mai ales se revarsă din privire. Cugetele noastre, faptele
noastre ne zu...
4 years ago
No comments:
Post a Comment