Friday, May 8, 2009

BASESCU: Mesaj catre Europa, Basarabia si Ucraina. Fratii de peste Prut si Insula Serpilor au fost azi la Cotroceni

Basescu la Cotroceni de Ziua Europei: Pentru noi, românii, 9 Mai este şi ziua-simbol a independenţei câştigate în timpul domniei lui Carol I, a cărui contribuţie a fost decisivă pentru modernizarea europeană a ţării noastre. De asemenea, în acest moment aniversar nu avem dreptul să-i uităm pe fraţii noştri de peste Prut a căror vocaţie democratică şi europeană România va continua să o susţină cu toată convingerea.

Ceremonia de decorare a membrilor delegaţiei care a reprezentat România în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie în procesul „delimitarea maritimă în Marea Neagră”

Preşedintele României, Traian Băsescu, i-a decorat, vineri, 08 mai a.c., în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, pe membrii delegaţiei care a reprezentat România în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie în procesul „delimitarea maritimă în Marea Neagră”, în semn de înaltă apreciere a contribuţiei avute la succesul obţinut de ţara noastră în procesul de la Haga pentru delimitarea spaţiului maritim cu Ucraina.

Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Bogdan Lucian Aurescu şi domnului Cristian Diaconescu. De asemenea, şeful statului a acordat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari domnului Eugen Laurian, contraamiral (r).

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler: domnului James Crawford; domnului Cosmin-George Dinescu; domnului Alan Vaughan Lowe; domnului Daniel Müller; domnului Simon Olleson; domnului Alain Pellet şi Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari domnului Costel Avrămescu, comandor (r) şi domnului Octavian Buzatu, locotenent comandor(r).

În cadrul ceremoniei, preşedintele României a acordat Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler doamnei Catrinel Brumar; domnului Liviu Ilie Dumitru; domnului Ion Gâlea; doamnei Irina-Elena Niţă; doamnei Alina-Maria Orosan; doamnei Elena Gina Paris; doamnei Elena-Mirela Pascaru; doamnei Ioana-Alice Preda; doamnei Rodica Vasile, precum şi Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari domnului Victor Hrihorciuc, colonel (r); domnului Silviu-Ovidiu Neghiu, căpitan. Totodată, şeful statului a conferit Ordinul „Meritul Diplomatic” în grad de Cavaler doamnei Olivia Horvath.

Vă prezentăm alocuţiunea susţinută de şeful statului cu acest prilej:

"Toţi românii au fost mândri de dumneavoastră"

„Motivul pentru care suntem astăzi aici este foarte uşor sau nu trebuie explicat românilor. Despre ceea ce dumneavoastră aţi făcut pentru România ştiu toţi românii, toţi românii au fost mândri de dumneavoastră în ziua în care s-a anunţat sentinţa în procesul de la Curtea Internaţională de la Haga. Sunteţi o echipă de jurişti, tehnicieni, diplomaţi, oameni care v-aţi servit ţara, oameni care aţi muncit cinci ani pentru ca la sfârşitul anului trecut să rezolvăm un contencios care ţinea de câteva decade. Pe de altă parte, ceea ce dumneavoastră aţi făcut pentru România este o demonstraţie, o demonstraţie că forţa dreptului trebuie să stea înainte dreptului forţei. Prin sentinţa de la Haga, nu aţi făcut decât să confirmaţi o tradiţie a politicii externe româneşti, şi anume aceea că dreptul internaţional trebuie să stea la baza relaţiilor dintre state şi că nici o altă formă de soluţionare a diferenţelor între state nu este o formă care să ne garanteze securitatea şi pacea.

Probabil că, în ultimii ani este una din cele mai importante hotărâri ale Curţii de la Haga, iar pentru regiunea în care România se află, ce aţi făcut dumneavoastră, ce a făcut România, a devenit un exemplu de soluţionare a problemelor. Şi nu suntem o zonă cu puţine probleme de contencios între state. Eu vă mulţumesc mult pentru efortul pe care l-aţi depus, mulţumesc mult şi colegilor străini care s-au alăturat echipei româneşti şi care, prin contribuţia lor, au dat un plus de strălucire acestui succes. Vă mulţumesc mult şi vă doresc mult succes în continuare! Aş face o singură menţiune. Înaltele decoraţii ale statului român pe care le-aţi primit astăzi, nu sunt un semn de recunoştinţă a preşedintelui României faţă de dumneavoastră, faţă de ce aţi făcut pentru România, ci sunt un semn de recunoştinţă a poporului român pentru munca dumneavoastră. Vă mulţumesc!”
Departamentul de Comunicare Publică

Vezi si
http://www.insulaserpilor.info/
Foto: eu si Nokia :-)

No comments: