Monday, May 4, 2009

VORONIN si IUSCENKO speriati de viitorul Moldovei si Ucrainei. HARTA REVENIRII TERITORIILOR ROMANESTI LA PATRIA MAMA

Voronin avertizeaza Ucraina ca isi va pierde integritatea teritoriala din cauza "romanismului fundamentalist si agresiv"

Vladimir Voronin a incercat sa avertizeze Ucraina ca si-ar putea pierde integritatea teritoriala din cauza "romanismului fundamentalist si agresiv", intr-un amplu interviu acordat la sfarsitul saptamanii trecute agentiei ucrainene de presa GolosUA, transmite Agerpres.
"Din cate stiu, la vremea respectiva, Kievul a trecut in raporturile sale cu Bucurestiul prin acelasi gen de probleme cu care se confrunta in prezent Chisinaul: Romania s-a opus semnarii Tratatului politic de baza si Acordului cu privire la frontiera de stat cu Ucraina. Nu este un secret pentru nimeni ca autoritatile romane duc intr-o serie de regiuni ucrainene aceeasi politica de romanizare ca si in Republica Moldova, finanteaza tot felul de asociatii culturale, biserici, organizatii neguvernamentale, publicatii periodice, institutii de invatamant", a afirmat Voronin, rugat sa explice de ce "romanismul fundamentalist si agresiv" - evocat de el intr-un recent discurs televizat catre populatie - reprezinta un pericol nu doar pentru integritatea teritoriala a Republicii Moldova, ci si a Ucrainei.
Evocand harta istorica a Romaniei Mari, afisata la 7 aprilie pe fatada administratiei prezidentiale de la Chisinau, pe care intre altele figureaza ca orase romanesti cateva localitati de pe teritoriul actual al Ucrainei, precum Izmail, Cernauti, Belgorod-Dnestrovsk, presedintele Voronin a afirmat ca, la fel ca in cazul cetatenilor moldoveni, in unele regiuni ale Ucrainei oamenii primesc in ritm accelerat cetatenia romana.
"V-am enumerat doar cateva fapte, iar dumneavoastra nu aveti decat sa trageti singuri concluziile care se impun - ameninta sau nu actiunile autoritatilor romane unitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", le-a spus Vladimir Voronin ziaristilor ucraineni.
Romania, "domesticita" de UE
Intrebat daca Republica Moldova nu isi va reconsidera vectorul politicii externe vizand integrarea in Uniunea Europeana, in conditiile in care "reprezentantii partidelor nationaliste din Romania numesc Moldova 'al doilea stat romanesc'", presedintele moldovean a subliniat ca orientarea tarii sale spre UE nu se va fi schimba, ci dimpotriva, Chisinaul contand foarte mult pe UE in reglementarea dialogului dificil, de aproape de doua decenii, cu Romania.
"Romania este tara membra a UE, iar Bruxellesul trebuie sa poarte responsabilitatea pentru toti cei pe care i-a 'domesticit'. Eu cred ca structurile europene isi dau bine seama ca Bucurestiul nu se poarta chiar in mod european in raport cu Republica Moldova, pentru ca principiile europene presupun respect fata de independenta si integritatea teritoriala a altor state, fata de frontiera de stat, fata de indentitatea culturala si de limba. Contez foarte mult ca raporturile noastre cu Romania sa faca obiectul unei analize minutioase din partea UE", a subliniat Voronin.
ZIUA Online
Vezi si
Bastroe incaiera din nou Romania si Ucraina
Ministerul Afacerilor Externe a raspuns acuzatiilor forumlate de Ambasada Ucrainei la Bucuresti potrivit carora partea romana ar fi lipsit de la consultarile cu publicul privind Canalul Bastroe. MAE sustine ca a informat Ambasada ca nu mai este posibila organizarea in bune conditii...

No comments: