Pages

Wednesday, May 6, 2009

ROMANIA si "porcii zburatori" din New York Times. Un atac la Basescu care poarta amprenta noilor consilieri ai lui Geoana fosti in slujba lui Obama


Potrivit unei noi ipoteze a publicatiei americane New York Times, virusul gripei porcine ar avea originea in Romania, fiind o mutatie a pestei porcine, izbucnita in trei ferme din Romania ale americanilor de la Smithfield, in anul 2007.
Concret, cei de la New York Times au implicat Romania, intr-un articol publicat miercuri, in scandalul gripei porcine din cauza americanilor de la Smithfield, care au vandut si au facut schimb de porci contaminati cu pesta porcina intre fermele din Romania si Polonia cu o alta ferma pe care o detin in Mexic.
Singurul argument concludent al publicatiei americane este ca, desi Smithfield detine ferme atat in Romania, cat si in Polonia, pesta porcina a izbucnit in tara noastra, in judetul Timis.
Iar ca explicatia sa prinda fond, amintesc ca americanii detin o ferma de porci si in Mexic, situata foarte aproape de locul unde specialistii Organizatiei Natiunilor Unite investigheaza o posibila legatura intre porci si aparitia virusului gripei porcine la oameni.
"Smithfield detine si o parte din ferma de porci localizata foarte aproape de locul in care specialistii ONU investigheaza o posibila legatura intre porci si noua gripa H1N1, care afecteaza omul.
Avand in vedere ca originile exacte ale virusului sunt inca necunoscute, Smithfield a subliniat ca aceasta gripa nu a afectat niciun angajat al sau si niciun animal", scrie New York Times.
In ceea ce priveste pesta porcina din 2007, Smithfield a recunoscut ca a plasat porci tineri in ferme care se aflau in constructie, dar a insistat ca acest lucru nu a avut un impact asupra sanatatii animalelor.

Gigantul american Smithfield schimba estul Europei

In articolul "Gigantul american Smithfield schimba estul Europei", New York Times aminteste ca, in numai cinci ani, americanii au reusit sa isi creeze sustinatori in randul politicienilor din Romania si Polonia.
Mai mult de atat, au absorbit sume mari din fondurile pentru agricultura ale UE si au reusit sa invinga orice opozitie pe plan local, creand un conglomerat de crescatorii de porci, dotate cu sisteme de hranire, grajduri controlate climatic si abatoare.
In Romania, de exemplu, Smithfield, sustinuta la cel mai inalt nivel gratie lobby-ului facut de fostul ambasador Nicholas Taubman pe langa importanti politicieni romani, printre care si presedintele Traian Basescu, isi permite sa nu respecte normele de mediu si sa opereze fara autorizatii.
Compania a construit imense containere metalice si injecteaza deseuri in pamant. Oamenii care locuiesc langa aceste ferme se plang de mirosul ingrozitor. New York Times mai scrie ca fermele Smithfield din judetul Timisoara se numara printre cele mai mari surse de poluare a aerului si a solului. Asta in conditiile in care Smithfield are 40 de ferme in Romania, iar impactul asupra mediului este mai mare decat cel asupra micilor fermieri.
Amintim ca, desi nu a respectat masurile de biosecuritate, Smithfield a fost ajutata de Valeriu Tabara, seful de atunci al comisiei de agricultura din Parlamentul Romaniei.
Cu sustinerea altor politicieni, Tabara a reusit sa treaca un amendament prin care proprietarii de animale aveau dreptul sa fie compensati dupa pierderi cauzate de boala, indiferent daca au fost ignorate masurile de biosecuritate.

Smithfield, sustinuta la nivel inalt in Romania

Inca de la sosirea in Europa de Est, Smithfield a curtat politicieni de varf din Polonia si Romania, cea din urma fiind o tara foarte saraca, cu o populatie 23 de milioane de oameni, cu o guvernare slaba si cu presiune constanta din partea UE pentru a-si rezolva problemele de coruptie.
"In haosul care a urmat erei comuniste, este esential sa stii cum sa iti croiesti drumul. La Bucuresti, Smithfield s-a adresat lui Nicholas Taubman, un bogat om de afaceri republican, care a fost ambasador al SUA in Romania in timpul administratiei Bush. Taubman a insotit toti marii oficiali ai Smithfield in timpul intalnirilor cu presedintele roman si cu premierul", scrie New York Times.
Odata ce liderii de la cel mai inalt nivel din Romania si-au manifestat sustinerea pentru Smithfield, lucrurile au mers ca unse: aproape 12 dintre fermele Smithfield au fost proiectate de firma de arhitectura detinuta de Gheorghe Seculici, un fost vicepremier cu stranse legaturi cu presedintele Basescu, care este chiar nasul fiicei arhitectului.
Basescu nu a avut nicio retinere in a recunoaste legatura cu Smithfield, companie pe care a laudat-o intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele George W. Bush din timpul summitului NATO de anul trecut.
"Basescu a apreciat deschis Smithfield. Compania a contribuit cu 20.000 de euro pentru a plati uniformele ceremoniale ale Romaniei de la reuniunile summitului, potrivit Ministerului de Externe", scrie New York Times.
Chiar si ambasadorul Taubman a spus ca accesul la nivel inalt este vital. "Este extrem de dificil sa faci afaceri acolo, daca nu cunosti pe cineva ca premierul sau pe cineva din cabinetul premierului, care sa poata sa le spuna celor vizati ce trebuie sa faca", a spus Taubman.
Ziare.com
Vezi si
Cate voturi aduc consultantii lui Obama platiti cu milioane de ...

No comments: