Pages

Friday, May 8, 2009

PATRIARHUL Georgiei: Situatia este in pericol sa explodeze

Patriarhul Georgiei, la unison cu Uniunea Europeana, a facut apel la fortelor politice din fosta republica sovietica sa dea dovada de retinere, dupa saptamani de proteste fata de presedintele Mihail Saakasvili, ce au degenerat, Ilia al II-lea avertizand miercuri seara ca situatia este "in pericol sa explodeze", noteaza joi Reuters, citata de NewsIn.
Ambasadorul ceh Ivan Jestrab, reprezentand presedintia semestriala a UE, a declarat ca Guvernul si Opozitia georgiana ar trebui sa "inceapa negocieri pentru o solutie politica la actuala situatie", oficialul precizand ca atacurile protestatariilor, care cer demisia presedintelui Mihail Saakasvili, asupra politiei reprezinta "act criminal, absolut intolerabil intr-o societate democratica".
Scutierii si-au folosit bastoanele impotriva protestatarilor, inarmati si ei cu bate, iar 28 de persoane au fost ranite in cursul acestor incidente, miercuri seara. Violentele au izbucnit cand protestatarii s-au indreptat spre o unitate a politiei unde erau detinuti trei activisti pentru agresarea unui jurnalist de la televiziunea publica. Opozitia a acuzat politia ca a tras cu gloante de cauciuc, dar autoritatile au negat.
La cererea patriarhului, politia i-a eliberat pe cei trei activisti aflati la originea ciocnirilor de miercuri si care au afirmat ca au fost batuti in arest. Marti, televiziunea difuzase imagini in care cei trei loveau jurnalistul cu un steag. Preoti cu barba incercau sa calmeze scutierii si protestatarii care isi aruncau insulte printr-un gard. Unii protestatari pareau raniti la cap.
Tensiunile din Georgia sunt alimentate de protestele Opozitiei, care dureaza deja de cateva saptamanii, partizanii blocand strazile si cerand demisia presedintelui Saakasvili, criticat pentru derivele autoritare si pentru gestionarea proasta a conflictului de vara trecută cu Rusia. Unii dintre liderii opozitiei s-au declarat gata sa se intalneasca cu presedintele pentru a discuta despre solutionarea situatiei. (ZIUA Online)

1 comment:

Anonymous said...

Sunteti prea coleric pentru un ortodox, domnule Roncea. Spuneti ca sunteti impartial si nu atacati persoane dar va deranjeaza teribil Dan Puric. Cand veti face ce face Dan Puric pentru Ortodoxia romaneasca, atunci sa va luati de el. Pana atunci seamana a invidie, interese marunte etc De ce nu puneti filme „revelatoare” despre Parintele Rafail Noica, nici el nu striga cu glas mare impotriva cipului. Va deranjeaza ca ar simpatiza candidatura lui Radu Duda si PNTCD-ul? Dar pe noi de ce nu ne-ar deranja simpatiile dvs politice? Sunteti asa sigur ca nu gresiti? Si ca sa va parafrazez: sunteti un jurnalist talentat dar ce motive ne dati sa credem mai mult despre dvs? Faptul ca faceti „dezvaluiri”? De unde stim noi ca judecata lui Dan Puric nu are radacini in simpatiile dvs politice? Nu ca judecarea unui frate ortodox ar putea avea vreun temei. Veti spune ca nu ati zis nimic despre Puric, dar cum dvs ati scris pe alte bloguri, publicati doar abordarile cu care sunteti de acord. Poate aveti dreptate, poate nu. Dar politica nu e virtute teologica...