Pages

Thursday, May 7, 2009

MONUMENTUL HOLOCAUSTULUI va distruge Parcul Brezoianu. Asociatiile de mediu acuza Primaria


Un parc de 3.000 mp din centrul Bucurestiului va fi inlocuit cu Monumentul Holocaustului
de Catiusa Ivanov

Joi, 7 mai 2009

Un parc de circa 3.000 de mp, aflat intre strazile Anghel Saligni, Mihai Voda, Brezoianu si Lipscani, langa Primaria Capitalei, va disparea in urmatoarele zile pentru a face loc Monumentului Holocaustului. Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca cei 32 de copaci de pe spatiul verde nu vor fi taiati, ci vor fi stramutatati in Parcul Izvor, unde vor mai fi plantati inca 130 de arbori.“Vrem sa producem camp de lucru, constructorul sta sa inceapa, stiti ca proiectul este finantat si va fi realizat de Ministerul Culturii', a declarat Oprescu la ultima sedinta a Consiliului Local.Diana Culescu, inginer peisagist, spune insa ca arborii sunt sortiti pieirii daca vor fi mutati de la o zi la alta. “Vegetatia matura poate fi stramutata, dar numai dupa o pregatire prealabila care se desfasoara pe parcursul a minim trei ani. Daca-i muti de pe o zi pe alta nu au nici o sansa sa mai traiasca”, spune aceasta.
In plus, mai multe ONG-uri sustin ca proiectul incalca legea. “Atat Planul Urbanistic Zonal cat si autorizatia de defrisare si autorizatia de constructie, daca vor fi emise, incalca OUG 114/2007, care interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, reducerea suprafetei ori stramutarea lor. Noi nu ne opunem realizarii monumentului, ci doar locatiei alese, care ar face sa dispara unul din putinele spatii verzi centrale” , a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.Proiectul Monumentul Holocaustului a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pe 29.10.2008. Potrivit presedintelui de sedinta al CGMB, Calin Murg, proiectul are aviz de la Agentia de Mediu.Ansamblul cuprinde cinci constructii: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Tiganilor si Coloana, inalta de 20 de metri.
Sursa: HotNews.ro

7 comments:

Sagittarius said...

N`au plantat 30 de copaci sau n`au construit o cladire in 20 de ani ... insa, cand e vorba de monumentul holocaustului, i`ote ce chef de munca au constructorii si ce grabiti sunt.

Anonymous said...

Poti sa zici ca n-au 'venit americanii'? Dupa atitia ani de asteptare, iata-i in toata splendoarea aducindu-ne: arme, munitie si locuri de inchinaciune la idolii lor.

Alex sau cum vreți voi said...

acum astia monumente peste tot ... ce le trebuie atatea? sa-si faca la ei in Palestina si gata. Prea exagereaza. Ce mai vor la peste 65 de ani de la eveniment? Ma supara faptul ca ei vor monument in centrul capitalei si li se accepta chiar si distrugand un parc din alea multe ale Bucurestiului, iar noi românii in tara noastra nu ni se accepta un monument care nu necesita nici macar 1 copac taiat (stiti bine despre ce vb. domnule Roncea). In plus proiectul asta mai e finantat si de Min. Culturii. Pai astia cred ca au facaut deja prea multe pentru români si au trecut la constructii masive pentru minoritati? sau minoritatile sunt primele pe lista? Astora le fac sinagogi, iar noua nu sunt in stare sa ne faca o Biserica. Bai intelectualilor, GANDITI ROMÂNESTE!

Roncea said...

Da, este adevarat: ar trebui sa se faca si Monumentul Anticomunistului Roman, mai ales dupa 20 de ani...

Anonymous said...

ROMANII AU SALVAT PE EVREI DE LA HOLOCAUST. Cand doua lucruri se bat cap in cap ele trebue tratate sepatat. In primele luni ale razboiului odata cu inaintarea pe frontul sovietic, trupele romanesti au colaborat cu nemtii masacrand oameni nevinovati. Responsabititatea guvernului roman este clara si nu trebue acceptate nici un fel de scuze. Cum nu trebue acceptate minimalizari, nu trebue acceptate nici exagerari. Sa lasam pe istorici si specialisti onesti si neutrii sa faca acest lucru. Moartea unui singur om este de ajuns, restul este doar o dureroasa statistica. Odata cu primavara lui 1942 cand la o intalnire in apropiere de front Mihai Antonescu la anuntat ministrul de externe german de refuzul lui Antonescu de ai preda pe evrei, asistam la o schimbare nu oarecare ci FUNDAMENTALA cu consecinte istorice. La cateva saptamani distanta in doua sedite ale guvernului Ion Antonescu anunta oficial noua politica fata de evrei spunand mi-am dat cuvantul de onoare de a apara viata si onoare evreilor si ma voi tine de cuvant. Aceasta fraza uluitoare, intro tara ocupata de trupe germane a insemnat salvarea de la o moarte sigura a aproape 800.000 evrei romani. DEPE TERITORIUL REGATULUI ROMANIEI (actualul teritoriu cu exceptia Ardealuli de nord care era sub unguri) NU A PLECAT SPRE LAGARELE MORTII NICI UN EVREU ROMAN. Acest miracol al istoriei a fost posibil datorita caracterului specific al societatii romanestii, monarhiei si a bisericii. Ion Antonescu nu a actionat impotriva vointei romanilor ci dimpotriva. Factorul principal care a facut posibil acest gest fara precedent in istoria celui de al doilea razboi mondia, sa datorat UMANITATII ROMANILOR. Nu ramane sa amintesc pa taranii maramureseni care i-au inbracat pe vecinii lor evrei cu rabini cu tot, in costume nationale pentru a le salva viata, andrumandui peste munti. Despre acest fel de oameni vorbea rabinul Safran cand a multumit printre lacrimi" minunatului si blajinului popor roman"

Anonymous said...

ROMANII AU SALVAT EVREII DE LA HOLOCAUST (Continuare)

Piatra de temelie a statuliu ISRAEL a fost facuta de evreii din Romania. Ei au creiat
o gradina din desert. De la nimic au creiat un moment unic in istorie. Copii evreilor
se intorc de la scoala cu fruntea sus pentru ce au realizat paritii lor.
In acest timp copii romanilor se intorc de la scoala plangand ca parintii lor au fost
cei mai mari criminali din istorie. Un popor care a suferit atat de mult nu are dreptul de ai face sa sufere pe altii. Evreii cand vor afla adevarul, vor celebra victoria impotriva raului absolut aratand recunostinta romanilor.

Robert Horvath DEVA www.devagallery.com

Anonymous said...

CATRE TOTI CITITORII ACESTUI BLOG
” Se apropie sfarsitul razboiului . Hitler afla ca Antonescu si Horty au inceput tratative separate cu aliatii. Incepe operatiunea MARGARETA 1 . Horty este chemat in Germania unde este imobilizat. .Trupele germane intra in forta in Ungaria. Rezultatul este trimiterea spre moarte a tuturur evreilor din Ungaria si Ardealul de Nord. La cateva luni distanta incepe operatiunea similara cu prima numita MARGARETA 2. Antonescu este chemat in Germania. Refuza pretexand ca este bolnav. La insistentele lui Hitler pleaca spre Germania. Dupa ce i se i se arata “dosarul tradarii” (detailand contactele cu rusii si americanii) i se cere abolirea monarhiei si predarea tuturor evreilor. Antonescu cere cateva minute de gandire. REFUZA. Evenimentele de pe front se precipita si in ultimul moment Hitler renunta continuarea operatiunii. Antonescu se intoarce acasa si raporteaza sefului statului regele Mihai cele intamplate.” ROG PE CITITORII ACESTUI EXCELENT BLOG SA TRIMEATA O SCRISOARE REGELUI MIHAI SA LAMUREASCA CELE INTAMPLATE. ESTE MOMENTUL SA SE FACA LUMINA.

Monument pentru reculegere si speranta.
Monumentul este o actiune care trebue aplaudata. Memoria unor oameni nevinovati trebue cinstita. Generatiile viitoare trebue sa cunoasca adevarul. Asemenea crime nu trebue sa se intample niciodata. Nu trebue acceptate nici un fel de explicatii sau scuze chiar daca vin de la oameni ca Paul Goma, un adevarat erou al acestei natiuni. DAR UN ADEVAR SPUS PE JUMATATE ESTE O MINCIUNA. Dupa cateva luni de colaborare cu germanii se produce un MIRACOL AL ISTORIEI.
ROMANII SALVEAZA INTREAGA POPULATIE EVREIASCA DE PE TERITORIUL REGATULUI ROMANIEI. DEPE ACEST TERITORIU NU A PECAT NICI UN OM. BATRAN,FEMEIE SAU COPIL CATRE LAGARELE MORTII. GRANITA ROMANIEI AU DEVENIT O GRANITA INTRE VIATA SI MOARTE. VOCEA LUI ANTONESCU A REPREZENTAT VOINTA POPORULUI ROMAN. In intraga istorie a umanitatii nu exista un gest similar cand un popor salveaza pe altul. Daca copii evreilor au dreptul de a veni de la scoala mandrii ca parintii lor au facut din desert o gradina. Pentru faptul ca parintii lor care multi inca vorbind romaneste si nu uita de unde au plecat, au creiat din nimic unul din cele mai peternice state ale
lumii, Israelul. Si copii romanilor au dreptul uitandu-se la acest monument sa fie mandrii ca parintii lor au fost “eroi si nu criminali” ACESTA TREBUE SA FIE SPIRITUL ACESTUI MONUMENT. EL TREBUE SA FIE UN MONUMENT AL CINSTIRII CELOR CARE AU MURIT. RECUNOSTINTA. SPERANTA. Asa cum nu trebue accepta
ta nici o minimalizare a crimelor comise sau a responsabilitatii statului roman, nu trebue acceptata nici o forma de exagerare. Exagerarile nu fac decat sa alimenteze antisemitismul. Excelenta activitate a comisiei Wiesel trebue continuata. Trebue chemat in fata comisiei seful statului din aceasta perioada. regele Mihai. Adusi martori supravietuitori evrei, membrii ai armatei romane.Trebue introduse documente noi si multe care lipsesc. Nu are cum sa lipseasca documentul un fundamental ,cel semnat de Radu Lecca si contrasemnat de Mihai Antonescu prin care guvernul roman insista ca evreii cu cetatenie romana sa fie scosi din lagarele de concentrare. Monumentul trebue sa fie un loc unde evreii si romanii sa se uite cu incredere im ochi si sa-si stranga mainile. Istoria este facuta intodeauna de invingatori. O tragedie umana este peste interesele politice ale zilei. ACEST MONUMENT TREBUE SA FIE O CATEDRALA DE RECULEGERE. UN LOC DE CINSTIRE SI DE SPERANTA.
Robert Horvath DEVA artist New York ART:www.devagallery.com

UN ADEVAR SPUS PE JUMATATE .
Sunt oribilat de incercarile de a scuza sau explica imensa tragedie umana din primele
luni de razboi, dupa trecerea Prutului. Ma ridic impotriva oricarei forme de scuzationalism, inclusiv cel a lui Paul Goma. Dar asa cum sunt impotriva minimalizarii evenimentelor sunt impotriva oricarei tendinte de exagerare. Pe teritoriul recucerit erau multi evrei prosovietici care au avut o atitudine antiromaneasca. Dar este greu de crezut ca majoritatea evreilor care se ocupau cu negotul, ai asteptau pe bolsevici cu bratele deschise pentru a le lua pravaliile si dupa aceea sa-i deporte in Siberia.
Guvernul roman pe timpul presedintelui Iliescu, desi realizeaza gravitatea tragediei
din Trasnistria si progromul de la Iasi ,pe baza documentelor din arhiva natonala si a celor primite de la Muzeul Holocaustului decreteaza ca pe TERITORIUL CONTRLAT DE STATUL ROMAN NU A FOST HOLOCAUST. Aceasta decizie, dupa cunostintele mele nu a dus la niciun protest spacial in tara sau in strainatate. La cateva luni Iliescu face o vizita oficiala in Israel. Dand un interviu unui ziar israelian preseditele face o gafa monumentala si de neiertat diminuind caracterul unic al Holocaustului indreptat impotriva evreilor. Aceste declaratii pe buna dreptate, au ofensat grav sensibilitatea unui popor adanc traumatizat. Protestele au fost vehemente. Iar mediai israeliana a explodat. Presiunile internationale cresc si Iliescu numeste o noua comisie, de aceasta data cu caracter internationaL. Pe baza acelorasi documente ajunge la o concluzie aflata la polul opus, decretand ca pe teritoriul romanesc a avut loc UN HOLOCAUST DE PROPORTII INIMAGINABILE. Este departe de mine de a pune sub semnul intrebarii onestitatea, profesionalismul sau probitatea morala a membrilor comisiei. Totusi indraznesc sa afirm ca membrii ei au cunostinte superficiala despre istoria si mentalitatea romanilor. Comisia ajunge la urmatoarea concluzie (citez din memorie} ” Populatia evreiasca depe teritoriul Romaniei a fost decimata chiar daca a suprvietuit in unele regiuni. Este evident ca adevarul este invers. Aici nu este vorba de cunostinte de istorie ci de geografie elementara. Nu din rea vointa, ci probabil din lipsa de atentie lipseste documentul esential al atitudinii regimului lui Antonescu fata de evrei. Este cel semnat de Radu Leca PRIN CARE GUVERNUL ROMAN CERE CU INSISTENTA GUVERNULUI GERMAN SCOATEREA DIN LAGARELE DE CONCENTRARE A CETATENILOR CU CETATENIA ROMANA.
La doua luni de la concluzile comisiei in regim de urgenta guvernul Nastase declara ca orice discutie care contrazice concluzile comisiei Wiesel este pedepsita cu ani grei de inchisoare. In acest caz ajungem la o cocluzie paradoxala. Daca se aplica aceasta lege
retroactiv primii care trebue trimisi dupa gratii sunt Ion iliescu ,guvernul, si toti specialistii care au conlucrat la prima decizie. Repet resposabilitatea guvernului roman in primele luni de razboi este mai mult decat evidenta. Organizata sau spontana inaintarea frontului a adus moarte si suferinte greu de imaginat. Deportari in masa au dus la foamete si boli. Armata romana care inainta era urmata de comandouri SS specializata in “curatenia terenului.
In primavara lui 1942 asistam o rasturnare dramatica a situatiei, Din momentul in care Antonescu anunta ca este “responsabil pentru viata evreilor” Romania devine singura
oaza de salvare a evreilor din intreaga Europa. Regimul Antonescu da vize de tranzit a zeci de mii de evrei neromani special prin legatia de la Budapesta, care prin portul Constanta au destinatia finala Palestina. Diplomatia romana devine o masina ,care contra timp,incearca salvarea evreilor romani din tarile ocupate de Hitler. Diplomatii scot pe evrei din trenurile mortii. Se prezinta personal la Gestapou si incearca chiar misiunea imposibila de a scoate pe evrei din lagarele de concentrare.
Cum se poate explica aceasta schimbare de atitiudine inainte de batalia de la Stalingrad cand frontul mergea anca bine si victoria AXEI parea aproape. Explicatia care a incurcat mintile tuturor specialstilor si istoricilor este cu mult mai simlpla decat se crede. Mintea lui Antonescu impartea pe evrei in doua categorii distincte. Pe evrei din regatul Romaniei 800.000 la numar ai numea” evreii mei” si ai considera loiali si trebuiau salvati. Cealalalta din Basarabia o considera ostila atat romanilor cat si armatei Romane. Pe acesti ai numea “evreii lor ” si ai ura de moarte.
Un alt aspect de capitala important fost situatia ecomomica si caracterul specific al societatii romanesti. La venirea la putere a lui Antonescu marele capital, bancile.industria era controlata aproape in intregime de evrei. O mare parte din clasa mijlocie ,doctori,contabili, avocati,farmacisti etc era formata de evrei. Comertul era in mainille lor in totalitate. Prin trusturile de arendasi aveau o pozitie puternica chiar in agricultura. Daca pe plan personal sa inconjurat de evrei (logodnica la Londra, doctor personal Lupu, arhitect Clejan, bancher, croitor, etc) pe plan economic antisemitismul lui a fost evident. El a incercat cateva luni “romanizarea” adica transferul puterii economice de la evrei spre romani. Dupa cateva luni vazand ca lucrurile merg prost si findu-i frica de un colaps economic, (absolut dezastruos pe timp de razboi) , a incetinit procesul si mai tarziu spunanind ca”nu are tehnicieni ” a renuntat total la ideie. Contrar a ce se se crede Antonescu nu a fost un ideolog ci un conducator pragmatic. La una din intalnirile cu Hitler ,el nu a ezitat sa spuna” pe mine nu ma intereseaza ideologiile, pe mine ma intereseaza interesele poporului roman”. Pragmatismul lui a mers atat de departe ancat nu a nationalizat nici macar industria petroliera, ” combustibilul” masinii de razboi germane. Astfel avioanele americane care atacau Ploiestul bombardau companii petroliere anglo – americane. Cu alte cuvinte pana la sfarsitul razboiului asistam la coabitarea intre puterea militara, politica si administrativa antonesciana si puterea economica a evreilor. Nationalizarea proprietatilor evreiesti a fost marginala concentrandu-se in agricultura (mori, pravalii satesti, proprietati agricole) Toate acestea au facut ca Romania sa fie lipsita de privatiuni si sa aiba cel mai inalt nivel de trai in toata Europa, daca se poate vorbi de asa ceva
in timp de razboi. Cu toate ca antisemitismul a fost oficializat si ca intodeauna au fost si vor fi antisemiti, societatea romaneasca in general nu a fost fascizata sau rasista. Si chiar indrasnesc sa afirm ca dupa inabusirea rebeliunii legionare ROMANIA NU A FOST UN REGIM FASCIST CI O DICTATURA MILITARA CU CARACTER MODERAT in care democratia si viata politica a fost mai mult sau mai putin lasate sa se manifeste. In timp ce in toata Europa
evreii erau trimisi spre lagarele mortii,la noi functiona un Teatru Evreiesc, Universitati Eveiesti,
iar lumea asculta la radio pe Stroe si Vasilache. Este departe de mine de aspune ca viata evreilor in timpul razboiului a fost roza, au fost multe umiliri, legi rasiale, munca obligatorie si multe altele. Dar evreii au supravietuit. Granitele Romaniei au fost despartira dintre viata si moarte. Prin vointa lui dumnezeu si bunatatea romanilor, a fost o ultima raza de speranta.
Va urma.
Robert Horvath Deva artist New York Art; http://www.devagallery.com