Pages

Tuesday, September 30, 2008

Ungurii au ucis, romanii sa plateasca? Aberatiile UDMR in Parlamentul Romaniei


Senatorii au decis ca statul roman sa raspunda de persecutarea etnica din nordul Ardealului facuta de Ungaria horthysta

Senatorii au votat marti includerea in categoria celor care beneficiaza de drepturi din cauza persecutiilor etnice facute de catre regimurile din perioada 1940 - 1945 si a persoanelor care, la data refugierii ori stramutarii in alta localitate, aveau domiciliul pe teritoriile romanesti ocupate, relateaza NewsIn.
Deputatii UDMR Kerekes Karoly si Mate Andras Levente au propus, iar Senatul a adoptat, modificarea Ordonantei de Guvern 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice. Astfel, indemnizatia lunara, calculata in functie de anii de detentie, deportare, stramutare ori deportare se va acorda inclusiv persoanelor care, la data refugierii, expulzarii sau stramutarii in alta localitate aveau domiciliul pe teritoriul statului roman sau "pe teritoriile romanesti vremelnic ocupate de catre alte state si indiferent daca localitatea in care au fost refugiati, expulzati sau stramutati se afla sub jurisdictie romaneasca ori sub administratia acelor state".
Potrivit initiatorilor, actul normativ aflat in vigoare in prezent trebuie completat si clarificat, deoarece simpla precizare din prezent, care acorda drepturi persoanei refugiata, expulzate sau stramutate in alta localitate face posibile aplicari diferite din partea caselor de pensii. Cei doi udemeristi au explicat ca textul propus de ei se bazeaza pe o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 2007, care a decis ca ordonanta beneficiaza persoanele care, indiferent daca, la data refugierii, expulzarii sau stramutarii in alta localitate, aveau domiciuliul pe teritoriul statului roman sau pe teritoriile romanesti "vremelnic ocupate de catre alte state", si indiferent daca localitatea in care au fost refugiati, expulzati sau stramutati se afla sub jurisdictie romaneasca ori administratia statelor respective.
De asemenea, modificarea include si prevederea ca persoanelor carora pana la data intrarii in vigoare a acestei legi li s-au respins actiunile prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile pot introduce cereri noi la casele de pensii judetene ori ale Municipiului Bucuresti.
Ordonanta prevede acordarea de indemnizatii, indexate anual prin Hotarare de Guvern, si alte drepturi pentru cetatenii romani persecutati din motive etnice, in perioada regimurilor instaurate cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945, prin deportari in ghetouri si lagare de concentrare in strainatate, privare de libertate, refugiere, expulzare sau stramutare in alta localitate.
Senatul, ca prima camera sesizata, a votat propunerea legislativa cu 35 de voturi pentru, noua abtineri si patru impotriva.
ZIUA Online
30 septembrie, 15:23

No comments: