Pages

Friday, October 3, 2008

Mai scapam de un extremist periculos: Istvan Haller se auto-elimina prin greva foamei. Sper ca Pro-Europa sa nu acuze tot romanii de decesul sau

Istvan Haller, membru al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu rang de secretar de stat, si membru in conducerea asociatiei extremiste maghiare si anti-crestine Pro-Europa, a intrat, joi, în greva foamei, nemulţumit de atitudinea Executivului în problema Hădăreni şi acuzând Guvernul că “a minţit Curtea Europeană a Drepturilor Omului” (CEDO). Haller a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că gestul său este unul de protest faţă de atitudinea Guvernului de la Bucureşti în problema Hădăreni. În urmă cu mai bine de trei ani, agentul guvernamental român la CEDO a fost de acord ca, din bani guvernamentali, să construiască trei case pentru familiile ale căror locuinţe au fost incendiate în evenimentele de la Hădăreni, dar şi o hală care să fie la dispoziţia unor firme care să angajeze oameni din zonă. "Aşa dispunea CEDO în hotărârea din cauza Moldovan şi alţii împotriva României", a arătat Haller. Acesta a mai spus că termenul de trei ani a expirat, însă Executivul a promis "în repetate rânduri" că problema va fi rezolvată, ultima dată în 9 septembrie, atunci când, într-o întâlnire la care au participat şi jurnalişti, şi localnici din Hădăreni, reprezentantul Guvernului a spus că lucrările vor fi finalizate în 15 decembrie.
Oficialul a precizat că a început greva foamei de joi dimineaţă. "Voi veni la serviciu atât timp cât voi putea. Când nu o să mai pot, probabil că-mi voi lua concediu", a conchis demnitarul. II urez un sfarsit cat mai linistit.
Conflictul din localitatea mureşeană Hădăreni a izbucnit în seara zilei de 20 septembrie 1993, printr-o altercaţie între trei romi, Gligor Gheţan şi fraţii Lăcătuş Rîpa Lupian şi Lăcătuş Aurel Pardailian. Conflictul spontan dintre cei trei a atras mai multe persoane, atât români cât şi romi. La un moment dat, Lăcătuş Rîpa Lupian l-a lovit cu un cuţit în piept pe Crăciun Cheţan, care a decedat la scurt timp. Poliţia din localitate a încercat să intervină, însă fraţii Lăcătuş au refuzat să se predea autorităţilor. Ei s-au ascuns într-o locuinţă din localitate şi au ameninţat că vor ucide câteva persoane dacă nu sunt lăsaţi în pace.
Localnicii s-au adunat în jurul casei în care s-au ascuns cei doi, iar câteva persoane au început să arunce cu pietre pentru a-i determina să iasă şi să se predea. Două persoane din mulţime au aprins o bucată de hârtie şi au aruncat-o în interiorul casei, care a început să ardă, iar Lăcătuş Rîpa Lupian a ieşit. Oamenii adunaţi în jurul casei au început să-l lovească pe acesta, conflictul amplificându-se.
În urma conflictului dintre români şi etnicii romi, din seara zilei de 20 septembrie 1993, de la Hădăreni (jud. Mureş), patru persoane au murit, 14 locuinţe au fost incendiate, iar alte patru au fost distruse parţial.
Autorităţile române au despăgubit 25 de romi pentru daunele suferite în timpul conflictului. Cu toate acestea, tiganii din Hădăreni, asistaţi de Romani Criss, au depus, în urmă cu un an, o nouă plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, reclamând încălcarea dreptului lor la proprietate şi la un proces echitabil în cauza privind executarea silită a românilor care i-au agresat. Familiile romanilor ucisi de catre tigani au fost silite astfel sa plateasca si ele despagubiri suplimentare.
La vremea respectiva scriam:

Batalia anti-Romania

Una dintre batalii. Iasi 1989, Timisoara 1989, Targu Mures 1990 si tot asa, an de an, pana la Hadareni, Gheorgheni sau Balvanyos 2005. 16 ani de zile in care statul actual a reusit sa reziste incercarilor externe - manifestate si din interior - de distrugere prin fragmentare. Suficient? Nu, evident. Toleranta manifestata pana acum de autoritatile romanesti, parca aproape complice cu autorii atacurilor anti-Romania, inflameaza bietele minti bolnavicioase ale homo-uneltelor agitatoare. Crearea si apoi specularea tensiunilor etnice par sa fie paternul preferat al agresorilor ramasi nevazuti publicului larg. Scenariile se rotesc, aproape invariabil, in jurul "Transsylvaniei" sau, pentru complementaritate, in zona rasaritului romanesc. Imbracand haine "europenesti" de "aparatori ai drepturilor omului", neo-comisari stalinisti ai unei pretinse "societati civile" (persoanele in cauza sunt, in marea lor majoritate, incadrate in structuri de tip militar inca de dinainte de 1989) agita apele prin ligi si grupuri de monolog social. Vectorii anti-romanismului intretin cu sarg, de 16 ani, o atmosfera conflictuala in sanul societatii romanesti, si asa afectata grav de bolile saraciei si ale unei tranzitii spre haos total, atata timp cat este lipsita de axa unui sistem national de valori.
"Elita" si Romania? "Un Turn Babel in care cele mai scarboase ambitii cauta sa-si faca jocul la adapostul declaratiilor patriotice. Toata lumea face politica europeana si nimeni romaneasca. Adica toata lumea se preocupa de soarta Europei si nimeni de a Romaniei. Nimeni nu mai simte romaneste!". Se intampla in Romania aflata in fata intrarii in primul razboi mondial care a adus sub regele Ferdinand Intregitorul unirea teritoriilor istorice romanesti si o spunea, in memoriile sale, Constantin Argetoianu, marele om de stat ucis apoi ca un caine de temnita comunista de la Sighet. Nu s-au schimbat prea multe, de atunci, nici pentru Romania post-decembrista. Aflata intr-un alt moment decisiv, azi in fata intrarii in familia de care apartine de drept, Uniunea Europeana - si unde, se spera, va avea loc o noua reintregire nationala - Romania este lovita cu agresivitate din directiile "dusmanilor traditionali" (Tache Ionescu dixit): nord si est completat cu vest.
Un fir sangeriu razbate cei 16 ani marcand operatiunile anti-Romania organizate incepand cu 1989, in paralel cu insurectia tineretului roman, apoi prin cea mai violenta incercare de rupere a Romaniei, la Targu Mures, in martie 1990 (pe teren, ca si in decembrie 1989, Brigazile Szent Endre si Szent Istvan instruite de serviciile speciale ungare) si iata mergand pana azi, la Hadareni, comuna mureseana Chetani. In asezarea straveche romaneasca al carei nume il purta romanul asasinat de tigani in 1993, Craciun Chetan, tensiunile s-au amplificat din nou luna aceasta. Desi tiganii afectati in 1993 de mania satenilor romani, dar si unguri au fost despagubiti inzecit, taranilor considerati vinovati le sunt puse sub sechestru proprietatile. "Le luam casele, masinile, iar daca mai raman datori le luam si copiii!", consemna de la fata locului reporterul ZIUA Laszlo Kallay bucuria unui tigan la aflarea acestei vesti. Curtea de Apel Targu-Mures a acordat victimelor de origine roma despagubiri sub forma daunelor morale in valoare de 580 de milioane de lei si sub cea a daunelor materiale in valoare totala de 1,3 miliarde de lei. Acestea se adauga aberant celor 262.000 de euro (circa 8 miliarde de lei) conferite prin sentinta Curtii Europene a Drepturilor Omului in care se specifica, informeaza MAE roman, la alineatul 152 din Hotarare, ca "aceste sume constituie solutionarea deplina si definitiva a cazului, incluzandu-le pe acelea acordate la nivel intern", dupa cum semneaza sau, dupa caz, insemneaza, si rromii beneficiari ai intelegerii cu statul roman: "Aceasta reprezinta solutionarea definitiva a cauzelor, inclusiv a actiunilor noastre civile interne". De subliniat si faptul ca aceste sume se adauga la fondurile bugetare alocate de Guvern dupa evenimente pentru reconstruirea caselor avariate sau distruse.
Cu toate acestea, parca pentru a contribui "proactiv" la inflamarea starii conflictuale, Liga "Pro-Europa" incita la violenta tiganii din Hadareni carora le-a asigurat "expertiza juridica" la CEDO. "Daca instantele vor decide nepunerea in aplicare a executarii silite, noi, cei de la Liga Pro Europa, vom sfatui romii sa se adreseze din nou CEDO" declara belicos un anume Istvan Haller, chiar seful "Biroului pentru Drepturile Omului" din cadrul Ligii. Haller nu explica insa ce s-a intamplat cu drepturile omului ucis de romi si ale familiei acestuia, care nu a beneficiat de vreo despagubire europeana sau de vreo "consultanta juridica" din partea Ligii timp de 12 ani. Sau cu drepturile lui Mihai Cofariu, ramas mutilat si infirm pe viata, la limita existentei si a subzistentei, in urma maltratarii sale bestiale de catre unguri, prezentata in 1990 la televiziunile internationale cu titrajul "ungur ucis in bataie de romanii extremisti din Targu Mures."
Solidaritatea "societatii civile" pentru romanii aflati ilegal in prag de expropriere? Doar Andrei Gheorghe de la Realitatea TV si inca doi-trei jurnalisti strang bani pentru eventuala plata nedreapta. Peste cateva zile se judeca recursul in cazul executarii romanilor. Ce liga "Pro-Romania" ii apara pe romani? Situatia ar putea exploda din nou.
Intr-un regim concentrat, folosindu-se de orice prilej pentru a "taxa" romanii, Liga "Pro Europa" s-a prezentat prompt pe piata "drepturilor omului" si in cazul Tanacu. "Uitand" de doua din principiile fundamentale ale statului de drept - prezumtia de nevinovatie si dreptul la o judecata corecta - Liga chipurile pro-europeana se antepronunta Justitiei si tranteste public sentinta suprema, enuntata printr-un comunicat oficial in care cerea arestarea celor din manastire "care au privat de libertate, torturat si ucis", "avand in vedere ca acestia prezinta un pericol social iminent" si acuzand autoritatile statului ca lasa "in libertate un criminal si pe complicii sai, numai pentru ca acestia apartin Bisericii Ortodoxe Romane". Acum, nu stiu cum ar putea fi inchisi, eventual, vreo 20 de milioane de romani care apartin Bisericii Ortodoxe si, conform logicii comisarilor neo-stalinisti ai "societatii civile", ar putea fi criminali ori complici.
Dar aceeasi Liga "europeana" cere, direct si public, "regionalizarea Romaniei pe fundamentul vechilor provincii istorice", motivand ca actuala organizare politico-administrativa este depasita.
Aceasta este si parerea fostului premier nationalist al Ungariei, Viktor Orban, care, chiar pe teritoriu romanesc, la Baile Tusnad, in fata "cursantilor" scolii de vara "Balvanyos" a recunoscut ca a incercat sa santajeze Bucurestiul, propunand coalitiei de la Budapesta sa conditioneze aderarea Romaniei la UE de acordarea autonomiei teritoriale pentru ungurii din Transilvania. Obraznicia lui Orban merge pana la incercarea de acreditare a ideii - chiar la Washington - ca Romania este o sursa de instabilitate a Europei Centrale si de Sud Est, iar minoritatile ungare din regiune au nevoie de "protectie internationala". Orban se pare ca a uitat ca in timpul guvernarii sale a plasat Ungaria, tocmai datorita acestei atitudini, pe lista principalelor focare de instabilitate din zona, dupa Kosovo si Transnistria. Nici presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, nu s-a lasat mai prejos, la aceeasi reuniune plina de lectii de "regionalism", indemnand liderii UDMR sa "actioneze decisiv". "Lectiile" unguresti organizate la scoala de vara a Universitatii denumite (cum altfel?) "Transsylvania" au beneficiat - stie presedintele Romaniei? - inclusiv de fonduri ale autoritatilor statului roman.
La fel de liber, la Gheorghieni, Tineretul Maghiar Ardelean si Tineretul Maghiar Unit au organizat o tabara de indoctrinare si propaganda revizionista la care au participat cunoscuti extremisti, ca Toroczkai Laszlo, presedintele Miscarii Tinerilor pentru 64 de Comitate ale Ungariei (HVIM), personaj care este de parere ca "trebuie" duse "lupte sangeroase in Voivodina cu sarbii si in Ardeal cu romanii cotropitori" si ca "trebuie sa inlaturam tot gunoiul!". Mai mult, tot liberi, in ciuda Ordonantei de Urgenta nr. 31 (care interzice, intre altele, promovarea cultului "persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii", precum si a "oricarei persoane condamnate de o instanta penala internationala pentru crime de razboi sau crime impotriva umanitatii"), au participat sustinatori publici ai criminalului antisemit Albert Wass sau ai liderului extremist Istvan Csurka, precum istoricul revizionist Raffai Erno, promovatorul filmului de propaganda anti-romaneasca "Trianon" sau avocata austriaca de origine ungara Eva Maria Barki, fosta persona non grata in Romania, pentru incitarile la violenta din trecut. Si azi, Barki, revoltata ca in restaurantele din Covasna nu s-ar gasi "meniuri decat in romana si ebraica" (!), are acelasi discurs anti-romanesc, sustinand cu vehementa ideea existentei unui conflict etnic in Romania, fapt pentru care trebuie avertizate concertat autoritatile Uniunii Europene si ale Consiliului Europei. Una peste alta: minoritatile sunt discriminate si hacuite cat cuprinde! Concluzia: Romania n-are ce cauta in UE!
Cam aceeasi tema, "fundamentata" pe lipsa drepturilor ungurilor din Romania o regasim si intr-un reportaj transmis repetat zilele acestea pe de altfel echilibratul post TV sponsorizat de Bruxelles - EuroNews. N-am auzit nici o replica de la MAE. Nici privind scandalul cu paiele de spioni puse pe focul relatiilor bilaterale, creat de servicii specializate de la Budapesta. Bucurestiul nici nu da, dar nici nu cere ungurilor vreo clarificare.
Directiile acestor elemente revansarde externe, sustinute si de "elita" societatii civile "securizate" din tara, nu sunt noi. Ele au fost trasate de Henric Werth, ministrul de Razboi al amiralului de Balaton Horthy Miklos, si prevad agresarea Romaniei in trei etape. Iata-le: pe timp de pace, prin sabotarea economica, a vietii politice, culturale si stabilitatii sociale in interior, concomitent cu deteriorarea imaginii in afara; apoi etapa incordarii in politica externa, cand deasupra Romaniei trebuie abatute acuze nefondate si, ultima faza, etapa mobilizarii si a razboiului, declansat inclusiv prin rebeliune interna.
Poate pe langa grupurile de interese financiare care activeaza din exterior asupra Guvernului, presedintele Traian Basescu ar trebui sa cerceteze, totodata, grupurile de interese anti-nationale din Romania, care opereaza chiar in interiorul Coalitiei. Tone de dosare si informari au fost trimise, 16 ani, la masina de tocat a SRI, tocmai datorita conectiilor murdare dintre aceste structuri. Nu o sa se gasesca pe masa biroului din Cotroceni pana nu vor fi cerute. E cazul sa fie reanalizate, acum, cand atacurile se intetesc si ripostele - inclusiv eventuale arestari pe capete - lipsesc cu desavarsire. Si pana cand nu se trezeste presedintele viitorului stat UE Romania ca sarpele incalzit la sanul conducerii tarii si poreclit "solutia imorala" are, de fapt, doua capete si reprezinta "solutia tradatoare".

Victor RONCEA

No comments: