Pages

Wednesday, December 30, 2009

INTOARCEREA SANTAJISTILOR la Realitatea TV. Comunitatea jurnalistilor independenti propune opiniei publice, politicienilor si personalitatilor Romaniei boicotarea totala a produselor media detinute de devalizatorul FNI, Sorin Ovidiu Vintu

La o luna dupa ce au fost exclusi din breasla jurnalistilor, Sorin Ovidiu Vintu isi repune santajistii de presa, Bogdan Chirieac si Sorin Rosca Stanescu, pe firmamentul Realitatea TV.
Comunitatea jurnalistilor independenti on-line propune boicotarea totala a postului Realitatea si a produselor Realitatea-Catavencu.

„Curentul” prezinta dovezile AUDIO/FOTO/VIDEO

"Doamnelor si domnilor, felul in care Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac inteleg, dar mai cu seama practica meseria aceasta nu are legatura cu felul in care noi o intelegem si practicam, cu regulile si cu principiile profesionale ale Realitatea TV. Drept urmare, Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac NU VOR MAI fi invitati in studiourile Realitatea TV", anunta, pe 14  noiembrie, cu morga de inmormantare, prezentatorul jurnalului de stiri al postului detinut de mogulul Sorin Ovidiu Vintu, devalizatorul FNI.
 ”Meseria”, „regulile” si „principiile” Realitatea TV, prin care ni se solicita mult „respect”, s-au terminat brusc, de tot, ieri, la orele 19.00, cand in platoul de la Casa Scanteii a reaparut, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, santajistul-peste Bogdan Chirieac. Traficanul de influenta a fost prezentat pompos de Razvan Dumitrescu, pentru a comenta „deontologic” in cadrul emisiunii Realitatea Zilei. Aceasta dupa ce, in urma cu cateva zile, Adi Ursu, intrigantul de seara al lui Vintu, il reintroducea pe Sorin Rosca Stanescu in jurnalismul de "elita" al trustului minciunii Realitatea-Catavencu. Actiunea conducerii editoriale a Realitatii TV incalca decizia Comisiei de Media formata din reprezentantii Clubului Roman de Presa si ai Asociatiei Jurnalistilor din Romania, venita in urma santajului practicat de cei doi la seful Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei, si este o noua mostra de lipsita de respect la adresa opiniei publice romanesti a celor care si-au propus sa confiste pana si vocea poporului, prin asa numita "Vox Publica", portalul unde se regasesc toti sclavii lui Vintu, indiferent de orientare politica, sexuala sau ideologica. Este de amintit in acest context cum tocmai Bogdan Chirieac constituite un „model” de „voce publica”, mai ales ca chiar el a dezvaluit reteta executiilor de presa marca Realitatea – de tipul filmului trucat al lui Patriciu si Vintu cu Basescu si copilul - intr-una din convorbirile sale santajiste cu seful ANI, Catalin Macovei (vezi mai jos).

Manifest impotriva minciunii

Mai multe voci ale adevaratilor jurnalisti independenti din spatiul on-line au reamintit ieri miscarea de protest la adresa posturilor otravite Realitatea Tv si Antena 3 in perioada campaniei electorale, soldata cu boicotarea temporara a celor doua canale de dezinformare. Blogarii au realizat deja un manifest care circula pe mail-uri si in care se cere boicotarea totala a tuturor produselor Realitatea-Catavencu si se solicita inclusiv politicienilor si oamenilor de cultura sa nu se  mai prezinte ca niste catelusi la portile studiourilor lui Vintu si Voiculescu.
„Ignorarea deciziei reprezentantilor jurnalistilor din Romania in cazul santajistilor de presa Rosca si Chirieac este un afront la adresa breslei, a publicului roman cat si la adresa bunului simt. Telespectatorii sunt rugati sa nu mai comute pe cele doua canale mincinoase si sa isi gaseasca alternative corecte de informatie. Politicienii onesti si oamenii de cultura au obligatia sa nu mai contribuie prin prezenta lor la asigurarea „onorabilitatii” si „credibilitatii” celor doua posturi care dezonoreaza principala misiune jurnalistica: redarea adevarului in folosul natiunii”, se arata in manifestul on-line. Jurnalistilor cinstiti obligati sa munceasca in cele doua oficine ale minciunii li se aduce aminte ca pana si pe vremea lui Ceausescu au fost declansate proteste pentru libertatea cuvantului si ca sta in puterea lor sa respinga statutul de interfete curate si sa saboteze raspandirea intoxicarilor si manipularilor grupurilor de interese mafiote prin intermediul lor. Ziaristii on-line considera ce se impune si o noua luare de pozitie din partea organizatiilor reprezentative de media.

Hotararile breslei ignorate de sclavii lui Vintu

Protestatarii reitereaza si deciziile ignorate fara jena de trustul lui Vintu: Comisia Media "recomanda instituţiilor de presă şi jurnaliştilor să nu-i mai prezinte pe Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac drept jurnalişti sau cu orice altă titulatură care face referire la această meserie". Totodată, Comisia Media considera că "instituţiile de presă care colaborează cu Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac pentru prestaţii jurnalistice sau de management editorial riscă să compromită nu numai propriul prestigiu, ci şi credibilitatea profesiei".
De asemenea, în urma analizării stenogramelor apărute în presă, a unui punct de vedere remis de Cătălin Macovei şi a codurilor deontologie al CRP şi AJR, Comisia Media a mai constatat că "Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac încalcă regulile profesiei de jurnalist în momentul în care propun unui demnitar nepublicarea unor informaţii de interes public. Mai mult, Sorin Roşca Stănescu oferă în mod explicit demnitarului protecţie mediatică".
"Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac ajung la o înţelegere cu un demnitar cu scopul explicit de a denatura adevărul. Ca urmare a acestei înţelegeri, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac îşi pierd imparţialitatea şi independenţa", mai precizează Comisia.
Totodată, conform Comisiei, "Bogdan Chirieac oferă servicii de influenţă, care sunt interzise de regulile conduitei jurnalistice".
Clubul Român de Presă (CRP) consideră că intervenţii de felul celor făcute de "oamenii de presă" S.R.Stănescu şi Bogdan Chirieac sunt "un afront la adresa jurnaliştilor care îşi fac onest meseria şi trăiesc decent", se spune într-un comunicat al Clubului transmis de Mediafax.

Presedintele jurnalistilor din Romania: „Ne scufundăm în pestilenţial”

Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România (AJR), Cezar Ioan, a fost la vremea scandalului santajului extrem de tranşant în legătură cu demersul aşa-zişilor ziarişti: „Sunt revoltat. Dacă într-adevăr înregistrarea este autentică - după cum a confirmat Sorin Roşca Stănescu - aceasta descrie o stare cutremurătoare pentru presa română. Pentru oameni normali, care nu s-au mai întâlnit cu asemenea situaţii, pare un fragment de scenariu din «Ticăloşii» sau alt film cu mafioţi. Este înfiorător, mai ales că ni se dezvăluie o lume subterană a presei în care presupuşi exponenţi ai ei acţionează ca nişte mafioţi şi trăiesc liniştiţi, fără a li se clinti nici cel mai mic muşchi de pe faţă, când sunt confruntaţi cu realitatea faptelor, când sunt demascaţi. Dacă oamenii aceştia se revendică de la statutul de jurnalist înseamnă că avem o mare problemă de breaslă. Nu se mai poate tolera aşa ceva: trebuie să se facă odată curăţenie. Cum ne prezentăm noi, ziariştii normali, în faţa opiniei publice, care are încă mare încredere în noi, ca reprezentanţi ai stabilităţii democraţiei, cu astfel de personaje lipsite de orice fel de moralitate? «Lideri de opinie»? Este dincolo de nivelul maxim de suportabilitate. Ne scufundăm în pestilenţial. Orice explicaţie din partea lor, de genul am făcut-o pentru «interesul public» sau pentru «popor», nu poate fi decât ridicolă, penibilă. şantajul duce la şantaj”, afirma presedintele AJR.

„Să se facă odată curăţenie. Aceşti oameni nu sunt ziarişti!” 

„Nimic nu-i mai poate salva altceva decât retragerea definitivă din rândurile noastre. Aceste persoane nu mai au dreptul să se numească jurnalişti. şi mai am ceva de adăugat: sunt foarte curios cum vor justifica unele posturi şi agenţii - şi ştiţi la care mă refer - lipsa cu desăvârşire a acestei ştiri din programele şi fluxurile lor informative. Ce credeţi că ar face CNN dacă la acest post s-ar întâmpla aşa ceva? Credeţi că ar îngropa această mizerie? S-ar auto-desfiinţa dacă s-ar întâmpla aşa ceva, apropo de onorabilitate! Aşadar, repet: colegii noştri onorabili, cum se vor simţi ignorând complet această ştire grotească? Dincolo de bine şi rău, simpatie şi antipatie, vorbim de presă: ne transformăm cu toţii în jurnalişti la comandă? Sau mai există demnitate şi profesionalism? Cum abordează ei realitatea: «dacă noi nu relatăm acest fapt nu s-a întâmplat»?! Nu numai noi, cu Asociaţia, ci şi colegii din străinătate, de la asociaţiile europene, sunt îngrijoraţi de nivelul alarmant de servitudine la care s-a ajuns în presa română. Se observă din ce în ce mai clar că există un centru unic de comandă. Dacă se dă ordinul de la acest centru, o ştire cutremurătoare nu mai există, în schimb un subiect la comandă apare simultan pe mai multe canale şi inclusiv, mai nou, pe bloguri pretins independente, ale «publicului», dar afiliate unor trusturi. Dacă aşa stă situaţia, să ni se dea şi nouă, celorlalţi, la începutul zilei, un buletin de ştiri «adevărate» şi... invizibile: astea există, astea nu există! Ca să ştim ce vor cei care dictează, dictatorii presei!“, a conchis cu dezgust preşedintele AJR, Cezar Ioan.

Stenogramele „Curentul” si tinta Basescu

Scandalul media s-a declansat in perioada electorala dupa ce ziarul „Curentul“ a publicat mai multe stenograme ale unor discuţii purtate de şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, cu ziariştii Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu, pe care le reluam integral mai jos, pentru aducere aminte. Potrivit discuţiilor din stenograme, Macovei a fost supus unui şantaj legat de faptul că ar fi contractat un presupus împrumut de 100.000 de euro. Tinta încercării de şantaj urma sa fie chiar presedintele Traian Basescu, atunci candidat, ce trebuia atacat, conform planului, prin vulnerabilizarea si culpabilizarea publica a miniştrilor PD-L Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu, care, potrivit declaraţiilor lui Roşca Stănescu, ar avea conturi nedeclarate în străinătate.
Din stenograme a reiesit că Bogdan Chirieac i-a spus lui Macovei că a vorbit în seara precedentă întâlnirii cu Roşca Stănescu, care ar fi declarat că are două înscrisuri, „chestii olografe“, obtinute de la o fostă secretară de la ANI. Tot Chirieac este cel care spune că, pentru a nu face publice documentele, Roşca Stănescu „vrea ceva la schimb“, respectiv date secrete din dosarele lui Vasile Blaga, Radu Berceanu şi Adriean Videanu.
Scandalul provocat de publicarea stenogramelor l-a determinat pe preşedintele ANI, Cătălin Macovei, să depună o completare la o plângere pe care a făcuse anterior la DIICOT, care îl vizează pe Sorin Roşca Stănescu.

Seful ANI: „manipularea este asimilată ca fiind instrumentul de azi al presei de investigaţie“

Comportamentul lui Sorin Roşca Stănescu, dezvăluit după apariţia în presă a stenogramelor discuţiilor de la Snagov, „generează teamă şi reticenţă faţă de orice demers jurnalistic în rândul tuturor celor care lucrează în sistemul public”, apreciază preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Într-un punct de vedere transmis Clubului Român de Presă (CRP), şeful ANI, Cătălin Macovei, afirmă că, în urma publicării stenogramelor discuţiilor private purtate de el cu Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu, „exercitarea onestă a activităţii jurnalistice“, dar şi întâlnirile - formale sau informale - între reprezentanţi ai instituţiilor publice şi jurnalişti „vor fi percepute ca fiind ilegale sau cu un crescut potenţial de risc“, având în vedere faptul că „manipularea este asimilată ca fiind instrumentul de azi al presei de investigaţie“.
Macovei critică modalitatea în care Roşca Stănescu a ales să abordeze discuţia de la Snagov, aceasta fiind, în opinia şefului ANI, o dovadă a faptului că Roşca Stănescu nu intenţiona să afle adevărul, ci să obţină informaţii compromiţătoare despre anumite persoane.
„Invocarea faptului că se află în posesia unor informaţii compromiţătoare la adresa persoanei mele relevă «tehnicile de investigaţie» ale lui Sorin Roşca Stănescu“, scrie Cătălin Macovei, în punctul de vedere care i-a fost solicitat de CRP.

Chirieac, exclus si de la TVR dupa PRO TV, Gandul si Adevarul

"Contractul cu dl Bogdan Chirieac a fost realizat pentru o emisiune de politica externa. In acest moment, emisiunea este suspendata.", a transmis Catalin Dumitru, consilier pe probleme de comunicare al Presedintelui Director General al TVR, pe 10.11.2009, imediat dupa aflarea continutului stenogramelor rusinii. Fostul jurnalist mai fusese exclus similar si de la PRO TV, in 2007, dupa scandalul legat de influentarea unor afaceri de-ale sale de mai multe milioane de euro prin intermediul traficului de presa exercitat la cotidianul „Gandul” dar si dupa ce surse din CNSAS au transmis ca „onorabilul” are si un nume de cod ca informator al Securitatii: „Barbulescu”. Sub titlul "Bogdan Chirieac - urmarit de trecut" ziarul Curentul anunta la acea data: "Jurnalistul Bogdan Chirieac nu va mai modera emisiunea Pro Vest de la PRO TV. Coincidenta sau nu, anuntul televiziunii din Pache Protopopescu a venit a doua zi dupa aparitia in presa a unor informatii privind posibile legaturi ale lui Chirieac cu fosta Securitate. Nici pozitia sa de redactor sef la ziarul Gandul nu mai este o certitudine, avand in vedere declaratia lui Cristian Tudor Popescu, conform careia o decizie in acest caz va fi luata dupa decizia CNSAS. Daca isi va pierde pozitia de la Gandul, Bogdan Chirieac va gasi cu siguranta sprijin si intelegere in redactia ZIUA", comenta „Curentul” cu o aluzie la numarul mare de informatori pripasiti la fostul ziar ZIUA.

Basescu despre Chirieac si Rosca: „reprezentati presa ticalosita” ca „santajisti ordinari de presa”

Cu putin timp inainte de devoalarea publica a adevaratei fete a „deontologului” TVR, presedintele Romaniei, Traian Basescu, ii trantise in fata ce crede despre el, intr-un dialog desfasurat in direct, la Televiziunea Romana. Vrand sa-l ironizeze pe presedinte, Bogdan Chirieac i s-a adresat aluziv: „Aşa scrie presa asta ticăloşită de care vă luaţi, eu fiind presa ticăloşită”. „Sunteţi, categoric", i-a replicat prompt, dintr-o bucata, Traian Basescu.
Ulterior dezvaluirilor scandalului stenogramelor, intr-o editie speciala a emisiunii „Nasul” de la postul B1 TV,  Basescu nu s-a sfiit sa-i faca pe cei doi, Rosca si Chirieac „santajisti ordinari de presa”. „Domnule, ăsta a avut comportamentul unui peşte. A unui peşte care îi duce domnului Roşca Stănescu victima pentru şantajat. Asta este Chirieac”, i-a spus Basescu lui Radu Moraru in cadrul emisiunii. „Este o organizaţie. Nu aţi văzut că şi Roşca Stănescu nu spune "eu": "noi, noi"... Este liga din sistemul ticăloşit, domnule Moraru, de care vorbeam în anul 2004 şi acum aveţi şansa uriaşă, toţi, români şi ziarişti, să o vedeţi la suprafaţă. Uitaţi-o cât este de disperată, a ajuns să utilizeze mijloacele mass-media pe care le au la dispoziţie pentru intoxicări. Deci, aceşti "noi" înseamnă instrumente de gen Chirieac, Roşca Stănescu”, a mai subliniat presedintele Romaniei.

Mass media trebuie sa se deparaziteze

In urma acestui cutremur socio-politic, sociologul Liviu Turcu, fost ofiter de informatii de rang inalt refugiat in Statele Unite inainte de 1989, a realizat o analiza a sistemului mafiot de presa, din care redam: “România este într-o fază critică în care, pentru reformarea profundă în spiritul valorilor democraţiei occidentale a sistemului actual, are nevoie de un sistem politic de tipul republicii prezidenţiale. Cu aceasta ajungem la un sector ce exultă în prezent ca mijloc de manipulare şi dezinformare a opiniei publice: mass-media. Cu mai bine de 15 ani în urmă am afirmat profetic că invocarea libertăţii absolute în mass-media românească este un act manipulaţionist ce a avut rolul de a servi drept umbrelă psihologică în compensaţie pentru absenţa accesului la informaţii mediatice în fostul regim comunist. În realitate, mass-media postdecembristă a fost parazitată de la bun început de un complex proces diversionist având drept scop controlul percepţiei publice atât despre trecut, cât şi despre evoluţiile curente. Ele au fost totodată paravanul operaţiunilor de preluare a controlului politic, economic şi financiar de către grupurile de interese născute din fosta clasă politică a regimului comunist în deplină conivenţă cu fostul segment colaboraţionist al birocraţiei instituţiilor de stat.
Într-o fază ulterioară marcată de altfel evolutiv şi de caracterul conflictual acut al relaţiilor între nucleele principalelor grupuri de interese ce dominau deja sistemul mass-media au intrat în proces de cartelizare. O cartelizare ce a fost însoţită de epurarea jurnaliştilor care încă mai credeau că pot şi trebuie să fie fideli valorilor deontologice şi înregimentarea directă, fără perdea, cum se spune, a celor rămaşi la operaţiuni dictate direct de controlorii mass-mediei respective. Audio-vizualul a devenit în ultimii 20 de ani factorul preponderent în formarea sau, mai bine zis, deformarea sub control a percepţiei opiniei publice. Orice cercetare cu minime pretenţii ştiinţifice nu poate evita constatarea împingerii percepţiei publice generale cu preponderenţă spre zone triviale, vulgare, în detrimentul inculcării valorilor morale şi civice ce constituie în mod obiectiv fundamentul unei solide culturi politice individuale”, aprecia reputatul analist roman rezident in Statele Unite ale Americii.
Ziarul „Curentul” solicita cititorilor sa se pronunte la rubrica de comentarii asupra propunerii jurnalistilor on-line de boicotare totala a celor doua canale ale minciunii, atat de catre telespectatori cat si de catre invitatii onesti la emisiunile acestor televiziuni, politicieni sau alte personalitati, care transfera prin prezenta lor acea bruma de onorabilitatea de care au nevoie patronii cartelului media, pentru a-si spala trecutul oneros, de puscariasi si devalizatori, care, foarte probabil, se va rematerializa, in curand, dupa fapta si rasplata.
Victor Roncea
Stenogramele, Text si Audio plus un Video, aici:

Intoarcerea santajistilor
Curentul - miercuri, 30 decembrie 2009

1 comment:

Anonymous said...

Sunt trei luni de cand nu ma uit la Realitatea. La Antene nu m-am uitat niciodata. Nu accesez niciodata Realitatea.net, Voxpublica sau, cu tot regretul, Cotidianul si Catavencu. Recomand tuturor sa faca asta pentru zece zile si o sa observe o schimbare pozitiva de atitudine. Informatia de pe bloguri, ca acesta si multe altele este de o calitate net superioara. Dupa zece zile fiecare poate lua o decizie, daca continua sau nu. La multi ani! Gino.