Pages

Wednesday, December 30, 2009

CORNELIU VLAD: Un an cu recolta politica putina. Un an care vine cu mari asteptari

Anul international 2009  a avut o recolta cam acra si cam putina. Noii presedinti ai Americii si Rusiei inca seamana si asteapta productia, liderul britanic se pregateste sa paraseasca prin alegeri  puterea, cel italian a fost umplut de sange pe fata, cel francez gesticuleaza nu prea convingator,  cel german – o femeie -  isi gospodareste tacticos tara. Tratatul de la Lisabona a fost in sfarsit rasadit, dar primele lastare nu sunt prea concludente – inca doi lideri, despre care nu se stie nici cat sunt de competenti, nici pana unde li se pot intinde competentele. 
Din criza incepe sa se iasa, dar in asteptarea - dupa unii – a unei noi crize, Bin Laden  n-a fost prins dar nici nu s-a mai dat sfidator in spectacol, razboiul din Afganistan se impotmoleste, Iranul isi continua programul nuclear, dosarul correean ramane blocat, negocierile de dezarmare ruso-americana inainteaza anevoie, scutul spatial american  in Europa se regandeste, nu se stie in continuare ce are de gand China, despre gripa porcina nu s-a stabilit  daca e pericol nou sau sperietoare veche, reglementarea protectiei mediului a dat chix la Copenhaga. Pacea si stabilitatea lumii n-au primit lovituri grele, dar nici fapte imbucuratoare nu sunt de retinut. 
Nici prestatia internationala a Romaniei nu a excelat, intr-un an electoral  care a fost si al provizoratului prin excelenta: doi presedinti (e drept, unul doar posibil, si doar pentru o noapte), cinci premieri reali sau in proiect,  un parlament – acelasi – care a trecut de la o majoritate anti-Cotroceni la una pro-Cotroceni, cativa ministri fugitivi de Interne (dar nici unul  de alegeri) si cativa nesemnificativi la Externe, un guvern demis – in premiera - prin motiune de cenzura, dar care are, ca pisica, sapte vieti caci supravietuieste, in mare cam acelasi, dupa fiecare noua incercare. 
Vizita la nivel inalt in Rusia nu a avut loc, din America a sosit (si) la Bucuresti  vicepresedintele, nu presedintele, din China, posibilul viitor nr. 1 al tarii, dar intr-o vizita nu prea observata. 
Si totusi, situatia de la noi, politic vorbind, tinde sa se mai fixeze: cu presedintia s-a rezolvat pentru inca cinci ani, s-a creat si o noua majoritate relativ confortabila in parlament, guvernatorul Bancii Nationale a fost reconfirmat in functie, iar Romania si-a asigurat un post de comisar european  mai important decat cel ce-i fusese atribuit in mandatul anterior.A fost mai degraba un an de mult zgomot pentru mai nimic, cel putin pana acum. Un an international arid, unul romanesc galagios, ambele cu rezultate sarace. E drept, s-a semanat, s-a plantat, si in Romania, si in lume. Se asteapta roadele.

Un an cu recolta politica putina
Curentul - joi, 31 decembrie 2009

No comments: