Pages

Monday, December 28, 2009

DINESCU DESPRE GORBACIOV: "Un Mesia al socialismului" ! Interviul din organul comunistoid francez "Liberation", care l-a transformat pe "poetul-portofel" in "disident", este o oda a perestroicii sovietice

Motto: "Conducătorii politici nu vor să ştie că ziarele sunt bune numai la împachetat şi că pădurea de antene de deasupra Bucureştiului e îndreptată spre Sofia şi Moscova."

Liberation:  Se vorbeşte tot mai des despre o casă comună a Europei (proiect al Trilateralei promovat de Mihail Gorbaciov - Nota mea). Ce părere aveţi despre aceasta?
Mircea Dinescu: Când la Paris, ca şi în îndepărtata Moscovă, arhitecţii politici schiţează o eventuală casă comună a Europei, putem paria de pe acum că acestei case îi va lipsi cu siguranţă una din ferestre: România.(...) O insulă scăldată de jur- împrejur de valurile neliniştite ale reformismului politic, cu băştinaşii dornici să guste măcar o picătură din miraculosul elixir cu eticheta de perestroika şi glasnost, capabil, pare-se, să învie cadavrul socialismului, dar de care sunt păziţi cu străşnicie, cum eram pe vremea copilăriei feriţi de diabolicul Coca-Cola, prezentat drept drog american. (...)

L: Este Gorbaciov o speranţă pentru România?
MD: (...) "Ani de zile ni s-a spus, mai pe şoptite, mai pe ocolite, că sistemul din România s-ar liberaliza, dar nu poate din cauza ursului din răsărit. Şi populaţia a crezut. Trupele sovietice fac manevre la graniţa României. Aceasta este fraza pe care ne-o fentau oficialităţile la ureche, ori de câte ori încercam să ne mişcăm puţin. Apariţia lui Gorbaciov, cu uluitoarele sale reforme, a scos la lumină faptul că pretextul bau-bau-ului moscovit convenea de minune conducătorilor dogmatici din celelalte ţări socialiste, pentru ţinerea în frâu a oricărei opoziţii şi conservarea propriului lor stalinism. Nu ştiu dacă Gorbaciov e sau nu considerat un ţar bun de către popoarele de dincolo de Prut (Care "popoare" tovarase? Peste Prut e tot poporul roman! Poate peste Nistru - Nota mea), dar pentru milioanele de oameni care au tăcut în umilinţă, zeci de ani, în Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, R.D.G. şi România, el este un vestitor de bine, un Mesia al socialismului. Dacă va ţine cont de teoria acelui fizician care spunea că un ou nu fierbe în zece tone de apă călduţă, ci într-un ibric cu apă clocotită, adică va avea curajul să-şi ducă până la capăt ardenta sa viziune asupra istoriei, vom vedea.lumi renăscând, oameni reînviind.(...)
L: Ce credeţi despre acei oameni, unguri sau nu, care părăsesc ţara de câteva luni încoace? 
MD: (...) Tocmai faptul că, alături de români, populaţiile maghiare şi germane şi-au păstrat nealterate propriile valori şi culoarea specifică, într-o înmănunchiere armonioasă a diverselor structuri, vocaţii şi temperamente, dădea o mireasmă de sâmbure al Europei acestui teritoriu cuprins între Dunăre şi Carpaţi. Vântul naţionalismului usucă tot ce întâlneşte în cale. (...)

Liberation, 17 martie 1989
Autor:  Gilles Schiller, alias Jean Noel Stern

No comments: