Pages

Thursday, June 18, 2009

LANSAREA lucrarii "Istorie, geopolitica si spionaj in Balcanii de Vest", cu generalii Iulian Vlad si Aurel Rogojan VIDEO/FOTO


''Tito, fostul presedinte al Iugoslaviei, a incercat, folosindu-se de serviciile secrete, sa rupa bucati din Romania'', a declarat, joi, autorul cartii "Istorie, geopolitica si spionaj in Balcanii de Vest", fostul general de Securitate, Aurel Rogojan. Cartea a fost scrisa in colaborare cu generalul (r.) Traian Valentin Poncea. La lansarea cartii a participat si fostul sef al Securitatii, generalul Iulian Vlad, relateaza Agerpres.
"Aparent, Romania a avut o lunga relatie de prietenie cu Iugoslavia, dar in realitate lucrurile n-au fost deloc asa. De dragul propagandei, se prezenta mereu o imagine care demonstra ca Romania si Iugoslavia sunt tari prietene, alaturi la bine si la greu. A fost o imagine falsa, care a prins si dupa 1989 in Romania, insa pentru scurt timp, pana cand situatia din tara vecina a luat o alta intorsatura geopolitica", a spus generalul Aurel Rogojan.
Afirmatia referitoare la relatiile romano-iugoslave din perioada regimului comunist a surprins publicul.
"Putini dintre istoricii romanii cunosc faptul ca in perioda regimurilor Dej si Ceausescu, Iosip Broz Tito a fost cel care s-a impus in fata celor doi sefi de stat, dar din umbra, Iugoslavia, alaturi de alte state vecine, uneltea la destramarea Romaniei. Documentele cercetate pentru scrierea cartii demonstreaza temeinic ca Tito, fostul presedinte al Iugoslaviei, a incercat, folosindu-se de serviciile secrete, sa rupa bucati din Romania. Din fericire, acest lucru nu s-a intamplat. Romanii, prin oamenii care lucrau in securitatea externa, au inteles destul de repede ca vecinul si bunul prieten al Romaniei avea alte ganduri decat ceea ce spunea la intalnirile purtate la nivel inalt", a adaugat generalul Rogojan.
Fostul sef al Securitatii, generalul Iulian Vlad, a spus in interventia sa ca lucrarea elucideaza, in premiera, adevaratele relatii care au existat intre Romania si Iugoslavia, dar si evenimentele geopolitice triste, provocate de puteri straine, care au dus la destramarea acestui stat din Balcani.
Vezi: ZIUA Online

Detalii, in curand!

No comments: