Pages

Tuesday, May 26, 2009

RAPORT SECRET de pe masa lui Geoana despre Pasapoartele Biometrice. "Solutia" pasapoartele temporare presupune amprentarea pentru cip

AUTORITATEA NATIONALA DE SUPRAVEGHERE A PRELUCRARII DATELOR CU CARACTER PERSONAL da peste nas Guvernului si Ministerului de Interne pentru elaborarea Ordonantei si Hotararii de Guvern privind Pasapoartele Biometrice. Intr-un Raport care mi-a parvenit prin "mijloace specifice" din Cabinetul presedintelui Senatului, se arata, printre altele, ca "La art. 2 lit. b) din HG nr. 557/2006 (nemodificat), se precizeaza "semnificatia ,,datelor biometrice" ca fiind ,,imaginea faciala, impresiunea digitala, precum si orice alte date ale persoanei care pot fi introduse in mediul de stocare electronica". Fata de textul actual al OUG nr.207/2008, consideram ca datele biometrice trebuie interpretate si reduse strict la imaginea faciala si impresiunea digitala a doua degete", se arata in Raport. Asta nu ne incalzeste prea tare...

Totodata, potrivit acestui document, faptul ca pana la ora aceasta s-au eliberat cateva sute de Pasapoarte Biometrice in judetul Ilfov, cu amprentarile de rigoare, este considerat ilegal deoarece "Pana la data de l0 aprilie 2009 nu a fost emis un act normativ care sa reglementeze aceste proceduri si in cazul documentelor electronice. Normele metodologice de aplicarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, aprobate prin Hotararea Guvernului Nr.94/2006 (M. Of. nr. 76 din 27.01.2006) nu contin prevederile referitoare la procedura preluarii imaginii faciale si a impresiunilor digitale."

Autoritatea arata negru pe alb ca emiterea Pasapoartelor Biometrice de pana acum si "colectarea datelor biometrice pentru solicitantii de pasapoarte temporare, in vederea includerii in pagaportul electronic reprezinta o incalcare a prevederilor art. 8 din Legea nr. 677/2001".

Poate cel mai important lucru, Raportul demonteaza si asa zisa "solutie" oferita de Ministerul de Interne mana in mana cu actuala Patriarhiei, pentru simplu motiva ca expune faptul ca, pentru a obtine un pasaport temporar este obligatoriu sa te inregistrezi pentru un pasaport simplu biomtric, adica sa fii amprentat digital si stocat in cipul electronic.
Iata: "Pe de alta parte, potrivit art. 17' din acelasi act normativ, se poate elibera un pasaport simplu temporar insa in cazul persoanelor care nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui pasaport simplu electronic eliberarea este conditionata de depunerea unei cereri pentru eliberarea unui pasaport simplu electronic".

Dupa ce da bine de pamant cu Directia Generala a Pasapoartelor si ii aplica si o amenda de 10.000 de lei, Autoritatatea arata in recomandarile sale aceleasi lucruri sesizate si de noi, si anume:

"In final, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal atrage atentia asupra riscurilor implicate de efectuarea prelucrarilor de date, mai ales a celor cu caracter special, asa cum sunt datele biometrice, in lipsa unui cadru legal complet armonizat, riscuri de natura a aduce atingere respectarii drepturilor cetatenilor si in mod deosebit dreptului la viata intima familiala si privata".

Ciudat cum, in timp ce acest Raport zace la Senat de mai mult de o luna de zile, la Camera Deputatilor, toxicul Canacheu se straduia ieri sa introduca la vot Hotararea, ca sa intre repede-repede in aplicare. Noroc cu deputatii alerti de la Comisia pentru drepturile omului, ca i-au pus o talpa "minoritarului aroman" Canacheu si proiectul a fost amanat, sper, pentru inca trei saptamani. O sa avem noi grija ca acest document dosit sa ajunga si la Camera. Pana atunci, puteti citi Raportul integral la http://www.pentrulibertate.ro/ si http://www.nunemaispionati.org/, sectiunea Documentare.

PS: Ma intreb ce o sa mai inventeze acum Patriarhia ca sa dea senzatia poporului ca lucreaza pentru el (conform recomandarilor poetului-portofel)...

2 comments:

Dan said...

Mumtumim pentru informatie si document. Sa speram ca deputatii vor reactiona:
Reprezentanții guvernului i-au mințit pe deputați în privința pașapoartelor biometrice

eugen lucan said...

Multumim
Completam si noi pe:
http://www.angel.org.ro/mod_articole-48-174-ro-Un-raport-exploziv-in-lupta-Anti-CIP-RFID-si-5-esecuri-mari-ale-ordonantei-207

Vom enumera acum esecurile Ordonantei 207 privind introducerea pasaportelor biometrice RFID si eforturile zadarnice ale autoritatilor si parlamentului de "a naste" o lege dictatoriala.

In Senat legea nu a avut prezentant in raport asa cum prevede regulamentul si Analiza Financiara fiind vorba de o investitie de peste 500.000.000 Euro in perioada de criza economica.
Proiectul de lege ORGANICA a fost RESPINS in Senat, cu 58 de voturi (erau nevoie de 69 de voturi pentru a fi aprobata ca lege organiga). Totusi propunerea a mers mai departe in dezbatere in Camera Deputatilor si presa a strigat ca ordonanta a trecut de Senat "prin procedura tacita", dar ea a fost ,de fapt, Respinsa.
Comisia Juridica din Camera Deputatilor a data Aviz NEGATIV, adica a respins propunerea ordonantei 207 formulata de guvern. Comisia Juridica emite doar un aviz consultativ.
Comisiile decizionale de: Drepturile Omului, Externe si Aparare desi nu au avut Cvorum au trimis catre aprobarea Plenului Camerei Deputatilor raportul favorabil, desi aceasta situatie contravine Regulamentului Camerei. Domnul Paun, presedintele Comisiei de Drepturile Omului din Camera Deputatilor a refuzat sa semneze acest raport si Plenara Camerei Deputatilor a solicitat celor 3 Comisii reanalizarea. Multumim Domnule Paun.
Mai jos veti vedea ca initiatorul legii, Guvernul Romeniei si Institutiile subordonate, au mintit si au fost amendati. Pana cand, pana cand veti continua in felul acesta ?
Eugen Lucan