Pages

Saturday, May 30, 2009

CAMPANIA PRO CETATENIE - BASARABIA, Pamant Romanesc a ajuns la Timisoara. VIDEO. Petre Tutea despre Basarabia


Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara a susţinut vineri, 29 mai, în sala video a Prefecturii judeţului Timiş o conferinţă de presă pe tema redobândirii cetăţeniei române. Dezbaterea s-a axat în principal asupra campaniei de informare publică „Pro Cetăţenie Română”, care a fost lansată de către Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara în colaborare cu Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti.
Campania respectivă îşi propune să informeze şi să sensibilizeze opinia publică românească şi europeană asupra temei cetăţeniei româneşti şi a redobândirii acesteia de către cei care, în pofida voinţei lor, au fost deposedaţi de acest drept. Este vorba, în principal, de etnicii români din Basarabia şi Bucovina care au avut de suferit de pe urma consecinţelor nefaste ale pactului Ribbentrop – Molotov.
La conferinţă au fost prezenţi reprezentanţi din partea OSB, a mass-media locale şi a ONG-urilor partenere, printre care se numără Organizaţia Studenţilor din Universitatea Timişoara şi Asociaţia Culturală „Pro Basarabia şi Bucovina”. De asemenea, în acţiunile ce urmează a fi desfăşurate, OSB se bucură de sprijinul autorităţilor locale, cum ar fi Prefectura Judeţului Timiş, Primăria Timişoarei, Consiliul Judeţean Timiş, Consiliul Local Timişoara, dar şi de susţinerea din partea instituţiilor de învăţământ superior timişorene - Universitatea Politehnica şi Universitatea de Vest.
Conferinţa de la Timişoara, precum şi cea care a avut loc la Bucureşti în data de 21 mai, reprezintă lansarea oficială a campaniei „Pro Cetăţenia” în rândul socieăţii civile româneşti. Cele două organizaţii, preocupate de promovarea imaginii studenţilor basarabeni în mediul românesc, îşi propun să atragă în aceste acţiuni şi celelalte organizaţii de profil din ţară, extinzând astfel campania la nivel naţional.
Principalele obiective pe care le urmăresc organizatorii campaniei sunt: sensibilizarea opiniei publice, informarea basarabenilor despre modalitatea de obţinere a cetăţeniei şi restabilirea adevărului istoric cu privire la teritoriile româneşti aflate în afara graniţelor României.
OSB Timişoara alături de OSB Bucureşti speră în mobilizarea şi solidarizarea studenţilor basarabeni în vederea rezolvării acestei probleme comune fundamentale. De asemenea, se doreşte ca societatea românească să dea dovadă de receptivitate şi susţinere a acestui deziderat pro-românesc şi pro-european de care dau dovadă etnicii români din afara graniţelor ţării.
www.basarabeni.ro
www.cetatenia.ro

No comments: