Un mesaj promotional de prost gust mi-a parvenit azi din partea Comisiei Europene. Prost scris si nerusinat, mesajul se vrea atractiv pentru atragerea musteriilor la Cardul de Sanatate European, "gratuit", care, dupa cum aflam de la EurActiv.ro, in curand va fi electronic, adica cu cip. Cardul are deja un site in romaneste, http://www.ceass.ro/, unde nu apare insa informatia furnizata de EurActiv la Card pentru calatorii in Europa fara grija asigurarilor. Si anume: "Cardul European contine in prezent doar date legate de numele posesorului si calitatea sa de asigurat. Nu este un card electronic. UE prevede o faza viitoare a proiectului, cand EHIC va contine si date electronice despre posesor." Vezi aici Grafic PPT de introducere a Cardului electronic From EHIC to eEHIC. Deci, deocamdata, daca tot e o vara cu gripa, sa ne obisnuim cu el, mai ales ca e GRATUIT! Dar ce sa ne mai miram, caci guvernantii nostri, grijulii cu sanatatea nostra - se vede, nu?, priviti spitalele! - ne-au conceput cardul electronic de sanatate inca din 2006. Vedeti aici: - Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006-extras-privind reforma in domeniul sanatatii, TITLUL IX - Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate: "CAP. 3 Cardul national de asigurari sociale de sanatate. ART. 330. Cardul national de asigurari sociale de sanatate este un card electronic, distinct de cardul european de asigurari sociale de sanatate."
Cititi mai jos propaganda ieftina a Comisiei si fiti pe faza, acum si in viitor:
Cititi mai jos propaganda ieftina a Comisiei si fiti pe faza, acum si in viitor:
Turiştii europeni sunt îndemnaţi să ţină asupra lor cardul EHIC în vara aceasta
Bruxelles, 28 mai 2009 – Profitaţi la maximum de vacanţa dumneavoastră din această vară, chiar dacă se întâmplă să aveţi şi o pasă ghinionistă. O vacanţă în Uniunea Europeană trebuie să însemne odihnă şi relaxare. Totuşi, există cazuri nefericite ce se soldează cu accidente şi urgenţe. O gleznă luxată în timp ce dansaţi într-un club de pe plajă sau escaladaţi un munte vă poate strica tot concediul. Graţie Cardului european de asigurări sociale de sănătate (EHIC), un card care, în ultimii ani, a devenit unul foarte important de deţinut, veţi fi înapoi pe plajă sau veţi urca iar pe munţi, chiar din ziua următoare, fără niciun fel de griji. Deja este un inconvenient suficient să trebuiască să vă rezolvaţi un accident sau o afecţiune într-o limbă străină, şi este şi mai stresant dacă trebuie să vă faceţi griji cu privire la procedurile de tratament.
Cardul EHIC este gratuit şi asigură deţinătorilor acelaşi acces la sectorul public de asistenţă sanitară ca şi rezidenţii ţării pe care o vizitează. El poate fi utilizat de orice persoană, indiferent de naţionalitatea sa, dacă acea persoană este acoperită de sistemul public de asigurări de sănătate în oricare dintre cele 27 state membre UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia1.
Popularitatea cardului este în creştere, dar este loc de mai bine
Comisia Europeană a adus recent în atenţia publicului noi statistici care arată că numărul cardurilor aflate în circulaţie a depăşit 180 de milioane. De fapt, numărul europenilor care deţin cardul a crescut în fiecare an de la introducerea acestuia, în 2004. Totuşi, în ciuda creşterii, numai un procent de 30% dintre cetăţenii europeni sunt în posesia lui.
Design uniform
Datorită designului uniform, furnizorii locali de servicii de sănătate din toate ţările participante ştiu că deţinătorul cardului este acoperit de asigurările de sănătate de stat în ţara sa de origine şi are dreptul la acelaşi tratament ca şi pacienţii locali. Cardul EHIC este avantajos atât pentru deţinătorii de card care se rănesc sau se îmbolnăvesc în timpul unei călătorii în străinătate, cât şi pentru furnizorii de servicii de sănătate, deoarece minimizează birocraţia.
„Pe măsură ce tot mai mulţi călători deţin cardul, furnizorii de servicii de sănătate se familiarizează din ce în ce mai mult cu procedurile care trebuie urmate în tratarea pacienţilor străini”, a declarat un reprezentant al Comisiei Europene. „Aceleaşi date se află întotdeauna în aceeaşi poziţie de pe card. Singura diferenţă o reprezintă durata de valabilitate, care este decisă de fiecare stat membru în parte.”
Cardul fără bătăi de cap
Venind să înlocuiască formularul E111, cardul EHIC a simplificat procedurile administrative pentru pacienţi şi cadre medicale deopotrivă. Deţinătorul va avea acces la serviciile de sănătate care îi sunt necesare în aceleaşi condiţii ca şi un rezident al ţării respective. Dacă rezidenţii locali primesc asistenţă sanitară gratuită în sistemul public, la fel va primi şi deţinătorul Cardului european de asigurări sociale de sănătate. Dacă legile prevăd rambursarea după plată, pacientului îi pot fi rambursate costurile în aceleaşi condiţii.
Pentru informaţii suplimentare în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, vă rugăm să vizitaţi: http://ehic.europa.eu/
1 Cardul european de asigurări sociale de sănătate este disponibil pentru toate persoanele, indiferent de naţionalitate, care sunt acoperite de sistemul de sănătate publică în oricare dintre cele 27 de state UE, precum şi în Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Cardul este de asemenea valabil pentru deplasarea în toate aceste state participante. Ţările UE sunt: Austria; Belgia; Bulgaria; Republica Cehă; Cipru; Danemarca; Estonia; Finlanda; Franţa; Germania; Grecia; Irlanda; Italia; Letonia; Lituania; Luxemburg; Malta; Olanda; Polonia; Portugalia; Regatul Unit; România; Slovacia; Slovenia; Spania; Suedia; Ungaria.
No comments:
Post a Comment