Pages

Friday, May 29, 2009

CE NE MAI INVATA DEMOCRATIA SUA. Obama vrea sa interzica noi fotografii ale torturilor abominabile de la Abu Ghraib




Mai multe fotografii care ar infatisa abuzurile comise de soldatii americani asupra prizonierilor din Irak si Afganistan si despre care se crede ca fac parte din cele 2000 de poze pe care presedintele Statelor Unite, Barack Obama, incearca sa le tina departe de ochii publicului, au fost publicate miercuri, relateaza "The Telegraph" in editia electronica. Una dintre fotografii il infatiseaza pe un prizonier atarnat cu capul in jos, iar o alta prezinta un barbat dezbracat manjit cu excremente, in fata caruia sta un gardian cu o atitudine amenintatoare. O a treia fotografie il infatiseaza pe un prizonier cu mainile in catuse si cu chilotii trasi peste cap.
Toate aceste fotografii au fost fost publicate miercuri in Australia si au fost initial obtinute de postul de televiziune SBS in 2006, in timpul scandalului legat de abuzurile de la Abu Ghraib. Ele nu au fost distribuite la acea vreme dar fac parte, din cate se crede, dintre fotografiile a caror publicare este in prezent blocata de Casa Alba. Alte fotografii, care nu au fost inca publicate, infatiseaza din cate se pare prizonieri amenintati de gardieni cu abuzul sexual si detinuti cu capul acoperit de glugi, avand in poala reviste Playboy deschise. Fotografiile risca sa provoace o noua ostilitate in Orientul Mijlociu, chiar intr-o perioada in care presedintele Barack Obama incearca sa imbunatateasca relatia cu lumea islamica. In data de 4 iunie, liderul american urmeaza sa tina la Cairo un important discurs, in cadrul caruia isi va prezenta planul de conciliere intre israelieni si palestinieni, aminteste "The Telegraph". In urma cu cateva saptamani, mai noteaza publicatia britanica, Obama a promis ca va permite publicarea celor aproximativ 2000 de fotografii care infatiseaza abuzurile comise de soldatii americani asupra prizonierilor din Irak si Afganistan. Zilele trecute, oficialii administratiei au declarat insa ca presedintele le-a spus consilierilor ca publicarea acestor fotografii ar pune trupele in pericol. Schimbarea de atitudine a Casei Albe este pusa pe seama interventiei oficialilor militari, care au avertizat ca publicarea ar putea provoca un curent de opinie ostil armatei americane.
Alina OLTEANU / ZIUA Online
Alte fotografii la
http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/worldnews/5330481/New-outrage-over-Iraq-prison-abuse-photographs.htmlAbu Ghraib abuse photos 'show rape' 'Prisoner abuse' photographs surface

3 comments:

Anonymous said...

Pozele care au aparut in Australia nu ar fi chiar asa de grave.. dupa standardele americane. Insa printre pozele interzise se gasesc multe in care sint aratate violuri, tortura si ucidere de minori, si aicea-i buba. De adulti nu prea le e mila la americani dar imaginea unui copil violat cu un tub fluorescent sau violat de gardieni in fata mamei sale s-ar putea sa miste si bovinele...

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/5395830/Abu-Ghraib-abuse-photos-show-rape.html

Anonymous said...

alte link-uri:

http://www.boingboing.net/2004/07/15/hersh-children-raped.html

http://www.trueblueliberal.com/2008/11/08/us-and-allies-tortured-kids-in-iraqi-prisons/

Anonymous said...

cele mai multe detaliii despre tortura prizonierilor in inchisorile americane in raportul "Medicii pentru drepturile omului":

http://physiciansforhumanrights.org/library/report-2008-06-18.html