Pages

Monday, August 11, 2008

Cazul Patapievici (II): Tradiţia trădării. Fantastic: Patapievici tatal era prieten cu un Antohi!


"Curentul" continua seria de dezvaluiri fulminante despre cel care i-a mintit pe Virgil Ierunca si Monica Lovinescu, la Paris, ca ar avea un tata fost detinut politic, in realitate acesta fiind un tortionar al regimurilor fascist-bolsevice. In editia online a ziarului "Curentul" este prezentata in facsimil si "Auto-biografia" stalinistului Denis Patapievici, tatal lui Horia Roman Patapievici. Ce le scapa insa ziaristilor de la Curentul este, cred eu, o coincidenta fenomenala. Inainte de a-si incheia auto-turnatoria cu "Traiasca lupta pentru Pace!", Denys Patapiewicz ofera o lista de persoane care pot da referinte bune despre el. Ce nume credeti ca poarta prima de pe lista? ANTOHI. N!

"În repetatele completări ale biografiei sale, solicitate pentru clarificarea necunoscutelor trecutului său, Dionis Patapievici, alias Denys Patapiewicz, alias Denis Patapicovici, criptonim "D. Pătraşcu, tatăl lui Horia Roman Patapievici, susţinea, pentru a-şi acoperi o parte din goluri, că ar fi fost concentrat în Germania, afirmaţie contrazisă ulterior de altele. În realitate, ascundea o altă parte întunecată a biografiei sale, încârligată ca o svastică pe fundul unui ponei.
(...)
Istoria acestei întâmplări ne oferă suficiente elemente pentru a putea înţelege apetenţa lui Horia-Roman Patapievici de a-l imita în fizionomie, gesturi şi atitudini pe caporalul Adolf Hitler. Pentru apucăturile sale de călău al culturii române şi fecaloidizarea limbajului public, Horia-Roman Patapievici, demn descendent al unui gestapovist-enkavedist, merită numele de serviciu de "Micul FŸhrer-Komisar" al culturii române.Odată cu devalizarea de către C.N.S.A.S. a arhivelor Securităţii, atât B.N.D.-ul cât şi succesorii N.K.V.D.-ului au reconsiderat cazul lui Dionis Patapievici şi au regândit ceea ce rezervaseră fiului său. În firul de continuitate a tradiţiilor înaintaşului său, agentul sovietic cu trei nume, Horia-Roman Patapievici, omul cu trei fete, care aleargă pe urmele tatălui său cel puţin prin darul minciunii, se află doar la stadiul promiţătoarelor începuturi. Asta dacă nu se trezeşte la timp preşedintele I.C.R. şi al României, Traian Băsescu..."
Integral la

No comments: