Pages

Saturday, August 16, 2008

Noua Generaţie a PPCD cere Moscovei să-şi scoată armata din Georgia

12 August, 2008
„Noua Generaţie” a Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) a organizat astăzi un marş de protest îndreptat împotriva agresiunii militare din Georgia, manifestându-şi, în felul acesta, solidaritatea cu poporul georgian, supus în prezent unei agresiuni militare fără precedent din partea armatei Federaţiei Ruse.
Tinerii creştin-democraţi au cerut ultimativ Rusiei să-şi retragă necondiţionat armata de pe teritoriul Georgiei şi au îndemnat comunitatea internaţională să se implice activ pentru a ajuta Georgia în eforturile sale de afirmare a libertăţii şi integrităţii teritoriale, în aceste clipe dificile.
Cele câteva sute de manifestaţi ţineau în mâni steagurile Georgiei, NATO, UE, RM, precum şi steagurile oranj ale PPCD şi au mărşăluit pe străzile capitalei, de la sediul PPCD din Chişinău, strada Nicolae Iorga 5, prin faţa Parlamentului şi Preşedinţiei până în faţa Ambasadei Federaţiei din capitala moldoveană unde au protestat aproximativ două ore. Tinerii au condamnat zgomotos Rusia pentru acţiunile sale în Georgia dar şi în celelalte republici exsovietice, inclusiv Republica Moldova, care continuă, până în prezent, să fie ocupate de trupe militare ale Federaţiei Ruse.
"Dumnezeu să-i ocrotească pe fraţii noştri georgieni"
„Afară armata rusă!”, „Moscova nu uita, Georgia nu este-a ta!”, Russian army, go home”, „Libertate Georgiei!”, „Armata rusă afară, din Georgia şi de la noi din ţară!”, „Jos imperialismul rus!” sunt câteva din sloganele care au răsunat în amiaza de astăzi pe străzile Chişinăului. Manifestul tinerilor a fost încurajat de oamenii din stradă, mulţi dintre care s-au şi alăturat protestatarilor, scandând alături de ei împotriva agresiunii şi imperialismului rusesc.
Solicitat de reprezentanţii presei, vicepreşedintele şi liderul filialei Chişinău a „Noii Generaţii”, Sergiu Rabei, a declarat că această acţiune reprezintă o manifestare firească de solidaritate cu poporul georgian şi preşedintele acestuia, Mihail Saakaşvili, întrucât şi Georgia, ca şi Republica Moldova, se confruntă problema expansionismului rusesc, în procesul de democratizare, integrare europeană şi euroatlantică a ţării. „Georgienii trec acum prin nişte momente extrem de dificile şi este obligaţia noastră morală să le arătăm că suntem alături de ei, mai ales că PPCD, alături de Mişcarea Democratică Unită, condusă de preşedintele Saakaşvili, face parte din aceeaşi familie politică europeană, Partidul Popular European”, a spus Sergiu Rabei.
La rândul său, preşedintele organizaţiei de tineret a PPCD, Victor Ciobanu, a menţionat, în luarea de cuvânt, ţinută în faţa manifestanţilor, că Rusia este o ţară agresoare, care continuă să-şi manifeste aceleaşi tendinţe imperialiste ca şi pe vremea imperiului sovietic. „Nu putem să stăm şi să privim indiferent cum armata rusă de ocupaţie omoară fraţii noştri georgieni doar pentru faptul că Georgia, ca şi Republica Moldova, vrea să se alăture ţărilor libere şi democratice şi să-şi restabilească ordinea constituţională pe teritoriul său, recunoscut internaţional. Cerem tuturor ţărilor democratice să fie alături de poporul georgian şi să determine Rusia să renunţe la agresiune şi să-şi scoată armată de pe teritoriul Gergiei. Dumnezeu să-i ocrotească pe fraţii noştri georgieni”, a declarat liderul „Noii Generaţii”, Victor Ciobanu.
Amintim că ieri, conducerea PPCD a făcut publică o declaraţie prin care condamnă invazia armatei ruse în Georgia şi califică acţiunile Federaţiei Ruse ca fiind o violare brutală a normelor de drept internaţional şi un act de ostilitate comis contra unui stat suveran şi independent. Declaraţia PPCD a fost preluată de mai multe agenţii de presă internaţionale şi a fost difuzată integral de mai multe posturi TV importante din Georgia.
Nicolae FEDERIUC, AP FLUX

No comments: