Pages

Monday, May 26, 2008

IPS Bartolomeu Anania: Biserica este clara, raspunde printr-un "nu" raspicat si pacatului si demonstratiilor pacatosilor

Reactia Mitropolitului Bartolomeu Anania la problema homosexualitatii
RADIO ROMANIA ACTUALITATI (25 mai, ora 17:45) - Emisiunea "Sfatul inteleptului". Realizator - Remus Radulescu: Întamplator sau nu, comunitatea de homosexuali din Romania a fixat manifestarie Gay-Fest 2008, exact dupa ce am sarbatorit saptamana trecuta familia. Forma traditionala a familiei este astfel contestata de un nou tip de familie, promovat de comunitatile gay. Homosexualii vor drepturi mai multe, drepturi care lezeaza morala unei natii, ba mai mult a tuturor bisericilor crestine. Statul roman deja a conceput o legislatie care ii protejeaza legal, dar homosexualii vor si mai mult, vor casatorie recunoscuta de stat, dar si de biserici, vor sa infieze copii, vor sa-si faca familie si ei. Mai multe asociatii non-guvernamentale, la sfarsitul acestei saptamani, au organizat o conferinta de presa in care au incercat sa traga un semnal de alarma. Tinand cont ca saptamana trecuta institutiile statului anuntau ca populatia Romaniei scade dramatic in fiecare an, conferinta de presa organizata de cele cinci asociatii crestine neguvernamentale avertizeaza pe romani ca propaganda homosexuala si incercarea de legalizare a casatoriilor si adoptiilor in comunitatile gay din Romania vor contribui la deficitul demografic. Va creste incidenta bolilor cu transmisie sexuala, iar tinerii vor fi expusi unei propagande de degradare morala. Cristian Curte a fost prezent la conferinta de presa, unde a alcatuit un colaj de interviuri. (...)

Reporter: Biserica spune un "nu" hotarat casatoriei intre homosexuali. Parerea Bisericii nu poate fi negociata - spune Mitropolitul Bartolomeu Anania de la Cluj. Homosexualitatea este un pacat si nu va fi recunoscuta niciodata in Biserica drept normalitate.

Mitropolitul Bartolomeu Anania in dialog cu Ovidiu Moldovan.

IPS Bartolomeu Anania: Viciul acesta al homosexualitatii este prevazut in cartile bisericesti, este consemnat in Biblie si condamnat ca un pacat. Asadar, sa nu negociem asupra cuvantului, el din punct de vedere moral este un pacat si este o deviere de la normalitate. Pe de alta parte, este un viciu. Biserica nu osandeste pacatosul, ci osandeste pacatul in sine. În prima instanta, fiecare om este cu pacatele lui proprii si le recunoaste sau nu. Ceea ce ramane surprinzator si neplacut in toata aceasta este ca homosexualii se asociaza, alcatuiesc o minoritate care pretinde drepturi civile, egale cu ale celorlalti, fac demonstratii de strada, cauta sa-si faca prozeliti, aud ca fac si filme, ceea ce este o tendinta de a convinge opinia publica cum ca homosexualitatea si, respectiv, lesbianismul, sunt normalitati si aici mi se pare grav tendinta de a transforma anormalul in normalitate. Este ceea ce i se poate intampla mai rau unei societati bine organizate, nu neaparat crestine, oricesocietate stabila a unui popor civilizat. Aceasta este ceea ce personal ma deranjeaza si cred ca pe multi ii deranjeaza aceasta tendinta de a face zgomot in jurul lor si de a castiga adepti ca, daca si-ar vedea mai departe fiecare de pacatul lui si de viata lui, nu ne-am amesteca, e o treaba pe care el o spune la duhovnic, daca are si daca crede in Dumnezeu, cei mai multi nu cred sau cred stramb, asa incat Biserica este clara, raspunde printr-un "nu" raspicat si pacatului, pe de o parte, si demonstratiilor pacatosilor, pe de alta parte, pe care societatea cred ca ii tolereaza mai mult asa dintr-un fel de bun-simt si ca sa nu bruscheze. Daca ca sa vorbesti de libertatea omului, de ce nu ar avea si hotul libertatea lui sa fure si sa sparga case de bani, nu? Tot libertate intelegi. De ce sa tagaduiesti? De ce intervine Politia si Justitia?

Reporter: Cum ar trebui sa reactioneze crestinul de rand, pentru ca ei invoca de multe ori preceptul acesta al iubirii de aproape pe care noi ar trebui sa-l practicam si fata de ei?

IPS Bartolomeu Anania: Nu ii uram, noi doar ii sfatuim si ne rugam pentru ei si intr-o hotarare a Sinodului Mitropolitan de aici de la noi, a fost acum un an sau doi, nu mai tin minte cand, un indemn la rugaciune catre preoti, la rugaciune, pentru acesti pacatosi. Atata putem noi face, sa ne rugam pentru ei, ca Dumnezeu sa-i intelepteasca, sa-i indrepte si sa scuteasca societatea de acesata racila. Stiti ce se intampla? Avem, de exemplu, in Vechiul Testament: Sodoma devenise o cetate a homosexualismului si s-a atestat si in Noul Testament, cand spune Iisus Hristos, vorbeste despre naprazna care se poate intampla si spune, pe vremea lui Noe, oamenii petreceau si se insurau si a venit potopul, iar apoi petreceau si faceau negot. Este evitat cuvantul se insurau, pentru ca practic nu se mai insoara cu femei si stim care este sfarsitul Sodomei, arsa prin pucioasa, pedepsita de catre Dumnezeu direct, de aceea si pacatul homosexualitatii se numeste sodomie si sodomia este osandita, nu, nu putem sa negociem, nu putem sa fim ipocriti in treaba aceasta, dar repet inca o data, pacatosi exista in toata lumea, in diferite pacate, eu sa spun drept ca am refuzat mintal sa accept ideea ca ar fi posibila homosexualitatea, deci legatura sexuala intre doi barbati, pana tarziu, cand am fost in America, si a trebuit sa iau act ca totusi exista si exista pe o scara destul de larga in lume, dar pot sa spun ca asa am fost crescut si educat, adica tiparul meu mintal a refuzat sa asimileze si o asemenea idee a homosexualitatii. Acum, sigur, o acceptam ca fiind existenta, dar nu inseamna sa o si aplaudam.

Reporter: Si, in final, vedeti ca lucrurile se deruleaza rapid. În California a fost institutionalizata casatoria civila intre homosexuali. Ei pretind chiar dreptul de a se casatori religios, in fata preotului, si chiar dreptul de a adopta copii. Cum vi se par toate aceste pretentii?

IPS Bartolomeu Anania: Mi se pare o monstruozitate, pentru ca, daca un cuplu homosexual adopta un copil, sigur ca il va transforma intr-unul de al lor, adica perverteste copilul devreme, ceea ce mi se pare, repet, acesta este cuvantul, o monstruozitate. Sunt net impotriva si Biserica nu poate sa accepte aceste lucruri. În multe tari societatea o ia razna sau constiinta morala este mult prea laxa, pentru ca sa se ia niste masuri impotriva lor, repet, nu cer ca ei sa fie pedepsiti, homosexualii, cum era inainte, sa fie arestati, sa fie condamnat pentru asta, ramane cu pacatul lui, dar sa-l consume acasa, asa cum un alcoolic care nu vrea sa se imbete in carciuma, bea acasa, si nu il stie nimeni, si acolo, da, sa se indrepte, dar sa nu iasa in strada sa demonstreze, pentru ca aud ca acum la Bucuresti a iesit o contrademonstratie, si atunci nu are rost, atunci trebuie sa aduci jandarmii sa stea cordoane in mijlocul lor, ca sa nu se ia la bataie. Trebuie evitate asemenea tensiuni sociale. Pe de alta parte, homosexualitatea neaga familia, este clar, homosexualii nu produc copii, ori familia este nucleul societatii, daca negi familia, negi insasi societatea si viitorul ei. (RADOR)

No comments: