Pages

Thursday, May 29, 2008

Parintele Arsenie Papacioc: Sindicatele, straine de duhul Bisericii

Marii duhovnici avertizeaza ca initiativa unor preoti din Craiova si Iasi vine din afara tarii

Initiativa formarii unor sindicate preotesti starneste reactii diverse in sanul Bisericii Ortodoxe Romane riscand sa sminteasca atat preotii cat si credinciosii, dupa cum apreciaza unii ierarhi. Primele nuclee sunt la Craiova si Iasi. Forma de organizare sindicala presupune apararea drepturilor unei bresle in fata angajatorului.
Preotia nu este insa o breasla de meseriasi, ci este o misiune la care cei hirotoniti sunt trimisi prin liber consimtamant la propovaduire si liturghisire. Mai mult, preotia nu se primeste prin contract de munca, ci prin printr-o Sfanta Taina, infaptuita de Dumnezeu. Daca preotul este slujitorul Domnului, impotriva cui va face greva, impotriva lui Dumnezeu? Patriarhia Romana a afirmat deja ca "infiintarea de sindicate este necanonica si nelegala" iar Mitropolia Olteniei considera ca aceste "actiuni de tip sindical sunt construite prin si catre diviziune si conflict".
Pe langa aceste opinii oficiale, am dorit sa aflam indrumarile si sfaturile unor mari parinti duhovnici ai ortodoxie romanesti in ce priveste aceasta problema. In timp ce parintele Mina Dobzeu intreaba prin noi chiriarhii tarii care sunt cauzele pentru care au aparut tocmai acum aceste manifestari, parintele Teofil Paraian e de parere ca ierarhii "au datoria sa descalceasca aceste ite".
Parintele Arsenie Papacioc considera ca sunt implicate "forte straine de duhul Bisericii" si sindicatele "vor pieri asa cum au aparut". La fel ca si Inaltul Bartolomeu Anania sau parintele Arsenie Papacioc si parintele Justin Parvu, supranumit in lumea ortodoxa Duhovnicul Neamului, atrage atentia asupra unor influente externe, negative, anti-ortodoxe, si indeamna la pastrarea unitatii in Biserica.
IPS Bartolomeu: O aberatie
IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Ardealului si Crisanei, ne-a declarat ieri pe aceasta tema: "Este o initiativa aberanta care, din cate am citit eu, reitereaza "lupta de clasa". Pare a fi de sorginte comunista. Adica, ierarhii ar fi niste parveniti, au lefuri mari, traiesc in palate, duc o viata de huzur si trebuie sa revenim la egalitatea promisa de comunism. Asta este o sminteala. Dupa parerea mea avem de a face cu o instigatie. Bietii preoti care au cazut in aceasta capcana sunt folositi, impinsi din spate: ei sunt niste victime, la urma urmei. Este o actiune foarte bine organizata, de forte potrivnice ortodoxiei. Este de observat si ca aceste celule s-au creat la Craiova, de unde pleaca Inaltul Teofan, si la Iasi, unde se duce, pentru a fi intronizat Mitropolit al Moldovei si Bucuvinei. Nu mi se pare intamplatoare aceasta coincidenta. Insa Dumnezeu le vede pe toate!"
Vor pieri cum au aparut
"Biserica are caile ei proprii de rezolvare a unor probleme. Sindicatele sunt forme de organizare propuse de forte straine de duhul Bisericii. Vor pieri asa cum au aparut"
Parintele Arsenie Papacioc

No comments: