Pages

Wednesday, September 30, 2009

ZIUA - MOARTEA UNUI BRAND. Roncea nu se lasa! Hartuit pentru a-mi da demisia, culmea, tot din cauza lui Basescu. Dar si a securistilor :)

La futilul Referendum anti-Basescu, fostul director al ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, mi-a tras pentru pozitia mea "pro" doua avertismente "de munca", motivate politic, si mi-a taiat salariul, incercand sa ma dea afara cu forta. L-am sustinut pe Basescu pentru ca era slab si l-am infruntat pe Rosca pentru ca era puternic. Dreptatea a fost de partea mea si a presedintelui. Basescu a castigat iar Rosca a fost nevoit sa bata in retragere. Avertismentele sale erau ilegale. Nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca pentru noul sef cu ZIUA de pe plantatia lui Vintu, Mihai Pilsu, acestea au ramas... legale. Motiv pentru care, inventand o problema tehnica total mincinoasa, a cenzurat un interviu cu Ion Cristoiu vs moguliada anti-Basescu, dupa care, pentru ca "faceam gat", mi-a tras si un "ultim avertisment scris". Carevasazica, celalalte doua au ramas la dosar. Bravo, Rosca, m-ai "facut"!

In fond, care era problema cenzurarii interviului cu Cristoiu? In primul rand, Jack le demonstra prostia; si asta poate sa si doara, am auzit. Esenta interviului: cu o haita de hiene urland cu spume la gura si muscandu-l de cur pe Basescu nu o sa determini electoratul sa nu-l mai voteze, ci dimpotriva. Rezultatul va fi acelasi ca si la Referendum: majoritatea va vota tot cu Basescu, victima dar si omul cu trei coaie, care se bate singur cu toata cloaca de moguli corupti si inavutiti securistic furand si sugand din averea poporului.

E, in loc sa bage la cap sfaturile lui Cristoiu, sfertodoctii l-au ras. Chipurile pentru ca spunea despre Realitatea ca e o colivie de aur si "n-ar fi colegial". Pai Cristoiu e un finut: Realitatea TV - azi Geoanalitatea TV maine iar Becalitatea sau Baselitatea TV -, dupa cum stim bine cu totii, cei care cu adevarat facem presa, e doar poleita cu aur. In "realitate", rugina a mancat demult sandramaua. Le cade-n cap!

Pe acest fond, ca sa nu se mai repete vreun "caz", o rabufnire de adevar ca problema in cauza, ideologii de Monte Carlo au trantit un "manifest" anti-Basescu, scufundandu-se - si luand cu ei la fund si ziarul - dreeept la fundul Snagovului: "ZIUA anti-Basescu". Pai priviti singuri unde a dus tampenia asta: un ziar care, in vremurile sale normale, bune, la un pamflet de-al meu batea la aproape 8000 de accesari, a ajuns astazi sa se chinuie sa atinga 2-3000 de afisari la un "cap de ziar" - "anti"! Super inteligent, nimic de zis. Asta in timp ce acest simplu blog, fara nici o sustinere financiara sau vreo promovare, alta decat cea facuta de prietenii internauti, multi necunoscuti - si carora le multumesc din suflet - ajunge la circa 10.000 de accesari zilnic (si 2.000.000 de cititori intr-un an si jumatate)!

Inapoi la "anti": pe noi, ziaristii care facem ZIUA, ne-a intrebat cineva? Pe mine, unul, nu. Desigur, nu sunt actionar (desi ar fi fost normal sa fiu pana acum, la cate beneficii am adus ziarului) dar am, totusi, o functie de conducere - Senior Editor - la care am ajuns dupa 14 ani (Dumnezeule!) de munca la acest ziar, pornind de la reporter de teren si foto-reporter cu o experienta castigata in Statele Unite, unde m-am refugiat, temporar, dupa mineriada. Am luat vreo zece premii de presa, am scris niste carti, m-au impuscat unii-altii, pe cateva fronturi ale lumii, am fost otravit in "campul muncii", am stat la masa cu Bush tatal, am procese grele, deschise de dusmanii libertatii presei si ma ameninta otrepe anti-Romania, am infiintat mai multe organizatii viabile, nationale si internationale, am dus cateva campanii de rasunet si am militat pentru adevar, de cand ma stiu. Conteaza? Probabil ca nu. In vremuri de sclavie si de pupincurism, a spune adevarul nu este un act revolutionar, cum spunea Orwell, ci de-a dreptul sinucigas.

Sa ma-ntorc la ragetul ultimilor neuroni: bunul simt cerea sa fie informat fiecare redactor, indiferent de functie: bai, ziaristule, bai boule, uite, muschii mei "vrea" asa. Iti convine, bine; nu, cara-te! Dar iti spun ca sa ai timp sa-ti faci bagajele.

Dar daca tin cu Oprescu, am voie sa dau din coada si din pix? Ce legatura are optiunea politica a unui cetatean cu profesionalismul si meseria si datoria de a spune si scrie adevarul? Suntem ziaristi sau sclavi vanduti si cumparati la bucata? Daca va castiga tot Basescu ce se va intampla cu ziarul: se va auto-dizolva (oricum acolo se ajunge!)?

Cum ar putea un om normal la cap, un ziarist responsabil, sa fie de acord cu o asemenea aberatie, ca cea inventata la masina de stors - vorba senatorului Iulian Urban - flegme pentru Basescu? Ce rahat mai e Constitutia, care apara negru pe alb libertatea de expresie? Bun, sa zicem ca azi am de ce sa il critic pe Basescu si o si fac, cu nerv(i), dar daca maine salveaza Romania de la un dezastru, eu, ca ziarist "anti-Basescu", ce trebuie sa fac: sa-i trag un scuipat intre ochi?

Si daca eu sunt "anti-tot", si sunt "pentru" cei independenti de politica, cei 80% scarbiti, ca si mine, de aceeasi si aceeasi cloaca abjecta? Cand vad, ca ziarist, vreun prostanac, cum calca-n strachini, zi de zi, ce fac? Ma duc si zic: Sefu', pot sa-i dau o Moneda Unica Europeana in bot candidatului Karzai? Dar lui Buscu?, ca veni vorba de MUE.

Una peste alta, eu mi-am facut contestatia la "ultimul avertisment", conform Codului Muncii, si am asteptat linistit, ca legea sa faca ordine. Nu m-am dus sa urlu pe la televiziuni ca sunt cenzurat, cum facea agenta pitigaita de la Cotidianul (desi articolul ei era on line), ca sa nu afectez imaginea ziarului; la care tineam. Am zis sa astept Justitia. Daca nu ar fi fost greva magistratilor, pana acum poate era solutionata si contestatia si s-ar fi rezolvat legal si pretinsa "incalcare a liniei editoriale" in baza careia a fost eliminat interviul neconvenabil, sub un pretext cel putin stupid.

Dar... a mai intervenit ceva... Hop si-asa. Deocamdata atat.

Pot sa va mai informez ca azi/ieri (depinde cand cititi - deci miercuri) mi-au fost confiscate mijloacele de munca: calculatorul si telefonul mobil, impreuna cu numarul, care odata era personal, si mi s-a oferit un nou birou, intr-o debara. Salariul mi-a fost redus pana la cel minim pe economie, conform smecheriilor patronilor de presa.

Azi imi dau demisia! (era o gluma :)

Voi reveni! Cu afacerea securisto-ziaristica si un Raport detaliat despre "Cazul Roncea" (cum ii placea lui Rosca sa zica) "reloaded" si statutul jurnalistului roman. Raportul Oxford Analytica, o palida reflectie a situatiei reale... Promit sa va placa, unora, si sa va stea in gat, altora.

PS: Imi spune un prieten azi: daca prostia ar durea s-ar auzi un muget peste oras, deasupra redactiei ZIUA. Eu as adauga si Piata Victoriei si alte cateva locatii "selecte"...

33 comments:

karma police said...

victor, dupa ce libertatea a fost preluata acum citiva ani de hearst, ca intr-un puci, si evz a fost destituit in masa, de ce naiba te miri?inca mai crezi in basme frumoase?eu ma mir ca te-au lasat sa scrii pina acum

ZARA said...

http://zaraovidiu.blogspot.com/2009/10/basescu-nu-mai-candideaza-il-sustine-pe.html

li ana said...

bai, daca nu te-ai dat cu spatele la ei, ca toma, si n-ai stat in patru labe, in pozitia cu botul la mogul, ca buscu, ce sa-ti fac?!

Iulian Urban said...

http://www.urbaniulian.ro/2009/10/01/ziarist-roman-hartuit-si-fortat-sa-demisioneze-intrucat-refuza-infierarea-lui-basescu/

Urban Viorel said...

http://www.urbanviorel.ro/2009/10/01/ziarist-roman-hartuit-si-fortat-sa-demisioneze-intrucat-refuza-infierarea-lui-basescu/

Dan Badea said...

http://badeadan.blogspot.com/2009/10/echipa-de-executii-media-mafiei-anti.html

tantra 0962 said...

Cine-i pirsu asta, ca n-am auzit de el. Sau e ala care se lauda ca l-a invins pe Voiculescu desi mogulul rival al lui Vintu a intrat bine mersi in Parlament?
Si-acum vrea sa repete performanta cu Basescu?
Pai ce-o sa faca acum, ca si-a dat demisia si seful lui de la 2 1/4?
La un control a mai mers, in ultimul timp? Sau asteapta intai o lectie de la karma police? :):):)

sindy-media said...

da organizatiile alea ale voastre ce zic?
sau au supt si ele de pe la moguli ceva?
am inteles, toma e cu dosul da restu cu ce e?

Anonymous said...

Fraaate,
Suntem alaturi de tine!
(baietii de la etaj)

Anonymous said...

Stai linistit, Victore. Imediat dupa alegeri si Ziua si Cotidianul si Gardianul se vor desfiinta. Iar de securistii de la Catavencu voi avea eu grija.
Un prieten (chiar daca m-ai cam criticat in ultimile tale articole...)

Anonymous said...

Frate Victor,
Manastirea noastra - si nu numai cei de aici - se roaga pentru tine. Stim ca vei izbandi. Stim si de unde ti se trage. Dusmanii Ortodoxiei si-au bagat coada, dar si-au uitat coarnele pe-afara. O sa ramana si fara coada in curand. Noi vedem mai multe decat spunem. Slava tie, Doamne!
Fii fara griji, altele decat cele pe care le ai dintotdeauna dar nu pentru tine ci numai pentru tara si neam.
Dumnezeu e mare si le vede pe toate!
Doamne ajuta!

Anonymous said...

Bravo Victor Roncea! Nu te lasa!
Suntem alaturi, macar pe blog.
Doamne ajuta sa-i invingi pe netrebnici!

Anonymous said...

Victor,
Am plans ieri dupa circul ala pe care ti l-au facut cu luatul lucrurilor. ZIUA parca e goala fara tine. Iarta-ne ca nu am putut sa facem nimic... :(

Cuscu said...

Bai, frate: io sunt de la astia, dar imi esti simpatic. Vezi ca pe la noi prin redactie se zvoneste cu de fapt de la Buscu ti se trage. Cica nu l-ar fi sunat pe Vantu ca stia ca si ala te simpatizeaza. Asa ca a rezolvat pe plan local: i-a dat o spaga lui Palsu ala al vostru. Si ala i-ar fi zis lui Vantu ori io ori Roncea, ca oricum vroia sa scape de tine din motive iquale si icoae! Chestia cu Cristoiu e basca/buscu. Sau viceversa!
Sa traiesti!

Vlad said...

Victor,
Este foarte neplacut sa primesc vesti triste de la tine. Imi pare sincer rau pentru necazurile casunate de niste specimeni ca SRS.
Mult curaj si Doamne ajuta!

Elena said...

Asa-ti trebuie Victor, daca ai crezut ca poti lucra cinstit la un ziar patronat si condus de mafioti!

Cine-a tradat, va mai trada,
cine-a furat, va mai fura,
cine-a mintit, va mai minti,
cine-a turnat, va mai turna.

Ghici ciuperca cine-i ?
Sorin Rosca Stanescu !

Victor Roncea said...

Va multumesc mult pentru solidaritate!
Voi reveni!

Anonymous said...

Omule, libertatea presei a murit de mult. A avut o viata cam de fluture. Normal, daca i-au bagat un virus in dos din prima, cand securistii si tablagii s-au apucat sa faca ziare. Vezi Catavencu!
La ce te-astepti de la kaghebistii astia?!
Mai da-le si tu o M.U.E. ca si-or lua mai multe de la organe, cand li se va face felul. Stai linistit, vorba lu' prietenu' :)

Anonymous said...

Victor, nu te lasa.
Mult curaj in continuare, caci nu esti singur.
Doamne-ajuta!

Nomi said...

Victor, sunt alaturi de tine.
Esti printre foarte-foarte putinii care fac gazetarie adevarata, care scriu cu multa responsabilitate despre lucrurile cu adevarat importante, cautand adevarul. Este trist ce ti s-a intimplat, insa, acest lucru nu e de mirare - coruptia si impostura murdaresc de multa vreme cam toate trusturile de presa. Iti doresc multa putere, sa treci cu bine peste toate incercarile.

Anca said...

Sincera sa fiu, nu sint convinsa ca pretextul pentru care ati fost concediat a fost Basescu. Poate ma insel dar o explicatie plauzibila ar fi aceea ca v-ati luat de Buscu. Bineinteles asta in cazul in care Vantu este si patronul Ziua. Cert este insa ca pindeau numai un pretext. Adevaratele motive au fost generate de anchetele pe care le-ati facut despre furturile si coruptia de la Muzeul Literaturii (atunci chiar m-am mirat cum de nu va fac nimic) precum si atacurile asupra lui Puric, ICR si a 'filosofilor' plagiaturisti romani cu functii inalte in anumite societati.

Anonymous said...

O zi trista, intradevar. ZIUA "noastra" merge in jos in mod clar. S-ar putea sa aiba dreptate cei de mai sus. Nu numai ca devine lipsita de credibilitate si moralitate dar continutul e de gazeta de perete. Plus noii "ideologi" sustinuti de coloana a V-a. Ma mir totusi ca toti astia nu ibteleg un lucru atat de simplu: nu vor avea cum sa scape de haul iadului. Brr!
Tin'te tare! Tot raul spre bine!
Ramai ceea ce ai fost intotdeauna pentru noi: un lider de opinie, rau da simpatic :). Glumesc: noi stim cel mai bine cum ti-ai taiat si salariul pentru colegii tai. Ai fost singurul sef de sectie care a facut asta si asa ceva nu se uita. Noi eram invidiosi pe sectia voastra!
Veneai primul, plecai ultimul. Acum o sa stingem noi lumina!
Ciao, bai si da-le la gioale pana ii reduci la inaltimea lor de pitici de gradina ai cui plateste mai bine. Japite!

Dana Iliescu said...

Vezi ca am in bagat Curentul ceva - http://www.curentul.ro/2009/index.php/2009100234939/Actualitate/Victor-Roncea-sau-jurnalismul-victima-a-intereselor-politice.html
Bai si nu ne zici mai multe despre astia care te cauta pentru finala, cu escu in coada banuiesc?! :)

Aurel said...

Nu mor caii cand vor cainii.

Nick said...

Don't worry!

StireaPress said...

Salut Victor,
treci la mine pe blog sa citesti un articol exclusiv !!!!

http://stirea.wordpress.com/2009/09/30/interviu-cu-colonelul-vasile-malutan-nicolae-deca/

Sa traiti!

Anonymous said...

Sefu', tot sefu' nostru ramai.
Eu v-am zis ca aia sunt pagani si satanisti!

Anonymous said...

Am vorbit unde trebuie. Situatia e complexa. Vei primi un telefon de sus zilele acestea. V

Elena Andronache said...

Victor, datul afara ti se trage de la multe:
de la dosarul ASASINARII lui Eminescu, de la campaniile anti-cip, de la investigatiile referitoare la asasinarea Patriarhului Teoctist de catre mafia ruso-masonica, de la campaniile pentru pastrarea icoanelor in scoli, de la cele pentru apararea INTEGRITATII teritoriale a Romaniei, de la cele pro-fundatia Gojdu, pro-Basarabia, Herta, Bucovina, Insula Serpilor, .. de la cele impotriva triadei patapievici-plesu-liiceanu, anti-gds, anti-tismaneanu, anti-puric, anti-catavenci, anti-profanarea simbolurilor Romaniei, anti-homosexuali, anti-pedofili , anti-vaccinuri criminale, etc

"Vina" ta este românismul tau, nu atitudinea fata de un efemer basescu - la fel de nevolnic precum predecesorii sai, ajunsi la putere pe valurile de sange ale revolutiei si ale mineriadei 13-15 iunie 1990!

Pentru toti ziaristii dati afara din presa oficiala:
treziti-va, uniti-va si actionati, pana nu e prea tarziu !!

Florin said...

http://budesh.blogspot.com/2009/10/starea-presei-victor-roncea-imi-calca.html

Victor Roncea said...

Va multumesc foarte mult tuturor.
Stati (si voi) linistiti: am primit deja oferte foarte magulitoare. Pentru colegii de la ZIUA, dragostea mea ramane aceeasi.
Intradevar, dupa cum observa mai multi, se pune intrebarea: Cristoiu sau statuile. Parerea mea e ca si-si. Plus inca o afacere tenebroasa, securistica (dar de dincolo, de la baietii de vizavi), pe care ma mai gandesc daca o relev in acest moment sau mai sap ceva la ea.
Voi fi alaturi de voi, ca si pana acum.
Am cateva proiecte online tari asa ca o sa va rog sa stati pe-aproape! E momentul sa strangem randurile!
Doamne ajuta!

Anonymous said...

Pentru mine, Basescu ramane cel care a facut din tara mosia PDL-ului si a familiei domniei sale.
O tara in criza, si Mr. President danseaza sfidator hora la Cluj.
Atat timp cat ignora cererea de referendum exprimata de un milion de ortodocsi, este clar cui slujeste.
Daca as fi jurnalist, nu ar fi un om politic pe care l-as apara, numele nu merita sa ii fie mentionat, iar despre diversiunile sale sau cele indreptate impotriva lui nu m-as obosi sa scriu. Nu ar fi un om pentru care mi-as sacrifica postul, cariera sau reputatia castigata de luptator ortodox impotriva dictaturii pe cale sa se instaleze.
Daca ar fi sa nominalizez un analist politic pe care il apreciez pentru ideile sale ar fi Radu Tudor (care s-a declarat crestin si ortodox).
Tot respectul pentru actiunea anti-cip, dar orice cuvant pro-Basescu scris de un jurnalist care se respecta intr-o tara care cerseste de foame mi se pare o atitudine umilitoare.

George Bara said...

Nu te lasa Victor! Te salutam de la Cluj!