Pages

Wednesday, July 22, 2009

BIG BROTHER rescrie istoria lumii: GEORGE ORWELL cu ale sale "1984" si "Ferma Animalelor" comuniste epurat dintr-o librarie digitala

Ediţiile electronice ale celebrelor romane "1984" şi "Ferma animalelor", semnate de scriitorul George Orwell, au fost eliminate "în mod discret" din librăria digitală a cititorului electronic Kindle, al companiei Amazon, provocând indignarea clienţilor care le cumpăraseră deja, informeaza Mediafax.
Romanele "1984", care ironiza tirania şi metodele de tip "Big Brother" ale dictaturii statului politienesc, şi "Ferma animalelor", o satiră sub forma unei fabule a revoluţiei comunisto-bolsevice din Rusia, au dispărut din arhiva Kindle, cititorul electronic produs de compania Amazon, potrivit sesizărilor online ale clienţilor.
Conform reprezentanţilor companiei Amazon, cele două opere literare ar fi fost publicate în format digital de un editor care nu avea dreptul de reproducere a acestora, iar din acest motiv romanele au fost scoase din librăria digitală a Kindle.
"Noi am eliminat copiile ilegale din sistemul nostru şi din produsele (cititoarele Kindle, n.r) clienţilor, cărora le-am returnat banii", a declarat un purtător de cuvânt al companiei Amazon.
Eliminarea celor două romane din librăria digitală a Kindle a fost comparată, în presa internaţională, cu cenzura aplicată volumului "1984" - o meditaţie asupra destinului tiranieiîn viitor -, care a avut un ecou puternic în rândul publicului.
Purtătorul de cuvânt al Amazon a specificat că, în viitor, sistemul va fi modificat, astfel încât cărţile să nu mai poată fi şterse din arhivele digitale în felul acesta.
George Orwell (pseudonimul lui Eric Arthur Blair) s-a născut pe 25 iunie 1903, în Motihari, Bengal (India), unde tatăl său, Richard Walmesley Blair, lucra în administraţia britanică.
La scurt timp după naşterea sa, Orwell a fost trimis în Anglia, unde a fost crescut de mama lui. Tânărul scriitor a urmat, pentru scurt timp, cursurile prestigiosului Colegiu Eton, părăsindu-l în decembrie 1921, pentru a deveni membru în divizia din Birmania a poliţiei imperiale indiene, experienţă care a stat la baza romanului său "Zile birmaneze" (1934).
Scriitorul a părăsit Birmania în 1927, cu sănătatea şubrezită. Următorii cinci ani din viaţă i-a petrecut călătorind. Socialist convins, Orwell a plecat, în 1936, în Spania, pentru a face corespondenţă de front în Războiul Civil (1936 - 1939), dar s-a alăturat diviziei Lenin din Barcelona, unitate condusă de Partidul Muncitor de Unitate Marxistă, moment in care s-a trezit la realitate din iluzia unui cosmar prezentat drept vis.
La întoarcerea în Anglia, Orwell şi-a descris experienţele în volumul "Omagiu Cataloniei" (1938). În Anglia, refuzat fiind în serviciul militar din motive de sănătate, a devenit producător al BBC Eastern Service, o slujbă pe care a urât-o. Scriitorul s-a plâns că atmosfera de la BBC era "undeva între o şcoală de fete şi un azil de nebuni". În 1943, Orwell a devenit editor literar al săptămânalului de stânga Tribune.
"Ferma animalelor", o satiră amară a "experimentului sovietic", a fost scrisă la jumătatea lui 1944, dar, din cauza unor presiuni politice, a apărut un an mai târziu. În această perioadă, viaţa lui Orwell a devenit din ce în ce mai tristă, soţia sa murind din cauza unui atac de cord. Cuplul adoptase un băiat, Richard Horatio Blair, pe care Orwell a reuşit să îl crească, cu ajutorul surorii sale, Avril.
Cel mai faimos roman al său, "1984", a fost terminat în 1948, într-o perioadă în care autorul a fost transferat într-un sanatoriu, suferind de tuberculoză.
Romanul, cea mai cunoscută viziune distopică a lumii viitorului, este tabloul apocaliptic al unei Londre din era post-atomică, sediul unui regim totalitar în care orice logică pare a fi fost abolită.
Epurările şi evaporările au devenit un lucru firesc, trecutul este rescris mereu spre a corespunde prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa "nouvorba" - "newspeak", o limbă mecanicistă care completează imaginea de lume ordonată ştiinţific. In mare, exact ce se intampla, treptat, chiar astazi, prin grija unor tismaneni si liichele care se ocupa cu asa-zisa "corectitudine politica" si "rescrierea istoriei".
În imperiul fricii absolute descris de Orwell şi sub ochii necruţători ai Fratelui cel Mare (Big Brother), libertatea individuală a fost pe vecie eradicată.
După publicarea acestui roman, în 1949, Orwell a fost transferat la un spital londonez, unde a şi murit, pe 21 ianuarie, 1950, la vârsta de 46 de ani, informeaza Mediafax.
In mod ciudat, desi a fost si redactor al BBC, in acest moment se afirma ca nu exista nici o inregistrare audio sau video cu George Orwell.

No comments: