Pages

Tuesday, July 21, 2009

OVULIENII EVREI acuza Politia Romana de furt si statul Israel ca a patronat ovuliada roma si cer despagubiri. Nu s-au speriat de Radu Mazare?


MEDIAFAX: O femeie israeliana care acuza Politia romana de rele tratamente in cadrul unei perchezitii la clinica Sabyc din Bucuresti, explicand ca au fost furati bani si lucruri de valoare de la alti pacienti israelieni, anunta ca acestia vor cere despagubiri statului roman, relateaza site-ul Ynetnews.com.
Femeia, in varsta de 44 de ani, efectua un tratament la clinica pentru fertilitate Sabyc din Bucuresti in momentul in care politia a perchezitionat, duminica, aceasta institutie privata, i-a ridicat pe proprietarii israelieni si zeci de alti medici si pacienti pentru a fi audiati.
Pacienta, al carei nume real nu este facut public de site, a declarat ca atat ea, cat si alti pacienti, nu au fost doar umiliti de politia din Romania, dar le-au fost furati bani si lucruri de valoare pe cand se aflau la sectia de politie. Acestia intentioneaza in prezent sa ceara despagubiri din partea statului roman. "Au deschis genti si au luat tot ce era in acestea, indiferent ca era vorba de telefoane mobile sau bani. Unii au ramas si fara 4.000-5000 de euro", a declarat aceasta.
Femeia a declarat, de asemenea, ca s-a adresat in scris Ministerului israelian al Afacerilor Externe si Consulatului General al Israelului din Romania, cerandu-le ajutor pentru recuperarea banilor, dar ca nu a primit niciun raspuns.
Aceasta a acuzat, totodata, autoritatile din domeniul sanatatii din Israel ca se fac vinovate de implicarea pacientilor in acest caz. "Ne-am dus acolo pentru ca statul (israelian) ne-a trimis acolo, pentru ca nu exista suficiente ovule in Israel. Noi nu am stiut ca am face ceva ilegal", a declarat femeia.
Ea sustine ca "tratamentele brutale" din partea politiei au inclus "batai, bruscari, injuraturi si amenintari", adaugand ca investigatorii au obligat-o, atat pe ea, cat si pe alti israelieni, sa semneze documente in limba romana, in absenta unui avocat.
Consulul general al Israelului in Romania, Lily Ben Harush, a declarat ca intentioneaza sa se intalneasca cu toti cei detinuti si sa analizeze acuzatiile. "Vom vorbi cu autoritatile locale si vom incerca sa stabilim ce s-a intamplat cu banii si telefoanele. Daca se va dovedi ca au fost comise acte ilegale, vom actiona in consecinta", a promis aceasta.

Procurorii DIICOT au inceput o ancheta intr-un dosar de trafic cu ovule la clinica Sabyc din Capitala

Conducatorul clinicii, fiul sau, medici amandoi, si o angajata a clinicii au fost arestati, ieri, pentru 29 de zile de Tribunalul Bucuresti. Alte doua persoane, doi medici israelieni, Natan Levit, care este si profesor universitar in tara sa, si Ziskind Genia, au primit interdictie de a parasi Romania. Duminica procurorii DIICOT au perchezitionat clinica Sabyc si au ridicat zeci de persoane pentru audieri.
Ovule rome pentru israelience
Clinica privata Sabyc era monitorizata de cateva luni de anchetatori. Ieri, conduca­torul clinicii, Harry Miro­nescu, fiul sau, Yair Miron, si Cecilia Borzea au fost retinuti de procurorii DIICOT si ulterior arestati preventiv- sub aspectul savarsirii infrac­tiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si de organizarea traficului de celule de origine umana in scopul obtinerii unui folos material (infractiuni prevazute de art. 7 din Legea 39/2003, respectiv art. 158 din Legea 95/2006). Potrivit anchetatorilor, Harry Mironescu, in calitate de medic specialist ginecolog si conducator "de facto" al clinicii Sabyc, a pus bazele unei activitati infractionale in scopul obtinerii de sume mari de bani, prin incalcarea prevederilor legale care reglementeaza procedura prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic. El a beneficiat de sprijinul fiului sau, in calitate de asociat unic al clinicii private, precum si de conexiunile pe care le avea cu medici din Israel, specialisti in aplicarea teh­nici­lor de reproducere asis­tata, invinuitii Natan Levit si Genia Ziskind, precum si cu alte persoane.
Anchetatorii arata ca Ceci­lia Borzea indeplinea formalitatile ce presupuneau asigurarea cazarii medicilor si racola direct sau prin per­soane interpuse tinere dispuse sa fie supuse trata­men­tului de stimulare ova­riana si prelevare de ovocite.
Grupul avea drept scop, pe de o parte, identificarea unor cupluri, din strainatate, dornice de a fi beneficiarele tehnicii de reproducere uma­na asistata din cauza dificultatilor de a procrea pe cale naturala, iar, pe de alta parte, racolarea unor persoane de origine romana (majoritatea de etnie roma, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani) care, in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 800 si 1000 lei, con­simteau sa doneze ovocitele necesare realizarii tehnicii de fertilizare "in vitro" si, implicit, sa se supuna proce­durii medicale ce implica stimularea ovariana pe cale artificiala si recoltarea ovoci­telor. Ulterior, la grup au mai aderat si alte persoane iar fata de 22 din acestea procurorii au inceput urma­rirea penala.
Cu Lamborghini in curte
In momentul descin­derilor in clinica Sabyc, anchetatorii au gasit 30 de femei pregatite pentru reali­zarea fertilizarii "in vitro". Embrionii ce urmau a fi implan­tati au fost obtinuti in cadrul clinicii urmare a fertilizarii ovocitelor prele­vate, contra cost, de la dona­toare, in perioada sapta­manilor anterioare si fara a exista acordul Agentiei Nationale pentru Transplant privind acreditarea acestei activitati. In urma celor patru descinderi, care au avut loc duminica in Bucuresti si Ilfov, au fost ridicate docu­mente care atesta tra­ficul de ovule, calculatoa­rele policlinicii, dar si 200.000 de euro. Totodata procurorii DIICOT au ridicat doua masini de lux, un Mercedes si un Lamborghini Gallardo, apartinand patronului cli­nicii si fiului sau. Clinica a fost infiintata de o familie de medici israelieni in 1999 si, oficial, a facut pana acum aproximativ 2000 de insemi­nari artificiale. De serviciile ei au beneficiat contra unor sume intre 10.000 si 15.000 de euro cel putin cateva sute de cupluri mai ales din Israel si Germania. Potri­vit anchetatorilor, clinica avea chiar si un catalog cu fise falsificate ale donatoarelor, in care acestora li se atribu­iau alte caracteristici decat cele reale. De la culoarea parului, pana la ocupatie sau coeficientul de inteli­genta. Ambasada israeliana din Romania este in contact cu autoritatile judiciare si fortele de ordine din Bucuresti in incercarea de a gasi o solu­tie, informeaza YnetNews. Ministerul de Externe de la Ierusalim urmareste atent cazul, potrivit Ynet. Potrivit Ynet, majoritatea persoanelor au fost interogate si eliberate dupa cateva ore in schimbul unor garantii financiare. Printre ele se afla si femei israeliene suspectate ca au venit la Bucuresti pentru a-si vinde ovulele. Israelul a angajat avocati care lucrea­za la caz pentru a obtine eliberarea tuturor cetatenilor israelieni, potrivit Ynet.
Israelul pe faza
In Israel, in comparatie de Romania, numai femeile care fac un tratament special de fertilizare au dreptul sa doneze ovule, scrie cotidianul ebraic "Haaretz". Aceasta complica enorm trata­men­tele medicale si deter­mina multe israelience sa plece in tari precum Romania, unde autoritatile si legile nu sunt atat de aspre. Comer­tul international cu embrioni este o afacere scumpa si compli­cata, dezvaluie si coti­dianul "Maariv". Din investi­gatia facuta de "Maariv" reiese ca din 1999 si pana astazi trei mii de israelience au fost tratate in clinici din tarile din Est, inclusiv Roma­nia. Ele au beneficiat de ovule donate sau mai exact vandute de tinere locale. Un asemenea tratament costa circa 15.000 euro. Clinici precum "Sabyc" sunt prelun­giri peste hotare ale unor cabinete medicale israe­liene. Ele actioneaza fara stirea sau aprobarea Ministerului Sanatatii din Israel.
Reactie tarzie a autoritatilor
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a preci­zat, ieri, pentru NewsIn, ca institutia pe care o conduce s-a autosesizat in cazul medi­cilor romani de la clinica Sabyc, iar sanctiunile vor fi luate dupa ce va primi de la anchetatori concluziile. "Medicii din Israel care lucrau la Sabyc nu aveau drept de libera practica pe teritoriul Romaniei. Acolo s-au incalcat cele mai ele­mentare norme de etica me­di­cala", a adaugat Astaras­toae. Ministerul Sanatatii a precizat ca nu este implicat in niciun fel in procedura de autorizare a clinicii Sabyc, aceasta tinand exclusiv de Agentia Nationala de Tran­splant (ANT).
Dr. Victor Zota, presedin­tele Agentiei ne-a precizat ca autorizarea clinicii s-a facut de foarte putin timp, desi dosarul de acreditare era depus de trei ani. Cu toate acestea clinica func­tiona de mai multi ani, iar la fiecare dintre controa­lele ANT, in unitate nu era de gasit personal medical iar recipientele de depozitare erau mereu goale. "Pana in 2006 nu avea nevoie de acreditare, neexistand lege in acest sens. In schimb, pana saptamana trecuta, activitatea desfasurata a fost ilegala, pentru ca nu a avut acreditare pentru fertilizare in vitro (FIV)", a explicat Zota. Donarea ovocitelor contra cost este interzisa.
Exista precedent
Clinica Sabyc a mai fost implicata in cateva scandaluri de-a lungul celor zece ani de functionare. In 2002, Sabyc a facut obiectul unui scandal in Israel, cand rabinul-sef a luat atitudine in privinta fertilizarii evreicelor cu ovule straine. In 2005, Ministerul Sanatatii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei in legatura cu traficul de embrioni umani, insa patronul clinicii a ne­gat orice implicare.
Robert MIRCEA, Carmen POPESCU, Tesu SLOMOVICI

No comments: