Pages

Thursday, March 26, 2009

BILANT. 19 ani de la infiintarea SRI. Traian Basescu apreciaza neutralitatea lui George Maior


REALITATEA.NET - Băsescu despre SRI: Vrem un serviciu neutru din punct de vedere politic
Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat joi, 26 martie a.c., la sediul SRI, la bilanţul Serviciului Român de Informaţii pentru anul 2008. Vă prezentăm declaraţia de presă susţinută de şeful statului:

„Bună ziua,Vă mulţumesc! La bilanţul Serviciului Român de Informaţii am făcut câteva aprecieri cu privire la activitatea serviciului, aşa cum ele sunt văzute de la nivelul şefului statului sau al preşedintelui CSAT. În primul rând, este de subliniat că un proces dificil de reformare a serviciului, proces care a început în 2005, când director era domnul Timofte, a ajuns la finalul său în 2008 şi elementele de modernizare internă din punctul de vedere al organizării, elementele de împrospătare a structurii profesionale şi de vârstă a serviciului, precum şi comunicarea mai bună cu societatea civilă şi cu societatea în general au făcut ca astăzi să putem spune că România are un serviciu de informaţii capabil să răspundă tuturor misiunilor pe care le are, atât la nivel naţional, cât şi în parteneriatele din Uniunea Europeană sau din NATO. Mai mult decât atât, serviciul are un pachet major de acţiuni comune cu servicii din afara structurilor euroatlantice, acţiuni pe care le desfăşoară cu succes. Am făcut aprecierea că, pe timp de pace, Serviciul Român de Informaţii este principala structură de siguranţă naţională care acţionează continuu şi am subliniat faptul că de performanţele Serviciului Român de Informaţii pe timp de pace depinde într-o măsură importantă, foarte importantă chiar, siguranţa naţională. Din acest punct de vedere, aş remarca faptul că în cursul anului 2008 Serviciul Român de Informaţii a furnizat analize la toate palierele politice, de la şeful statului la nivel de guvern şi mai jos, analize care au fost extrem de utile, atât în poziţionarea noastră, cât şi în actul de decizie.

Vă pot face o apreciere care nu ştiu dacă prezintă interes pentru dumneavoastră. Spre deosebire de alţi ani, analizele şi informaţiile din 2008 la nivel CSAT şi la nivelul şefului statului au avut zero erori, ceea ce arată o creştere extraordinară a calităţii informaţiei pe fondul unei mult mai bune sintetizări a informaţiilor, ceea ce înseamnă o dezvoltare puternică a capacităţii de analiză a serviciului şi pe o diminuare majoră de documente transmise către decidenţii politici. A fost, este un rezultat al modernizării serviciului, care a ajuns la profesionalismul la care să reducă cantitatea de maculatură distribuită în instituţiile statului la zero. Anul 2008 aş vrea să fie un an etalon pentru serviciu şi un an care să se repete din punct de vedere al acurateţii analizei şi informaţiilor. Nu în ultimul rând, am remarcat faptul că odată încheiat procesul de transfer al dosarelor fostei Securităţi către CNSAS s-au creat premise majore, dincolo de procesul de modernizare al serviciului şi de întinerire a lui, s-au creat, spuneam, premise majore de credibilizare a serviciului, un serviciu care nu mai ţine sub lacăt tainele fostei Securităţi, ceea ce a fost un lucru bun, pe care l-am salutat şi l-am susţinut.

Dincolo de multe alte aspecte pe care le-am semnalat, cred că se poate spune public că am cerut serviciului să dea o atenţie deosebită, în afară de zonele clasice de luptă împotriva riscurilor asimetrice, pe care le ştiţi şi nu le mai repet, le-a enunţat şi domnul director, am solicitat să dea o atenţie deosebită criminalităţii locale. Este clar că aici principala misiune o are poliţia, dar am solicitat Serviciului să facă un parteneriat cu poliţia, pentru a furniza informaţie structurilor statului care au nevoie de această informaţie, şi mă refer la poliţie şi la parchete. Nu în ultimul rând, am atenţionat că datorită poziţiei noastre geografice, România este extrem de atractivă pentru acţiuni de influenţare a deciziei economice, dar şi a unor decizii politice şi, din acest punct de vedere, am cerut Serviciului o creştere a capacităţii de supraveghere a acestor fenomene posibile. Deci nu am certitudini, ci doar am solicitat o acţiune preventivă, din acest punct de vedere. Nu în ultimul rând, am transmis participanţilor la bilanţ aprecierile pe care eu le-am primit de la şefii de stat şi de guvern care au participat la Summit-ul NATO, aprecieri extrem de pozitive pentru capacitatea structurilor de securitate naţională ale României de a garanta securitatea celui mai mare summit NATO din istoria organizaţiei. Cam acestea sunt câteva elemente care au marcat intervenţia mea la bilanţul Serviciului Român de Informaţii. Public, ţin să-i mulţumesc domnului ambasador George Maior pentru modul cum a decurs reforma Serviciului. Cu ocazia intervenţiei mele am adresat o rugăminte şi membrilor Comisiei de supraveghere a SRI din Parlamentul României, rugămintea fiind legată de nevoia de a se lua în analiză legile siguranţei naţionale şi de a fi promovate cu o încărcătură zero din punctul de vedere politic. Trebuie să fie tratată această legislaţie, aşa cum vrem să fie Serviciul. Vrem un Serviciu neutru politic, trebuie să tratăm legislaţia Serviciului neutru din punctul de vedere politic, plecând strict de la nevoile de siguranţă naţională ale României şi adaptând legislaţia la modul cum Serviciul poate să îşi îndeplinească misiunile. Am mai făcut o apreciere, care nu vreau să ducă la speculaţii, dar este reală. Sunt câteva elemente ale procesului de reformă, ca de exemplu demilitarizarea, care nu pot fi aplicate în lipsa legislaţiei pe care am transmis-o în Parlament încă din 2006. Dar din alte puncte de vedere, practic reforma Serviciului a luat-o înaintea legislaţiei existente şi este imperios necesar ca noua legislaţie să fie promovată pentru a putea încheia acest proces de reformă. Sunt elemente peste care nu se poate trece din actuala legislaţie şi v-am dat doar un exemplu, acela de demilitarizare a serviciilor de informaţii, lucru care nu poate fi făcut în lipsa acestei legislaţii. Vă mulţumesc mult şi ne vedem şi cu alte ocazii. ”
Departamentul de Comunicare Publică - 26 Martie 2009 - http://www.presidency.ro/


Directorul SRI, George Maior, a declarat că în 2008 au existat încercări de atragere a serviciului în polemici cu substrat politic electoral, care riscau să afecteze "eficienţa instituţiei".

Potrivit directorului SRI, în cursului anului 2008 au existat acuzaţii la adresa Serviciului cu substrat politic electoral, dar că acestea erau "fără suport în realitate". Maior a apreciat că astfel de acţiuni "nu contribuie la consolidarea sprijinului de care serviciul are nevoie în actualul proces de modernizare şi uneori riscă să afecteze eficienţa instituţiei". Potrivit lui Maior, astfel de tentative vor mai exista şi în viitor, însă Serviciul Român de Informaţii va continua să-şi desfăşoare întreaga activitate conform principiului echidistanţei politice.
Directorul SRI, George Maior, a declarat astăzi la bilanţul activităţii instituţiei că, în 2008, s-au înregistrat progrese majore în activitatea serviciului.
"De la 1 iulie există o nouă schemă de organizare şi funcţionare a serviciului. A crescut încrederea oamenilor în SRI, mai ales a tinerilor. A crescut viteza de reacţie în combaterea ameninţărilor la securitate", a declarat Maior.
Directorul SRI a mai subliniat că s-a dezvoltat cooperarea cu celelalte sisteme, cu societatea civilă şi mediul academic.
De asemenea, Maior a prezentat harta riscurilor cu care se va confrunta SRI în 2009: efectele crizei ecopnomice mondiale, riscurile asociate ameninţărilor transfrontaliere, problematica securităţii energetice.
Maior a asigurat că SRI va da dovadă de neutralitate din punct de vedere politic, în acest an electoral.

Surse: NewsIn, Realitatea TV


REALITATEA.NET - George Maior: În 2008 au existat încercări de atragere a SRI în polemici cu substrat politic electoral

1 comment:

Anonymous said...

Interesant cum domneste steaua lui Astarte (Isthar) ca sigla a SRI...

http://www.sign2god.com/folders/ILL/Babylon/Babylon-exists.html

sau

http://wikicompany.org/wiki/911:Occult_symbolism_III

(in josul paginii)