Pages

Saturday, March 15, 2008

Fostul ambasador SUA la ONU: Independenta Kosovo este o eroare

Fostul reprezentant permanent al SUA la ONU, John Bolton, a declarat ca, in opinia sa, recunoasterea independentei Kosovo este o eroare, pentru ca va contribui la dezvoltarea instabilitatii in Balcani, informeaza NewsIn. "Aceasta este o problema de care noi (SUA - n.r.) nu avem nevoie in Balcani, deoarece exista alte interese americane in aceasta regiune. Acestea nu trebuie sa constituie o problema in calea relatiilor SUA cu Rusia, care sunt cu mult mai importante pentru interesele nationale ale SUA. De aceea consider ca independenta Kosovo in special, in situatia actuala, este o eroare", a spus Bolton.
Oficialul, in prezent colaborator stiintific superior al American Enterprise Institute, a recunoscut ca foarte multi politicieni vor invoca Kosovo drept un precedent, insa nu intotdeauna acestia vor proceda corect. Potrivit fostului diplomat, recunoasterea Kosovo a facut viata mai amara pentru Georgia, Moldova si alte tari, care sunt nevoite sa tina cont de aceste amenintari la adresa integritatii lor teritoriale.
In plus, Bolton sustine ca, la un moment dat, Kosovo ar fi ajuns la un acord cu Serbia in privinta independentei. ''Acest fapt s-ar fi produs intr-un moment anume, insa nu acum, cand exista lacune institutionale, ce pot fi utilizate de catre islamisti si persoane cu viziuni radicale", a explicat John Bolton.
Intrebat daca este de acord cu afirmatia presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili, potrivit careia Rusia alimenteaza tensiunile separatiste in Abhazia, Bolton a raspuns ca intelege punctul de vedere al presedintelui georgian.
"Intr-adevar, exista dovezi ca Rusia acorda ajutor Abhaziei si Osetiei de Sud. Cred ca aceasta este o problema fundamentala a Rusiei. Moscova trebuie sa recunoasca definitiv destramarea Uniunii Sovietice si faptul ca aceasta nu va putea fi restabilita. Rusia nu trebuie sa complice de fiecare data acele probleme ce nu trebuie complicate. Accentul pronuntat asupra problemei Kosovo face dificila rezolvarea unor astfel de conflicte teritoriale", a declarat fostul diplomat.
Referindu-se la faptul ca Rusia se opune extinderii NATO, in special aderarii Ucrainei si Georgiei la Alianta Nord-Atlantica, Bolton a spus ca viziunile retrograde ale Rusiei in aceasta chestiune constituie o problema in calea extinderii NATO. "Consider ca Rusia si Occidentul trebuie sa identifice o structura de securitate comuna. Rusia este amenintata de extremismul islamic in aceeasi masura ca si alte state", a conchis Bolton.
Z.O.
Aici despre Califatul mafiot Kosovo

No comments: