Serbia a pierdut Kosovo, definitiv, sambata, la ora 8.00, cand Vojislav Kostunica si-a anuntat demisia. Premierul sarb a fost obligat sa admita ca o parte din Guvern si presedintele Boris Tadici au inceput s-o suceasca in privinta apararii teritoriului suveran al natiunii. Kosovo nu mai e Serbia, par sa admita politicienii care spera inca in "viitorul european" al unghiei de tara care a mai ramas din fosta Iugoslavie. Ce va urma? Oare Voivodina? Daca Laszlo Tökes vorbeste azi despre "autonomia Transilvaniei" si da ca exemplu "situatia din Voivodina" este pentru ca spectrul Kosovo sta ca o secure ridicata in aerul Balcanilor.
Europarlamentarul maghiar ajuns la Bruxelles cu sprijinul ungurilor invizibili din Dolj, Botosani sau Galati nu se sfieste sa vorbeasca acum, fatis, despre "pierderea Transilvaniei de catre natiunea ungara" si "anexarea Transilvaniei de catre Romania". Dupa "precedentul Kosovo" apare, iata, si "modelul Voivodina", intr-o viitoare "Europa a regiunilor". "Din pacate" - spune Tökes cu parere de rau in interviul publicat de ZIUA -, "chiar presedintele Parlamentului European, domnul Pottering, a facut o declaratie in sensul ca independenta Kosovo nu poate constitui un precedent pentru alte zone; la fel au declarat si oficialii SUA".
Paralelele facute de Laszlo Tökes nu sunt intamplatoare si amintesc si de aluziile lui Vladimir Putin de la summitul Rusia-UE si de intentiile lui Mihail Gorbaciov de acum 18 ani. Astazi stim ca in locul Serbiei putea sa fie Romania. In iunie 1989, un grup de unguri si originari din Romania cu interese similare solicitau prin asa-zisa "Declaratie de la Budapesta" "garantarea autonomiei Transilvaniei" dupa indepartarea lui Ceausescu. Aceasta a venit dupa numai sase luni, militantii de la Budapesta fiind remarcati in primele randuri ale "revolutiei". Planurile autonomistilor nu au iesit in decembrie 1989 si nici in martie 1990. Acum, la noul 15 martie, unii maghiari "civici" anunta ca sunt gata sa proclame autonomia "Tinutului Secuiesc". Ce nu au luat in calcul agitatorii "exemplului Kosovo" este faptul ca Romania, spre deosebire de Serbia, este un stat NATO si UE.
Continuarea la
Evident, e vorba si de intalnirea Bush-Putin din Romania, cand, probabil, vor mai pescui cate ceva impreuna...
No comments:
Post a Comment