Pages

Thursday, November 13, 2008

Magyar Hirlap & Kronika relateaza despre scandalul Curentul-Wass-Ambasada Ungariei:Román lap kontra magyar követség - Támadják a magyar nagykövetséget

Román lap kontra magyar követség

Azzal vádolja a Curentul című román napilap a bukaresti magyar nagykövetség sajtóattaséját, hogy a külképviseleti alkalmazott kirúgással fenyegette meg az újság főszerkesztőjét. A történtek miatt a román külügy bekérette Füzes Oszkár magyar nagykövetet is. A Bem rakparton más történetet ismernek.

Wass Albertről akarta Sólyom László véleményét hallani a magyar köztársasági elnök székelyföldi látogatásán egy román fiatalember. Dan Tanasa arra volt kíváncsi, miként vélekedik a magyar állam a Romániában háborús bűnösnek tartott íróról. A Kovászna megyében élő fiatalember azt kifogásolta, hogy az októberben a Wass Albert emlékére rendezett ünnepségeket népszerűsítő szervezet plakátjain megjelent a Magyar Köztársaság Sepsiszentgyörgyön működő kulturális koordinációs központjának a logója is. Miután Dan Tanasa akciójáról beszámolt a Curentul című román napilap, az újság állítása szerint a bukaresti magyar nagykövetségről október 29-én fenyegető telefonhívást kapott a sajtóorgánum főszerkesztője, Iulia Nueleanu. A Curentul szerint a főszerkesztőt Barabás T. János sajtóattasé hívta fel, aki a magyar nagykövetség diplomatájaként mutatkozott be. "Gondom lesz önre, elintézem, hogy kirúgják, s azt is, hogy soha ne kapjon a sajtóban munkát. Éhen fog halni az utcasarkon, maga semmirekellő!" – egyebek mellett a lap szerint ezt mondta Barabás T. János a román lap szakmai vezetőjének. A Curentul a román külügytől fegyelmi eljárás megindítását kérte Barabás ellen, majd október 30-án be is kérették a külügyminisztériumba Füzes Oszkárt, Magyarország romániai nagykövetét, és felhívták a figyelmét a diplomatákra vonatkozó szabályok betartására. A nagykövet a történtek kivizsgálását és a szükséges intézkedések meghozatalát ígérte. A román lap azóta is bocsánatkérést vár a nagykövetségtől. Lapunknak tegnap Füzes Oszkár megerősítette, hogy bekérették a román külügyminisztériumba, de azt mondta, nem nyilatkozik a történtekről, s erre kérte Barabás T. Jánost is. Budapesten, a Bem rakparton egészen más történetet ismernek. Szelestey Lajos külügyminisztériumi szóvivő szerint a sajtóattasé valóban felhívta a román lapot, de azt kifogásolta, hogy Füzesnek tulajdonították egy cikkben azt a kijelentést, hogy Wass Albert háborús bűnös lenne. "Barabás úr lépéséről a román lap tájékoztatta a román külügyminisztériumot, amely konzultálni kívánt Füzes Oszkárral a történtekről. A nagykövet úr a tárgyaláson elmondta, hogy Magyarország tiszteletben tartja a demokratikus jogokat és a sajtószabadságot, de ettől eltekintve a lap valótlan kijelentést tulajdonított Füzes Oszkárnak. Ha majd csitulnak a kedélyek, a nagykövet úr levélben szeretné tisztázni, mire alapozta a Curentul az általa leírtakat" – mondta Szelestey Lajos.

Támadják a magyar nagykövetséget
2008-11-10
Bocsánatkérést és Barabás T. János, a bukaresti magyar nagykövetség sajtóattaséjának hazahívását követelik bukaresti médiaszervezetek a magyar Külügyminisztériumtól.


A Curentul napilap szerint a magyar diplomata alpári hangnemben felelősségre vonta, és kirúgással fenyegette Iulia Nueleanu főszerkesztőt amiatt, hogy az újság azt állította: a nagykövetség támogatta az erdélyi Wass Albert-megemlékezéseket. A Curentul a sepsiszentgyörgyi Dan Tănasă által a román külügyminisztériumhoz, majd a bukaresti magyar diplomáciai képviselethez eljuttatott panasz alapján arról cikkezett, hogy a Romániában háborús bűnösként nyilvántartott író emlékére rendezett ünnepségeket népszerűsítő plakátokon megjelent a Magyar Köztársaság sepsiszentgyörgyi kulturális koordinációs központjának logója is. A lap szerint Barabás T. János a cikket kifogásolva fenyegette meg a főszerkesztőt, emiatt pedig a MediaSind és a Civic Media Egyesület panaszt tett a román külügyminisztériumnál. A történtek nyomán nemrég Füzes Oszkár bukaresti nagykövetet bekérették a tárcához, és felhívták a figyelmét a diplomatákra vonatkozó szabályok betartására. Füzes Oszkár különben a hétvégén az MTI-nek úgy nyilatkozott: a nagykövetség sajtóattaséja nem fenyegette meg a Curentul főszerkesztőjét, csak emelt hangon kifogásolta az újság egyik korábbi közlését. Hozzátette: sem ő, sem a nagykövetség nem foglalkozik Wass Albert irodalmi megítélésével és esetleges rehabilitációjának jogi folyamatával.
Szerzo: Rostás Szabolcs

No comments: