Pages

Friday, November 14, 2008

"Basarabia, pamant electoral romanesc": Dorin Chirtoacă şi Elena Băsescu au fost alături de Eugen Tomac şi Viorel Badea la lansarea de la Chisinau

UNIMEDIA: Vice-preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, şi fiica preşedintelui României, Elena Băsescu, au fost alături de candidaţii PD-L, Eugen Tomac şi Viorel Badea, la lansarea oficială a programului electoral pentru Parlamentul României. Pretendenţii la fotoliul de deputat în legislativul roman şi-au asumat angajamentul în faţa a câteva sute de persoane ca să ofere cetăţenia română pentru toţi românii din Republica Moldova, inclusiv refacerea şcolilor şi bibliotecilor româneşti. Dorin Chirtoacă, vice-preşedintele PL, a declarat că “integrarea europeană ne va reuşi. Eugen Tomac şi Viorel Tomac ne vor sprijini în acest proces şi ne vor ajuta ca toţi românii din Republica Moldova să obţină cetăţenia română.”Prezentă la eveniment, Elena Băsescu, fiica preşedintelui României şi secretar general al Organizaţiei de Tineret a PD-L, a declarat că se află pentru prima oară la Chişinău. “Am avut ocazia să cunosc tineri basarabeni, printre care şi Eugen Tomac, de la care am avut de învăţat mai multe lucruri despre Basarabia. Mă bucur că mun. Chişinău este condus de către un primar tânăr, Dorin Chirtoacă. În acest mod, RM are o nouă şansă de a ajunge în UE. Mă aflu aici ca să transmit un mesaj de susţinere pentru Eugen Tomac şi Viorel Badea.”
Eugen Tomac, candidat la funcţia de deputat în Parlamentul României, a subliniat că „Bucureştiul nu a uitat Basarabia”, precizând că “Guvernul României a demonstrat că nu-i pasă de problemele românilor de peste hotarele ţării”. “Am fost colegi de universitate cu actualul primar al mun. Chişnău, Dorin Chirtoacă. Am adus cărţi şi reviste în şcolile din Basarabia. Sunt membru al PD-L, unicul partid din România care a inclus în programul său un capitol aparte pentru românii de pretutindeni. Ne propunem ca să aducem Basarabia în Europa!”
Vă invităm să urmăriţi un reportaj la acest subiect, realizat de către Pro TV Chişinău:


La eveniment au mai participat şi alte personalităţi, printre care Mihai Ghimpu, preşedintele PL; Gheorghe Flutur, preşedintele consiliului judeţean Suceava; europarlamentarul Maria Petre; foştii deţinuţi ai regimului de la Tiraspol Alexandru Leşco şi Tudor Popa.
Amintim că pentru colegiul diasporei din Europa de Est şi Asia în cadrul alegerilor pentru Parlamentul României, cele mai importante trei partide de la Bucureşti şi-au nominalizat candidaţii. Partidul Democrat-Liberal a înaintat candidatura consilierului prezidenţial pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac. Partidul Social Democrat l-a nominalizat pe Tudor Panţâru, primul ambasador al R. Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar Partidul Naţional Liberal pe publicistul Nicolae Dabija.
UNIMEDIA precizează că noua legislaţie electorală din România presupune că în cadrul alegerilor din 30 noiembrie în Parlamentul de la Bucureşti pot fi aleşi şi reprezentanţi ai românilor de peste hotare. Astfel, sunt formate patru colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi două colegii pentru Senat, în funcţie de zona geografică.
De asemenea, Ambasada României la Chişinău anunţa anterior că toţi cetăţenii români cu domiciliul în R. Moldova vor putea vota în cadrul alegerilor parlamentare din România la patru secţii de votare, care vor fi deschise la Chişinău.
La 30 noiembrie vor fi deschise două secţii de votare în incinta Consulatului României din strada Grigore Ureche 2 şi câte o secţie de votare la Ambasada României (str. Bucureşti 66/1) şi Secţia consulară din strada Vlaicu Pârcălab 39.
Cetătenii români cu domiciliul în R. Moldova pot vota pe baza paşaportului simplu, valabil, în care este făcută menţiunea, privind stabilirea domiciliului în R. Moldova.
12.11.2008
(foto) Urmăreşte comentariu live de la lansarea programului electoral al candidaţilor PD-L pentru Parlamentul României
Vezi mai multe la
www.eugentomac.eu

1 comment:

Anonymous said...

vorba cetateanului turmentat, “Eu…, eu cu cine votez?!”