Pages

Thursday, November 13, 2008

Laszlo Tokes cere renegocierea tratatului romano-ungar pentru a permite autonomia Tinutului Secuiesc

Luat de valul campaniei electorale, Laszlo Tokes, impreuna cu presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Imre Fodor, a cerut, miercuri, renegocierea tratatului de baza dintre Romania si Ungaria, cu scopul de a se scoate clauza care interzice autonomia.
"Dorim ca tratatul de baza sa fie renegociat. Nu in intregime, ci actualizat, pentru a se specifica dreptul minoritatilor la diferite forme de autonomie, in special autonomia Tinutului Secuiesc.
Multe elemente ale acestui tratat sunt depasite, de aceea dorim sa instituim garantii pentru minoritati", a declarat Imre Fodor cu ocazia unei conferinte organizata la Parlamentul European de Consiliul pentru Autonomia Maghiarilor din Bazinul Carpatic, informeaza Ziare.Com
Fodor a precizat ca deja a fost organizat un referendum intern, "nerecunoscut de autoritatile romane", care a evidentiat dorinta de autonomie a Tinutului Secuiesc si a spus ca CNS intentioneaza sa organizeze un al doilea referendum pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc.
"Nu este vorba de autonomie etnica, ci de autonomie teritoriala, prin care toate comunitatile primesc garantii de prezervare a traditiilor si limbilor lor. Consiliul Europei a recomandat ca noile state membre UE sa asigure drepturile minoritatilor si sa ofere garantii pentru asigurarea acelor drepturi. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat in Romania", a mai spus presedintele CNS.
Laszlo Tokes a explicat ca Tratatul dintre Romania si Ungaria contine "o clauza care exclude autonomia si este opusul a ceea ce doresc maghiarii din Transilvania, de aceea vrem sa scoatem aceasta clauza".
Intrebati in legatura cu reactiile de la Bruxelles fata de solicitarile Consiliul pentru Autonomia Maghiarilor din Bazinul Carpatic, Tokes a recunoscut din nou ca "chestiunea minoritatilor istorice nu intereseaza prea mult Parlamentul European si nu se bucura de prea mult sprijin", insa obiectivul Consiliului este tocmai acela de a populariza ideea autonomiei.
Ziua Online

Un reprezentant al Ambasadei SUA se va intalni cu liderii CNS si PCM

Sfantu Gheorghe, 13 nov /Agerpres/ - Un reprezentant al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania se va intalni saptamana viitoare, la Sfantu Gheorghe, cu conducerile Consiliului National Secuiesc (CNS) si Partidului Civic Maghiar (PCM), formatiuni care militeaza pentru autonomia teritoriala a asa-zisului Tinut Secuiesc. Vicepresedintele PCM Covasna, Gazda Zoltan, a precizat joi ca este vorba despre o intalnire cu atasatul pe probleme politice al Ambasadei SUA, insa nu cunoaste tema discutiilor. Potrivit acestuia, contactul a fost stabilit telefonic in cursul zilei de miercuri, in urma apelului venit din partea secretariatului ambasadei.
Gazda Zoltan, care va participa la intalnirea de martea viitoare, a declarat ca reprezentantii PCM si CNS vor aborda problema autonomiei teritoriale si a referendumului pentru infiintarea regiunii autonome 'Tinutul Secuiesc'. La intalnire vor mai fi prezenti cei doi vicepresedinti ai CNS Ferencz Csaba si Tulit Attila, precum si liderii PCM Kulcsar Terza Jozsef, Csinta Samu si Balint Jozsef. AGERPRES/(Oana Malina Negrea)

1 comment:

Alex sau cum vreți voi said...

Ce nenorociti, cum sa zica: "Nu este vorba de autonomie etnica, ci de autonomie teritoriala", mai au si pretentii. Daca nu le place la noi sa se duca in Ungaria, la ungurii lor, ala e teritoriul lor, nu Tinutul Secuiesc sau Transilvania. Daca aproba conducerea tarii vreo schimbare in tratatul ala,cred ca o sa iasa rau :|.